Ο Μπάμπης Δευτεραίος, ένας από τους τραυματίες της έκρηξης στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν» υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του. Ενώ σε μη αναστρέψιμη κατάσταση βρίσκεται και δεύτερος από τους τραυματίες που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Θριάσιου νοσοκομείου. Ο Μπάμπης Δευτεραίος ήταν 41 χρονών και πατέρας δύο παιδιών.

Συνολικά οι τραυματίες από το ατύχημα ήταν 6. Μόνο που το «ατύχημα» ήταν ένα έγκλημα. Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνουν οι εργολάβοι, δουλεύουν χωρίς να εφαρμόζεται κανένα σχεδόν μέτρο ασφαλείας, σε 12ωρες και 16ωρες βάρδιες και με ελάχιστα διαλείμματα. Η εργατική τάξη θρηνεί σήμερα ακόμη ένα νεκρό που έγινε θυσία στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.

Οι εργολάβοι δεν μπήκαν τυχαία στα ΕΛΠΕ. Ήταν αποτέλεσμα των περικοπών στις θέσεις εργασίας όπως και των περικοπών στα έξοδα για να τηρούνται πλήρως τα μέτρα ασφαλείας. Στο συγκεκριμένο ατύχημα παρά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς και δεν υπήρχε σχέδιο ασφαλούς εξόδου των εργαζομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ενώ κατά τη διάρκεια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι στοιβάχτηκαν σαν ζώα σε έναν από τους χώρους στάθμευσης των εγκαταστάσεων, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν. Όταν κατάφεραν και άνοιξαν μία από τις εξόδους, προκειμένου να διαφύγουν, το προσωπικό φύλαξης των εγκαταστάσεων τους κυνήγησε για να τους πάρει τις κάρτες εισόδου.

Κι όλα τα παραπάνω ενώ μιλάμε για ένα χρυσοφόρο όμιλο πολύ περισσότερο μετά την συγχώνευση με την Πετρόλα του Λάτση. Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, μέσω των θυγατρικών του ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (πρώην BP Hellas). Οι δυο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

Επιπλέον, δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει το μοναδικό διυλιστήριο της Π.Γ.Δ.Μ. στα Σκόπια και μέσω ενός δικτύου 287 πρατηρίων συνολικά, κατέχει σημαντική θέση στην εμπορία καυσίμων σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, ενώ οι τρέχουσες δραστηριότητές του επικεντρώνονται σε έρευνες στις περιοχές West Obayed και Mesaha της Αιγύπτου (συμμετοχή 30% ανά περιοχή). Συμμετέχει ως διαχειριστής σε διεθνή κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών (συμμετοχή 33%) η οποία έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ (από την προηγούμενη κυβέρνηση) ως ο πρώτος προτιμητέος προσφέρων για την απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στο Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, ενώ στις 14 Μαΐου 2014 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αρχικές γεωλογικές μελέτες στην περιοχή.

Ο Όμιλος διαθέτει το μοναδικό καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα. Το μερίδιο της εγχώριας αγοράς υπερβαίνει το 50% ενώ οι εξαγωγές, κυρίως στην Τουρκία, την Ιταλία και την Ιβηρική χερσόνησο, αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 50%-60% των πωλήσεων.

Δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την ιταλική EDISON, ήδη λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας. Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Όμιλος συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ) που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Αυτός  λοιπόν ο χρυσοφόρος όμιλος μείωσε τις δαπάνες για μέτρα ασφαλείας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι οι καπιταλιστές δεν είναι μόνο αρπακτικά της αγοράς. Είναι αρπακτικά ζωών των εργατών που με τον ιδρώτα τους, τους χαρίζουν αυτά τα τεράστια κέρδη. Η τιμωρία σε αυτούς τους εγκληματίες είναι μία. Είναι η επανακρατικοποίηση των ΕΛΠΕ χωρίς καμιά αποζημίωση στους Λάτσηδες και στους υπόλοιπους μετόχους.

Ετικέτες