Στην Ιερισσό, στη Χαλκιδική, γίνεται πόλεμος, έχουνε κατοχή. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Τα ΜΑΤ κατέλαβαν το χωριό, απέκλεισαν τους μαθητές μέσα το σχολείο, επιτίθενται με ασφυξιογόνα και δακρυγόνα, τραυμάτισαν μαθητές…

Οι εικόνες θυμίζουν Παλαιστίνη. Και όλα αυτά -όπως είπε στο Σκάι ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας- «απλά για να περάσουν τα ΜΑΤ», προκειμένου να προβούν σε νέες έρευνες και προσαγωγές/συλλήψεις.

Η επίθεση ξεκίνησε από την Τετάρτη, όταν σε μια ακόμη προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην καταστροφή του δάσους των Σκουριών, για μια “ανάπτυξη”  ποτισμένη με καρκίνο και περιβαλλοντική καταστροφή, η αστυνομία άρχισε να διαρρέει στα ΜΜΕ ότι έχει συνδέσει το DNA επτά κατοίκων με υλικό από την επίθεση στο χώρο των ορυχείων και ότι επίκεινται συλλήψεις, ενώ έχει καλέσει για κατάθεση στην Ασφάλεια και δύο μαθήτριες.

Να μην ξεχάσουμε και τη “συγκέντρωση” του προηγούμενου Σαββάτου στη Χαλκιδική, που στήθηκε για μιλήσει ο Άδονις Γεωργιάδης για τα θετικά της επένδυσης, να «καταγγείλει την τρομοκρατία», προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσει «να σταματήσουν τα παραμύθια ότι δήθεν οι κάτοικοι είναι ενάντια στην επένδυση», και να προειδοποιήσει ότι «δεν θα τους περάσει, γιατί έχουμε πρωθυπουργό που ό,τι λέει το κάνει».

Τον Αδ. Γεωργιάδη ήρθε να επιβεβαιώσει χτες ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει καθεστώς ανομίας σε κανένα σημείο». Από τη μεριά του, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά», αλλά «επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της νομιμότητας» και συστήνει «ψύχραιμες κινήσεις» για «να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική ειρήνη». Ακόμη χειρότερα, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε στη Βουλή πως «είναι αυτονόητη η καταδίκη όσων παρεμποδίζουν ανακριτικές πράξεις», ψέλλισε πως «όταν εκτελώντας τα ανακριτικά σου καθήκοντα, χρησιμοποιείς μέτρα υπέρτερα, τότε το πράγμα αρχίζει να στραβώνει» και τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή στον υπουργό αποσύρατε τα ΜΑΤ από εκεί», αφού «εμείς σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών».

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, χτες το πρωί τουλάχιστον 6 κλούβες των ΜΑΤ και 3 εισαγγελείς μπήκαν στο χωριό και ξεκίνησαν έρευνες σε σπίτια, ενώ έξι άτομα προσήχθησαν στον Πολύγυρο για δεύτερη κατάθεση. Σήμερα το πρωί τέσσερις από από αυτούς συνελήφθησαν για πλημμελήματα.

Δραματικές ήταν οι εκκλήσεις, μέσα από το blog τους (http://ierissiotes.blogspot.gr/): «Αδέρφια σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε η κατάσταση έχει ξεφύγει, ΜΑΤ επιτίθενται μέσα στο χωριό!!! Ρίξανε δακρυγόνα στον κόσμο και στο σχολείο!!! Όσοι δουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας βοηθήστε!!! Αδέρφια από τα διπλανά χωριά και όποιος μπορεί ας έρθει να βοηθήσει!!!». Την ίδια ώρα, ο πρώην Δήμαρχος Σταγείρων κ. Βλαχόπουλος περιγράφει στον Σκάι τι γίνεται στην Ιερισσό: «Δακρυγόνα τώρα στην Ιερισσό ακόμα και μέσα στο σχολείο», λέει και υπενθυμίζοντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη ότι και ο ίδιος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Τα ΜΑΤ είναι ξένες δυνάμεις».

Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου, ενώ ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά».

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, η κατάληψη της Ιερισσού από τα ΜΑΤ συνεχιζόταν, με ρίψεις δακρυγόνων και ασφυξιογόνων μέσα στα σπίτια.

Σκοπός της αστυνομίας και της κυβέρνησης «είναι η πάταξη του κινήματος κατοίκων της περιοχής ενάντια στο ξεπούλημα του αρχαίου δάσους των Σκουριών», όπως υπογραμμίζουν οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους για τις προσαγωγές των συμμαθητών και καταγγέλλουν: «Και ενώ τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια, εμείς οι μαθητές βιώνουμε μαζί με τους γονείς μας τη βάναυση πολιτική των κυβερνήσεων (λιτότητα – φτώχεια – πείνα – ανεργία – θάνατοι), στο Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού ζούμε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή της τρομοκράτησής μας από τα όργανα της τάξης».

Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού είναι κομμάτι της συνολικής αντιπαράθεσης με τις πολιτικές των μνημονίων, που καταστρέφουν τις ζωές μας και το περιβάλλον. Και είναι υπόθεση όλων μας οργανωμένα, μαζικά, ενωτικά, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζούμε χωρίς λιτότητα και ανεργία μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον.