Το συνέδριο κατέγραψε την αναβάθμιση των δυνάμεων της Αριστεράς που από καλύτερες πλέον θέσεις πρέπει να παλέψει από κοινού για ένα σχέδιο απεργιακών αγώνων με κλιμάκωση με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και συγκρότηση απεργιακών επιτροπών για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και των μνημονίων τους.

Την προηγούμενη Τετάρτη έως Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Το συνέδριο ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Με ευθύνη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, το συνέδριο αναλώθηκε στην μάχη των συσχετισμών για τις  νομιμοποιήσεις ομοσπονδιών και δεν στάθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, για την στρατηγική και τακτική απάντηση του εργατικού κινήματος.

Οι πιο σημαντικές στιγμές του συνεδρίου ήταν οι παρεμβάσεις των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών και των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ που με την μαχητική τους παράσταση απαίτησαν την στήριξη της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από τα  εκλογικά αποτελέσματα που καταδεικνύουν  την πτώση της ΠΑΣΚΕ  η ζωντανή εικόνα του συνεδρίου έδειξε την κατάσταση αποσάθρωσης της παράταξης που ηγεμόνευε στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα για δεκαετίες, αφού δεν κατάφεραν στην διήμερη διάρκεια των διαδικασιών του συνεδρίου να συσπειρώσουν τους συνέδρους τους με αποτέλεσμα σε όλες τις ψηφοφορίες για την νομιμοποίηση ομοσπονδιών (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΕΥΠ) να πάρει την πλειοψηφία η Αριστερά.

Παρά τα προβλήματα, οι ανάγκες της ταξικής πάλης και η πίεση των κλαδικών των αγώνων με αιχμή την αντίσταση στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και την υπεράσπιση των δημόσιων-κοινωνικών υπηρεσιών, θα υποχρεώσουν σύντομα τις δυνάμεις της Αριστεράς να πάρουν πρωτοβουλίες στο νέο Γ.Σ.  για τον συντονισμό των μαχόμενων κλάδων.

Το συνέδριο κατέγραψε την αναβάθμιση των δυνάμεων της Αριστεράς που από καλύτερες πλέον θέσεις πρέπει να παλέψει από κοινού  για  ένα σχέδιο απεργιακών αγώνων με κλιμάκωση με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και συγκρότηση απεργιακών επιτροπών για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και των μνημονίων τους. 

Η απεργία των διοικητικών των ΑΕΙ, η εμπειρία της απεργίας των καθηγητών του Σεπτέμβρη έδειξε  το δρόμο. Αυτή την  τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε σε παν δημοσιοϋπαλληλική-και πανεργατική κλίμακα.

Το συνέδριο έκλεισε την Παρασκευή με τις εκλογικές διαδικασίες για το 85μελές Γενικό Συμβούλιο.

Τα αποτελέσματα:

692 ψηφίσαντες, 690 έγκυρα. Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ), Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ)

ΠΑΣΚΕ: 174 και 22 έδρες στο ΓΣ (2010: 376, 38 έδρες), ΕΕ 4 έδρες
ΔΑΚΕ: 153 και 19 έδρες στο ΓΣ(2010: 236, 24 έδρες), ΕΕ 4 έδρες
Αυτόνομη Αγωνιστή Ριζοσπαστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ): 114 και 14 έδρες στο ΓΣ (2010: 84, 9 έδρες), ΕΕ 3 έδρες
Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (διάσπαση ΠΑΣΚΕ): 63 και 8 έδρες στο ΓΣ, ΕΕ 2 έδρες
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): 99 και 11 έδρες στο ΓΣ (2010: 96, 10 έδρες), ΕΕ 2 έδρες
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις: 68 και 8 έδρες στο ΓΣ (2010: 43, 4 έδρες), ΕΕ 2 έδρες
Δίκτυο Εργαζομένων (ΔΗΜΑΡ): 10 και 1 έδρα στο ΓΣ
Ταξική Πορεία (ΜΛ): 8 και 1 έδρα στο ΓΣ
Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση(Ανεξάρτητοι δάσκαλοι): 8 και 1 έδρα στο ΓΣ

*Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

Ετικέτες