Νέα βάρη του κράτους – φορτώνονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δεν πέρασαν 5 χρόνια από την δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Λοβέρδου Κουτρουμανη) με τον Νόμο 3863/10 και ξανά από την αρχή.  Οι δήθεν «σοφοί», που επιστρατεύτηκαν, ανέλαβαν το ρόλο «λαγού» της προωθούμενης από την κυβέρνηση και τους δανειστές συμφωνίας. Το βρώμικο έργο, το διαπεραιώνουν ο υπουργός εργασίας και ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης, οι κ. Γ. Κατρούγκαλος & Τ. Πετρόπουλος.

Οι φερόμενες ως προτάσεις, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Για την Ελλάδα, δεν φταίει ούτε το μοντέλο ούτε οι αναλογιστικές μελέτες, εφόσον τίποτα δεν τηρείται, και όλοι οι κανόνες συστηματικά παραβιάζονται.

Η επιχείρηση - άπατη είναι εμφανής. Αποκρύπτουν, ότι το κράτος, ακόμα και σήμερα, βαφτίζει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του στην κοινωνική ασφάλιση ως «επιχορήγηση» και δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ για εισφορές που του αναλογούν. Κρύβουν  ότι το κράτος, αφαίρεσε για λογαριασμό του σχεδόν όλα τα αποθεματικά των Ταμείων και συνεχίζει. Κανένα μέτρο, για το πάρτι της παρατεταμένης αδήλωτης εργασίας, αφού, αυτό είναι και το νέο μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που προωθείται. 

Τι όμως μένει μετά από όλα αυτά; Τι προτείνουν οι λεγόμενοι «σοφοί»; Τι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές και τι προωθεί; Πως θα πληρωθούν οι 2.902.477 κύριες και οι 1.639.489 επικουρικές συντάξεις;

Θύελλα πόνου και τρόμου εξαπολύει το Υπουργείο εργασίας 

Προκαλεί ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, όταν κάνει λόγο περί «εθνικής σύνταξης», που θα χορηγείται από το κράτος! Και μιας «αναλογικής» ανάλογα των ασφαλιστικών εισφορών!!

Μόνο ως αυθάδεια μπορεί να χαρακτηριστούν τα περί νέας «αναλογικότητας», τη στιγμή που αυτή βρίσκεται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Όταν οι ανώτατες συντάξεις του ΙΚΑ, της τάξης των 2.000 - 2.200 ευρώ, ισοπεδώθηκαν στα 1.400 - 1.500 ευρώ. Και οι οποίες αντιστοιχούν, στις πλέον μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές στα Βαρέα και ανθυγιεινά και σε περισσότερα (40-45) χρόνια ασφάλισης. Σημειωτέων, τα βαρέα, επιβαρύνονται με επιπλέον (3,6%) εισφορές.   

Και, ως εμπαιγμός, η δήθεν «εθνική σύνταξη» χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα στο ποσό των 384 ευρώ, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση του κράτους, όταν με βάση το Σύνταγμα θα έπρεπε να εγγυάται τις συντάξεις και όχι ένα μικρό μέρος τους!

Παράλληλα, τρομοκρατούν και φοβίζουν, με την ιδέα, ότι όλες οι συντάξεις θα συσχετίζονται πλέον με τις ασφαλιστικές εισφορές. Τι στιγμή, που μόνο το 40% των συντάξεων σχετίζονται άμεσα με εισφορές, ενώ οι υπόλοιπες, χορηγούνται ή με κοινωνικά κριτήρια ή με την επιβάρυνση του κράτους!!   

Ενώ δεν λείπει και ο κυνισμός, αφού η δήθεν αναλογικότητα που προωθούν θα καλύπτει - όπως λένε – όλες τις περικοπές που έγιναν και όσες θα χρειαστεί να γίνουν, και με τον τρόπο αυτό, επέρχεται και νομιμοποίηση στα παράνομα χαράτσια, του πρώτου και δευτέρου μνημονίου!! Έτσι, θα παρακάμψουν και τις αποφάσεις του Συμβούλιου Επικρατείας, όπως ξεδιάντροπα  ομολογούν!! 

Δεν φτάνουν όλα αυτά και το θρίλερ συνεχίζεται. Στο βωμό και οι επικουρικές συντάξεις. Θα τις μειώσουν μέχρι εξαέρωσης….. για να σωθούν!! ….. όπως  ισχυρίζονται!!  Εμείς, απλά υπενθυμίζουμε, πως υπήρξαν και ποιο «έξυπνοι» από τους ίδιους, που δεν ήθελαν καθόλου επικουρικά ταμεία. Αφού, έως και το 1984, για το 50% των εργαζομένων δεν υπήρχαν επικουρικά!!

