Λίγες μέρες μετά το ναυάγιο στην Πύλο, περικύκλωσαν με κλούβες το χώρο και άρχισαν να μεταφέρουν οικογένειες με παιδιά και όλους όσοι ζουν στο Κέντρο, δεν τους άφησαν ούτε να πάρουν τα πράγματα τους. Αυτή την ώρα, με την παρέμβαση κόσμου από το Λαύριο και του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν σταμάτησε η προσπάθεια να φορτώσουν σε φορτηγά τα πράγματα του κόσμου που ζούσε εκεί, περιμένουν να έρθει ομάδα προσφύγων να τα μαζέψει.

Πρόκειται για την αρχαιότερη προσφυγική δομή στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενούσε κυρίως Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και αυτός είναι ένας λόγος της εκκένωσης.

Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σε λίγες ημέρες, και προφανώς η εκκένωση της προσφυγικής δομής συνδέεται με αυτό.

Η τουριστική ανάπτυξη είναι ένας άλλος λόγος τον Απρίλη του 2023 με τροπολογία «της τελευταίας στιγμής» ο χώρος πέρασε στα χέρια του Δήμου, τα δημοσιεύματα ότι θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει Δημοτικές υπηρεσίες δεν πείθουν. Υπάρχουν εξάλλου πολλοί άλλοι χώροι που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν επιχειρήσει να εκκενώσουν τη δομή χωρίς επιτυχία. Πρώτα της στέρησαν κάθε πόρο και την έβγαλαν από την εποπτεία οργανισμών, με αποτέλεσμα η επιβίωση των Κούρδων να βασίζεται κυρίως στην αυτοοργάνωση και στην αλληλεγγύη.

Αφού δεν τα κατάφεραν να τους διαλύσουν, τους έστειλαν μπάτσους και εισαγγελέα. Δυναμικό το ντεμπούτο του Καιρίδη αν μη τι άλλο.

Όσοι έχουμε επισκεφθεί το Κέντρο ξέρουμε τι δύναμη κρύβει ο χώρος και οι άνθρωποί του. Η εκκένωση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα.

Αλληλεγγύη στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου!

Ετικέτες