Ή εμείς ή αυτοί!

Αρνητική εντύπωση προκαλεί η δημόσια πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ότι χρειάζεται να γίνει «συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και μια συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές και απομείωση του χρέους»!

Μάλιστα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάποια «πηγή της Κουμουνδούρου» δίνει κάλυψη σ’ αυτή τη δήλωση, ως δήθεν, τμήμα ενός πλαισίου που έθεσε ο Α. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τελευταία συνάντησή τους.

Καθαρό ψέμα! Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε συνεννόηση με την κυβέρνηση για κοινή στάση απέναντι στους δανειστές. Και πως θα μπορούσε άλλωστε;

Η αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης του χρέους, σε συνεργασία με το Σαμαρά, θα ανέτρεπε την κεντρική πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην μνημονιακή κυβέρνηση,  αλλά και συνολικότερα απέναντι στους δανειστές και τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε πραγματική υπονόμευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των συνεδριακών του αποφάσεων.

Για την «ιδρυτική πράξη» της κυβέρνησης της Αριστεράς: «…Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους…. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ….»

Εάν υπήρχε περιθώριο να συνεννοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για το χρέος και μάλιστα με συμφωνία πακέτο για ΠτΔ και εκλογές, θα σήμαινε την αποδοχή ότι δεν είναι ξεκάθαρα διαφορετική και μάλιστα ανταγωνιστική η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο και το χρέος από αυτή της κυβέρνησης. Αν υπήρχε διαπραγματευτική γραμμή για το χρέος στην οποία θα μπορούσαν να συγκλίνουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την θέση της κυβέρνησης ότι διασφάλισε success story και δεν χρειάζεται ν’ ανατραπεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σαφές σχέδιο αντιμετώπισης των δανειστών, στην βάση του δεσμευτικού συνεδριακού πλαισίου, που έχει σαν προϋπόθεση την πλήρη συντριβή της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης, συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς που θα προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και ασφαλώς στην απόρριψη κάθε νέας μνημονιακής δέσμευσης όπως αυτές που συνοδεύουν την λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης».

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δυναμικά την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα δέχεται επιθέσεις από συστημικά κέντρα και ΜΜΕ τα οποία, μπροστά στον φόβο της κυβέρνησης της Αριστεράς, επιχειρούν να τον παγιδεύσουν σε σχήματα «εθνικής συνεννόησης», ακόμη και σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η δήλωση Παπαδημούλη μόνο καλό δεν κάνει στην υπόθεση της ανατροπής των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στην υπόθεση της ανατροπής του παλιού, σάπιου πολιτικού σκηνικού, στην υπόθεση της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την διαγραφή του χρέους, στην υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σύγκλισης και συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ιδιαίτερα στην υπόθεση του χρέους. Μας χωρίζει η άβυσσος που χωρίζει τον κόσμο της εργασίας, τα εκατομμύρια των ανέργων, την κοινωνική πλειοψηφία που έχει δει στα χρόνια των μνημονίων να συντρίβεται η ζωή και τα δικαιώματά της από την ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και του πλούτου σε Ελλάδα και Ευρώπη, από τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας και των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών διευθυντηρίων που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Ή εμείς ή αυτοί!