Το κείμενο που ακολουθεί μοιράστηκε στα σχολεία της Πάτρας από τα μέλη της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" Πάτρας.

«Ακούστε λοιπόν την ιστορία του κεμάλ ενός νεαρού πρίγκιπα της ανατολής απόγονου του σεβάχ του θαλασσινού που νόμισε ότι μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.»

Το νόμισε με όλο του το είναι με το τελευταίο νανούρισμα της μητέρας του, που τον καληνύχτισε και τον άφησε να ονειρευτεί. Οι ευχές του γίνονταν εικόνες και η αγάπη του για τον κόσμο χρώματα που ομόρφαιναν την γη. Όχι πια. Η βόμβα που έπεσε στη γειτονιά έσβησε αμετάκλητα απ’ τη μνήμη του αυτό το υπέροχο όραμα. Ξύπνησε έντρομος και αντίκρισε εικόνες που δεν ανήκουν στον κόσμο τούτο.

Άρχισε να τρέχει δίχως δεύτερη σκέψη. Κοντοστάθηκε μπροστά στο θέαμα αιμόφυρτων αγνώστων. Συνέχισε να τρέχει. Κι άλλοι τραυματίες… και νεκροί… πολλοί νεκροί. Ο ήχος του θανάτου βουβός κι όμως εκκωφαντικός. Βρήκε ανθρώπους. Τους ακολούθησε. Καθώς νύχτωνε άφηνε πίσω του το θρήνο του πολέμου και όδευε προς το άγνωστο μαζί με υπόλοιπους απόκληρους. Ξήμερωσε και νύχτωσε πολλές φορές. Στο δρόμο κάποιοι φίλοι σύντροφοι και συγγενείς χάνονταν, άλλοι συλλαμβάνονταν στα σύνορα και κάποιοι πέθαιναν. Τώρα φτάνουν στην ακτή. Διασχίζουν το χειμερινό πέλαγος πάνω σε ένα ταλαιπωρημένο ντίνγκι και πλέον είναι κοντά σου… πολύ κοντά σου. Και αυτή τη φορά έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο.

Αμέτρητες φασιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές που τους θέλουν διαφορετικούς και περιθωριοποιημένους, τη βία των αρχών, την άγνοια του κόσμου, την προπαγάνδα και την εύλογη απάθεια όσων τους έφεραν εκεί. Πιο επίκαιρο είναι το περιστατικό με γονείς, καθηγητές και άλλους να τάσσονται κατά να εμποδίζουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία και να προκαλούν επεισόδια. Να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα επεισόδια είναι μειοψηφικά και μολύνουν τον ανθρωπισμό και την εγκαρδιότητα με την οποία έγινε το καλωσόρισμα στα σχολεία. Παρ’ ότι μειοψηφικά τα γεγονότα αυτά χρήζουν προσοχής και ανάλυσης Πηγή όλης αυτής της ανισόρροπης αντίδρασης αποτελεί κυρίως η πλασματική απειλή και ο κίνδυνος που διατρέχουν τα ελληνόπουλα από τους μολυσμένους, μη εμβολιασμένους ξένους. Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι εθελοτυφλούν μπροστά στον προβλεπόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα προσφυγόπουλα που μπαίνουν στα σχολεία με εγκύκλιο του υπουργείου υγείας. Μεγάλη κάλυψη εμβολίων και γενικότερης περίθαλψης έχει επίσης προηγηθεί τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας σε σύνορα και σημεία σταθμούς από τους γιατρούς χωρίς σύνορα και αντίστοιχους οργανισμούς.

Οι αντιδράσεις αυτές είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την αντίδραση ανθρώπων που από πρώτο πρόσωπο γνωρίζουν αφού βοηθούν στη διεκπεραίωση βασικών υγειονομικών διαδικασιών. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των γιατρών του κόσμου Νικήτας Κανάκης αναφέρει σε δημοσίευση του πως η ομάδα του στο Ωραιόκαστρο βρίσκεται συνεχώς εκεί με πλήρη υγειονομική κάλυψη και πως τα ιατρικά αρχεία δείχνουν έναν παιδικό πληθυσμό απολύτως υγιή. «Ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύση χωρίς φασαρία φωνές και μισαλλοδοξία και όχι να πετάμε στον κοινωνικό Καιάδα του εξοστρακισμού από τα σχολεία αθώων παιδιών που ούτε διάλεξαν ούτε ευθύνονται για την κατάσταση τους. Πρόβλημα λοιπόν η φτώχεια και όχι ο πλασματικός κίνδυνος… Εχθρός μας ο πόλεμος, ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός της καταστροφής και όχι οι κατατρεγμένοι. Καιρός λοιπόν να αποδομήσουμε και εντέλει να συντρίψουμε όλη αυτή τη λασπολογία και προπαγάνδα. Ενάντια στο ρατσισμό που αφαιρεί στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μαχόμαστε όλοι υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών για πρόσβαση στην παιδεία, για καλύτερες υποδομές και συνθήκες διαβίωση και τέλος για μία ελεύθερη και ειρηνική ζωή στην οποία ο Κεμάλ και ο κάθε Κεμάλ θα μπορέσει πάλι να ονειρευτεί γεμίζοντας τον κόσμο χρώματα και αγάπη.

«Ίσως τελικά να μπορεί να αλλάξει ο κόσμος Κεμάλ…. Αρκεί να προσπαθήσουμε»

Ετικέτες