Την ώρα της κρίσης ξεχωρίζουν οι πραγματικοί φίλοι, όπως και οι εχθροί, για την κάθε πλευρά.

Την ώρα της κρίσης ξεχωρίζουν οι πραγματικοί φίλοι, όπως και οι εχθροί, για την κάθε πλευρά.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής πτέρυγας του αριστερού κόμματος Die Linke στη Γερμανία, επιτέθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, με σκληρές δηλώσεις, κατά της Άγκελα Μέρκελ: «Η καγκελάριος Μέρκελ οφείλει να επιδιώξει κούρεμα του χρέους και να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα για να ξανασταθεί στα πόδια της, αντί να πασχίζει με μαφιόζικες μεθόδους να εκβιάζει περικοπές κοινωνικών δαπανών σε μια εντελώς αποπτωχευμένη χώρα…» (μετάφραση από το Rednoteboοk).

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Βάγκενκνεχτ, όπως και όλη η ριζοσπαστική πτέρυγα του Linke, είχε ταχθεί κατά της «συμφωνίας» της 20ης Φλεβάρη. Είχαν επιλέξει να διαφοροποιηθούν από το συρφετό των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που διασφάλιζαν τη μεγάλη πλειοψηφία στη «συμφωνία», είχαν επιλέξει να προειδοποιήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εργατικό κίνημα και την Αριστερά στην Ελλάδα, ότι η «δημιουργική ασάφεια» είναι μια σχολή στην οποία ο γερμανικός ιμπεριαλισμός έχει θητεύσει με άριστες επιδόσεις.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι όλα θα ήταν καλύτερα αν οι προειδοποιήσεις από τη διεθνή Αριστερά –αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- είχαν εισακουστεί. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις και η συζήτηση έχουν πλέον ξεπεράσει το ζήτημα της εκτίμησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο λόγος που επανερχόμαστε είναι ότι κάποιοι μουτζαχεντίν της «ευρωπαϊκής λύσης» είχαν ζητήσει ακόμα και πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνομιλούσαν και συνομιλούν με τη ριζοσπαστική-αριστερή πτέρυγα του Linke.

Σήμερα που η εικόνα έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να θέσουμε καθαρότερα το ερώτημα: Ποιοι ήταν και ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία; Είναι η Βάγκενκνεχτ και οι αριστεροί σύντροφοι και συντρόφισσές της ή η Μέρκελ και ο Σόιμπλε που στήριζαν –τότε- τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη;

Ετικέτες