Ταυτίζουν τις συντάξεις των ασφαλιστικών Ταμείων με αυτές του κράτους

Η ταύτιση των συντάξεων των Ασφαλιστικών Ταμείων, με αυτές του κράτους, δεν είναι παρά το στήσιμο της επιχείρησης - απάτης. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να απαλλάξουν τα βάρη του κράτους και να τα φορτώσουν στα ασφαλιστικά Ταμεία. Όμως να τα πάρουμε με τη σειρά, καθόσον οι συντάξεις, ούτε ενιαίες είναι, ούτε όλες χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία.        

α) Ο συνολικός αριθμός των κύριων συντάξεων ανέρχεται στα 2.900.000, ενώ  το σύνολο των συνταξιούχων ανέρχεται στους 2.650.000 (250.000 λαμβάνουν πάνω από μια κύρια σύνταξη.) Σε αυτές εντάσσονται οι βουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, και λοιποί κρατικοί λειτουργοί κλπ.  

β) Από τις συντάξεις αυτές, μόνο οι 1.730.000 επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ τις υπόλοιπες 1.170.000, (470.000 του Γ.Λ.Κ. και οι 700.000 του ΟΓΑ) βαραίνουν αποκλειστικά το κράτος.

γ) Από το σύνολο των συνταξιούχων μόνο οι 2.020.000 λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, ενώ οι 400.000 σύνταξη θανάτου και οι 230.000 σύνταξη αναπηρίας

δ) Από τις 1.730.000 συντάξεις των Ασφαλιστικών Ταμείων ( ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΝΑΤ – ΕΤΑΠ – ΤΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ) μόνο οι 1.120.000 είναι συντάξεις γήρατος, ενώ οι 460.000 σύνταξη θανάτου και οι 150.000 σύνταξη αναπηρίας.

Επί της ουσίας, μόνο οι συντάξεις γήρατος – από αυτές – υπολογίζονται με βάση και τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού οι συντάξεις θανάτου και γήρατος ούτε με τα όρια ηλικίας ούτε και τα χρόνια ασφάλισης σχετίζονται.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, συμμετοχής του κράτους σε ασφαλιστικές εισφορές μέσω της τριμερούς χρηματοδότησης. Σημειωτέων, τα ταμεία δεν βαρύνουν μόνο τους άμεσα ασφαλισμένους αλλά και τους έμμεσα, δηλαδή τις οικογένειες αυτών.     

Το κράτος κρύβει τις υποχρεώσεις του πίσω από τις «επιχορηγήσεις»

Με το τρικ της «επιχορήγησης» θέλουν να κρύψουν τα βάρη του κράτους και να το απαλλάξουν από αυτά, και το οποίο – σε γενικές γραμμές -  βαρύνεται ως εξής:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά τις εισφορές που καταβάλουν, δεν έχουν Ασφαλιστικό Ταμείο. Εάν υπήρχε, το κράτος έπρεπε να καταβάλει τις διπλάσιες εισφορές ως εργοδότης, και επιπλέον 50% των συνολικών εισφορών ως κράτος, λόγο τριμερούς χρηματοδότησης. Ωστόσο το κράτος βαρύνεται για τις 470.000 συντάξεις, και με εισφορές  για (ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία). 

β) Με την μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ασφαλιστικό «Ταμείο», το κράτος βαρύνεται δυο φορές. Μια για προηγούμενα βάρη για την καταβολή των σημερινών (700.000) συντάξεων. Και δεύτερον, για βάρη προς τους ασφαλισμένους του νεοσύστατου Ταμείου, δηλαδή τις διπλάσιες ως εργοδοτικές εισφορές σύμφωνα με τον  Ν.2458/97.  

Υποχρεώσεις του κράτους προς τα  ασφαλιστικά Ταμεία

α) Για ασφαλιστικές εισφορές,(λόγο τριμερούς χρηματοδότησης), που προβλέπονται (Ν.3251/1955) από την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τον Ν. 2084/92. Περί τα 12.000 εκ ευρώ.

β) Για ετήσια ποσά 1.700 εκ ευρώ του ΕΚΑΣ (Ν. 2434/1996) και λοιπών επιδομάτων που χορηγούνται μέσω ασφαλιστικών ταμείων.         

