Τομή φέρνει ο αγώνας των εργαζομένων στο Δαφνί και συνδικαλιστικά, καθώς αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς μπορούν να αποτελέσουν τον καθοριστικό κρίκο για νικηφόρους αγώνες.

Νικηφόρα έληξε η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας - Δαφνί, με την αποπομπή του πρώην πια, μνημονιακού διοικητή Π. Θεοδωράκη. Η νίκη αυτή των εργαζομένων ήρθε ύστερα από κατάληψη των γραφείων του διοικητή στο νοσοκομείο, η οποία άντεξε μια ολόκληρη εβδομάδα, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του διοικητή να την ποινικοποιήσει, με αναφορά στον εισαγγελέα και κλήση σε κατάθεση του προέδρου, του γενικού γραμματέα και του αντιπροέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Ένας αγώνας που ολοκληρώθηκε την εβδομάδα της κατάληψης αλλά είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Π. Θεοδωράκης διορίστηκε διοικητής από την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση με στόχο το κλείσιμο του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι εδώ και πάνω από έναν χρόνο πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις για να μην κλείσει το νοσοκομείο, για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου και για την πλήρη στελέχωσή του σε προσωπικό. Η αποπομπή του διοικητή ήταν γι’ αυτούς το πρώτο μεγάλο βήμα του αγώνα τους, που θα συνεχιστεί, όπως τονίζουν και στην ανακοίνωσή τους, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και για τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Αποφασιστικά και πιέζοντας την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει αυτό που προεκλογικά υποσχέθηκε. Να σώσει τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές.

Πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που καθυστερεί και έχει γίνει έρμαιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι εργαζόμενοι στο Δαφνί απέδειξαν με τη νίκη τους ότι δεν είναι αρκετό το να περιμένουμε πότε θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Απέδειξαν με τον αγώνα τους ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας. Απέδειξαν ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών και στην αδράνεια του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, είναι ο αγώνας τους. Ο αγώνας τους όχι μόνο για τα στενά οικονομικά συμφέροντα, όπως δεκάδες φορές έχουν κατηγορηθεί οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ειδικά στο Δημόσιο, αλλά για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας, για να έχουν ποιοτικότερες και δωρεάν υπηρεσίες οι ασθενείς.

Τομή φέρνει ο αγώνας των εργαζομένων στο Δαφνί και συνδικαλιστικά, καθώς αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς μπορούν να αποτελέσουν τον καθοριστικό κρίκο για νικηφόρους αγώνες. Η παράταξη ΡΙΖΑΨΥ, η παράταξη δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΤΑ στο νοσοκομείο, που έχει και την πλειοψηφία στο ΔΣ, δεν σταμάτησε τον αγώνα παρά την αλλαγή κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή απαιτούσε την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων. Η κατάληψη στηρίχθηκε αποκλειστικά από αυτούς καθώς και από εργαζόμενους του νοσοκομείου (είναι χαρακτηριστικό ότι στην κινητοποίηση έξω από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αθήνας του Αιγάλεω δεν παραβρέθηκαν τα εκλεγμένα στο ΔΣ των εργαζομένων στελέχη του ΠΑΜΕ), από στελέχη του ΜΕΤΑ στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ, από συναδέλφους τους σε νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας (Θριάσιο, Αττικό, ΚΕΠΑ Αγ. Αναργύρων, κυρίως και εδώ στελέχη του ΜΕΤΑ) και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα.

Το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων στο Δαφνί πρέπει να απλωθεί παντού. Σε κάθε νοσοκομείο, μιας και ο Θεοδωράκης είναι ο μοναδικός μνημονιακός διοικητής που έχει διωχθεί, σε κάθε σωματείο, οργανώνοντας τη ρήξη με τα μνημόνια και τους δανειστές.

Ετικέτες