Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ-αρκετός κόσμος δεν μπόρεσε να την προσεγγίσει και παρέμενε στα σκαλιά του κτιρίου-πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 19/5, η εκδήλωση του Rproject, με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» και ομιλητές μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις τοποθετήσεις τους οι Γ. Μηλιός, Σ. Παπαδόγιαννη και  Α. Νταβανέλος, επιχείρησαν να απαντήσουν στα επείγοντα και κρίσιμα ερωτήματα της περιόδου. Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των Π. Λάμπρου και Γ. Σαπουνά, ενώ το προχωρημένο της ώρας και το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί (ο φιλόξενος χώρος της ΕΣΗΕΑ, αποδείχτηκε μικρός για τις ανάγκες της εκδήλωσης), δεν επέτρεψε ούτε τη συνέχεια της συζήτησης, ούτε να τεθούν ερωτήματα  εκ μέρους του κοινού. Οι διοργανωτές, δια μέσου της Μ. Μπόλαρη (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) που συντόνιζε την κουβέντα, δεσμεύτηκαν ότι η ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση θα επαναληφθεί σύντομα.

Ο Γιάννης Μηλιός (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), εξέφρασε την θέση του υπέρ της «καθυστέρησης πληρωμών», επισημαίνοντας  ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα έχει καμία επίπτωση ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ, επικαλούμενος δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εμμείνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ εξέφρασε διαφωνίες σε θέσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μεταξύ των οποίων ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες γιατί αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο. «Οι θεσμοί βλέπουν την αμφιταλάντευση και ζητούν όλο και περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι ανάπτυξη ή ύφεση αλλά το αν η κυβέρνηση θα προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή της εργασίας.

Η Σόφη Παπαδόγιαννη (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ), υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τις ριζοσπαστικές φωνές εντός του. «Δεν μπορεί να υπάρξει πάγωμα στις δεσμεύσεις μας, δεν γίνεται να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε,  θυμίζοντας παράλληλα ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ», δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων. Για αυτό και η ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την ΟΝΕ και προετοιμασίας για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως είπε, ίσως είναι ο δρόμος απεγκλωβισμού από τη νεοφιλελεύθερη παγίδα.

Ο Αντώνης Νταβανέλος (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ), σημείωσε ότι  σύντομα θα γίνει σαφές πως οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο και θα επιδιώξουν να το κάνουν συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν, είναι πίσω από το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ακόμα πιο πίσω από τις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ, υπερασπιζόμενοι τον κόσμο μας, από όλο και χαμηλότερο σημείο», τόνισε. Επίσης, εξήγησε ότι διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές, η οποία προϋποθέτει ριζοσπαστικά μέτρα: στάση πληρωμών, έλεγχο στις τράπεζες και στις εξαγωγές κεφαλαίων, βαριά φορολογία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, διαγραφή του χρέους. Μέτρα που απαιτούν πολιτική υποστήριξη και μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση με την ΕΕ και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απαιτηθεί «αναβάπτιση» στη λαϊκή εντολή, άρα δεν αποκλείονται και οι εκλογές. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του κόμματος, που «από την ΚΕ μέχρι τις ΟΜ, πρέπει να γίνει το κέντρο των αποφάσεων».

Ο Γιώργος Σαπουνάς (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε την αντίθεσή του στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, όπως και στην εκλογή Παυλόπουλου, διαπίστωσε ότι η στάση των δανειστών αποδεικνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει «κοινά επωφελής» συμβιβασμός και τάχθηκε υπέρ της αθέτησης πληρωμής προς τους δανειστές και της προκήρυξης εκλογών με γραμμή ΣΥΡΙΖΑ «κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας – αναδιανομή σε βάρος του κεφαλαίου – καμιά θυσία για το ευρώ». Επίσης τόνισε την ανάγκη λήψης των αποφάσεων από τα κομματικά όργανα.

Ο Πάνος Λάμπρου (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος παρά τα προβλήματα και τα διλήμματα, πρόσθεσε ότι οι τελευταίες δύο αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ομόφωνες και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Στην εξαιρετικά πετυχημένη εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και αρκετοί/ες  βουλευτές, αγωνιστές της Αριστεράς από άλλους πολιτικούς χώρους, όλοι/ες με ειλικρινή αγωνία για την επιτυχία και το μέλλον των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.  

Γιάννης Μηλιός

Αντώνης Νταβανέλος

 Σόφη Παπαδόγιαννη

(φωτό στις σκάλες, από το ρεπορτάζ της ΕΦ.ΣΥΝ./Αφροδίτη Τζιαντζή)

Ετικέτες