Επιστολή του Μάκη Σπαθή - υπεύθυνου από τη Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΕΚΕ Παιδείας - σχετικά με τη συμμετοχή και εκλογή μελους του ΣΥΝ στο Συμβούλιο Ιδρύματος του Παντείου.
Προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
Προς την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
Προς όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αγαπητοί σύντροφοι,
Σε περίπτωση που η ανοιχτή επιστολή που απηύθηνα στην συντονίστρια του Tμήματος Παιδείας, Ε. Καλαμαρά, χθες [31/10] έδωσε αφορμή σε κάποιους να ισχυρισθούν ότι τα όσα αναφέρονται σχετικά αφορούν συσχετισμούς μεταξύ τάσεων, προσωπικά θέματα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Παιδείας ή και πολύ περισσότερο ‘ενδοκομματικά’ παιχνίδια, ήρθε το μήνυμα του συν Ν. Θεοτοκά στη λίστα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ [Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα ΑΕΙ} λίγες ώρες μετά [το επισυνάπτω]. Πριν ‘αλέκτωρ λαλήσει’ το βασικό μου επιχείρημα ότι οι «οργανωτικές» διαφωνίες κατά τη συγκρότηση του ΤΠ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όπως και του Συντονιστικού του [25/10] συγκαλύπτουν σοβαρότατες διαφωνίες σε θέματα γραμμής στην 3βαθμια εκπαίδευση ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο από τον Ν Θεοτοκά: Η γραμμή της σύγκρουσης και ανατροπής του κατάπτυστου νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτοπούλου, της παρεμπόδισης των εκλογών των Συμβουλίων Ιδρύματος που είναι το κλειδί για την απόλυτη εφαρμογή του σε αντίθεση με τη γραμμή του συμβιβασμού , άρα και της συμμετοχής συντρόφων στις εκλογές τόσο ως ψηφοφόρων όσο και ακόμα χειρότερα ως υποψηφίων για τα Συμβούλια. Από τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές του Παντείου που ο συν Ν Θεοτοκάς επικαλείται όπως και από το γεγονός ότι εξελεγη πρώτος είναι προφανές σε όλους πλέον ότι η μεγάλη πλειοψηφία της Συσπείρωσης, όπου κυριαρχούν σύντροφοι μας από τον ΣΥΝ, πηρέ μέρος στη διαδικασία εκλογών νομιμοποιώντας την μνημονιακή πολιτική στο χώρο των πανεπιστημίων. Όμως για να μην ξεχνιόμαστε επισημαίνω ότι η καταδίκη του νόμου και ο αγώνας για την ανατροπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τους όρους για την ανάπτυξη κινήματος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και την ενότητα της Αριστεράς ανάμεσα σε διδάσκοντες, διοικητικούς και φοιτητές . Θυμίζω την κατάθεση Σχεδίου Νόμου για την ακύρωση του Ν. Αρβανιτόπουλου [Αύγουστος 2012] όπως και την πρόσφατη αυστηρότατη ανακοίνωση των βουλευτών ΕΕΚΕ Παιδείας κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Επίσης θυμίζω ότι και πέρυσι ο συν Ν. Θεοτοκάς υπήρξε υποψήφιος για το Συμβούλιο του Παντείου [σε ‘σχήμα’ με την Σια Αναγνωστοπούλου και την Α. Κορωναίου], θέμα που ήταν να απασχολήσει τη συνεδρίαση της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παρεμποδίστηκε με άκομψο τρόπο από συντρόφους του ΣΥΝ Παντειου και την συν ΕΚαλαμαρά. Το επιχείρημα που ακούστηκε ήταν η αυτονομία των μαζικών χώρων. Η περίφημη όμως αυτή αυτονομία καταχτήθηκε από την Ανανεωτική Αριστερά ως γραμμή άμυνας και αντίβαρο σε σχέση με την καθυπόταξη του αριστερού συνδικαλισμού σε δεξιές και συντηρητικές παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού κατά την 3διεθνιστικη παράδοση. Θυμίζω επίσης ότι ο Ν. Θεοτοκάς συμμετείχε και εξελέγη τώρα στο Συμβούλιο του Παντειου όντας και επιφανές στέλεχος της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο ΣΥΝ! Το επιχείρημα που μάλιστα επικαλείται στο συνημμένο, δηλ. ότι από τους 8 εκλεγέντες στο Συμβούλιο Παντείου οι 6 είναι κατά του Νόμου εκφράζει τη βαθύτατη πολιτική αντίληψη που αποτυπώνεται με συστηματικούς αποκλεισμούς συντρόφων και στο συσχετισμό του Συντονιστικού του ΤΠ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η εκ των έσω κατάληψη θέσεων σε κρατικούς θεσμούς είναι πιο αποτελεσματική από τη μαζική αντίσταση των πολύμορφων κινημάτων.
Κατόπιν όλων αυτών η ερώτηση είναι πως εσείς θα αντιμετωπίζατε το φαινόμενο ενός κόμματος που βαίνει στην ενοποίηση του και είναι στα πρόθυρα της εξουσίας να εμπεριέχει στις γραμμές του τη διαιώνιση δυο άκρως αντίθετων πολιτικών σχεδίων και συμπεριφορών? Και μια δεύτερη ερώτηση: Πως όλοι εμείς που δίνουμε τη μάχη κατά των μνημονιακών νόμων στην εκπαίδευση για δεύτερο χρόνο μαζί με την νεολαία (ΑΡΕΝ), και έχοντας κατακτήσει την ενότητα της Αριστεράς στους φοιτητές και σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα μπορούμε να αντικρύσουμε στα μάτια τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επειδή μας εμπιστεύτηκε? Πόσο αναξιόπιστη σαν δύναμη είμαστε σε αυτόν τον κόσμο που τον πείσαμε με τις μάχες που δώσαμε? Πως επίσης θα αντέξουμε τα εξευτελιστικά σχόλια των αντίπαλων μας που ήδη θριαμβολογούν ? Καλείστε και καλούμαστε όλοι επιτελώς να πάρουμε θέση και τις ευθύνες που μας αναλογούν στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Μάκης Σπαθής
Υπεύθυνος από τη Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΕΚΕ Παιδείας