γ) Το κράτος, ως εγγυητής, είναι υπόχρεο. Για την καταβολή όλων των συντάξεων (1.730.000 κύριων και 1.640.000 επικουρικών) των Ταμείων, όπως αυτές καθορίζονται από τα καταστατικά τους. Διαφορετικά, θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα λεηλατημένα αποθεματικά, καθώς, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές, κλπ, κοστολογημένα, από την ίδρυση του κάθε Ταμείου χωριστά. Τουλάχιστον περί τα 10 δισ ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 10 έτη.

δ) Επιβαρύνεται για επιπλέον ποσά, καθώς τα ασφαλιστικά Ταμεία φορτώνονται με πρόσθετα βάρη, πέραν των υποχρεώσεων τους, και με ονομαστική νομοθεσία όπως, για κοινωνικές και ρουσφετολογικές συντάξεις, την απαλλαγή χρεών κρατικών επιχειρήσεων, τα προγράμματα των δήμων “βοήθεια στο σπίτι”, την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, κλπ.

Το κράτος  γυμνώνεται και με τις επιχορηγήσεις 

Όπως λέει και ο λαός…“εκεί που μας χρεωστάγανε μας πήραν και το βόδι”!!  Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι αποκαλυπτικά. (προϋπολογισμοί φορέων κοινωνικής ασφάλισης – ΕΟΠΥΥ, έτους 2015 )

Με εξαίρεση τις 470.000 συντάξεις, οι οποίες είναι ενσωματωμένες με τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων, οι  επιχορηγήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

 α) Για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ( ΙΚΑ, ΟΓΑ κ λπ..) Η λεγόμενη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μόλις 9.457 εκ ευρώ!! Το οποίο, μόνο για υποχρεώσεις προς τον ΟΓΑ, έχει εξαντληθεί το μεγαλύτερο μέρος.

β) Για την ανεργία προς τον ΟΑΕΔ. Από ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, το ποσό ανέρχεται στα 1.776 εκ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση του κράτους είναι 750 εκ. ευρώ!!

γ) Για την υγεία προς τον ΕΟΠΥΥ. Από ασφαλιστικές εισφορές το ποσό φτάνει τα 3.846 εκ. ευρώ. Ενώ η λεγόμενη επιχορήγηση, είναι 526 εκ. ευρώ!!

δ) Για Νοσοκομεία. Η δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση του κράτους, στα 1.067 εκ. ευρώ!!

Όπως και τα στοιχεία καταμαρτυρούν, το κράτος, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται – ακόμα και σήμερα – στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά, ζει και τρέφεται από αυτά. Πρώτα αναπτύχτηκε με τα αποθεματικά τους, τώρα τρώει τις εισφορές τους.          

Νομιμοποίηση της απάτης το ένα Ταμείο  κύριας ασφάλισης 

Το ενιαίο Ταμείο ασφάλισης που προτείνεται, δεν είναι παρά η νομιμοποίηση της απάτης που συντελείται. Είναι η συγκάλυψη των βαρών και υποχρεώσεων του κράτους. Με δύο λόγια, με τον τρόπο αυτό, θέλουν να φορτώσουν τις συντάξεις και λοιπά βάρη του κράτους, στις ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων, χωρίς το ίδιο το κράτος να συμμετέχει με τις αντίστοιχες εισφορές. 

Θα είχε νόημα, η όποια συζήτηση, για ένα ή για τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης, εφόσον ξεκινούσε με την παραδοχή των χρεών και υποχρεώσεων του κράτους προς αυτά, το οποίο, προς το παρόν δεν διαφαίνεται. 

Συνεπώς, η απαίτηση για τον σεβασμό και την συμμόρφωση του κράτους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία - όπως φαίνεται – εγκαταλείπεται. Και αυτό που προκρίνεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι οι συνεχείς μειώσεις στις παροχές των Ταμείων (συντάξεις, υγεία, ανεργία) και όχι η συνέπεια προς τα Ταμεία.  Θέλουν δηλαδή να υφαρπάξουν τα περισσεύματα από τις περικοπές, και με τον τρόπο αυτό, να πληρωθεί το επαχθές και επονείδιστο δημόσιο χρέος.

Οι κ. Γ. Κατρούγκαλος και Τ. Πετρόπουλος, καθήκον και υποχρέωση έχουν, να προστατεύουν τις συντάξεις να περιφρουρήσουν την Κοινωνική ασφάλιση και όχι να βρουν τρόπους μεταφοράς, χρηματικών ποσών από τους ασφαλισμένους και τους  συνταξιούχους, προς τους τοκογλύφους. Αυτό δεν είναι «μαγκιά». Και αν δεν μπορούν και δεν θέλουν, υπάρχουν και όλοι δρόμοι.   

 *Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

Ετικέτες