Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου, ίσως η πιο σημαντική και κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Έλαβαν μέρος η συντριπτική πλειοψηφία των 201 μελών καθώς και συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών και βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ήρθαν από την επαρχία, παρά τους δυσμενείς όρους διεξαγωγής της (εκλήθη καθημερινή και ήταν μια μαραθώνια, εξαντλητική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από 14 ώρες συμπεριλαμβανομένων των δύο και πλέον ωρών που καθυστέρησε να ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού).

Το ουσιαστικό επίδικο αφορούσε στο εάν θα υπήρχε διαδικασία απόφασης του κόμματος για την έγκριση ή όχι της μνημονιακής συμφωνίας πριν την οριστική κύρωσή της στα μέσα Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός (και τα μέλη της ΚΕ που συσπειρώνονται πίσω του) δεν επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη σε καμία περίπτωση. Γι’αυτό υποστήριξε την διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου το φθινόπωρο (με νέα εκλογή αντιπροσώπων) ή εάν αυτή η πρόταση απορριπτόταν άμεσο δημοψήφισμα στα μέλη του κόμματος, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την επιλογή της σχετικής απόφασης για το μνημόνιο από την Κεντρική Επιτροπή. Στον αντίποδα ήταν η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για Διαρκές Συνέδριο (με το σώμα αντιπροσώπων του Ιδρυτικού Συνεδρίου) το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί άμεσα πριν την κύρωση της συμφωνίας. Με δυό λόγια, δηλαδή, ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να υπογράψει το μνημόνιο η κυβέρνηση χωρίς την πίεση ενδεχόμενης αρνητικής απόφασης από το κόμμα.  Εν τέλει πέτυχε τον στόχο του καθώς η συνεδρίαση έκλεισε με απόφαση για Έκτακτο Συνέδριο το Φθινόπωρο με μικρή πλειοψηφία σε βάρος της πρότασης για άμεσο Διαρκές Συνέδριο. Κατατέθηκε επίσης και μειοψήφισε μια τρίτη πρόταση από τους Παναγιώτη Βωβό, Ανδρέα Καρίτζη, Αλέξανδρο Μπίστη, Νάγια Νικολάου και Δημοσθένη Παπαδάτο που καλούσε στα εξής:

"1. Η ΚΕ δεν συναινεί στο περιεχόμενο της προτεινόμενης συμφωνίας.
2. Η ΚΕ συγκροτεί κατεπειγόντως επιτροπή επεξεργασίας σχεδίου απεγκλωβισμού της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
3. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου.
4. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου, προκήρυξη εκλογών με αίτημα για νέα διαπραγμάτευση και συμφωνία, στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ή ενεργοποίηση του σχεδίου απεγκλωβισμού.

Η παραπάνω διαδικασία πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο από έκτακτο συνέδριο".

Η Αριστερή Πλατφόρμα (Αριστερό Ρεύμα του πρώην ΣΥΝ και Κόκκινο Δίκτυο), ανένταχτα σε τάσεις στελέχη όπως η Ε. Πορτάλιου και ο Γ. Μηλιός καθώς και η Κομμουνιστική Τάση επιχειρηματολόγησαν για την άμεση ανάγκη να μην χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή του μνημονίου, έστω τώρα, την τελευταία ώρα, καθώς αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την Αριστερά και τον λαό.

Η ΚΟΕ δήλωσε παραίτηση των εκλεγμένων μελών της στην ΚΕ διαμαρτυρόμενη για τις εξελίξεις και εν τέλει δεν μετείχε στις τελικές ψηφοφορίες.

Η τάση των 53, που στο άμεσο παρελθόν εξέφρασαν πλειοψηφικά την αντίρρησή τους προς την συμφωνία – μνημόνιο («παρών» βουλευτών που αναφέρονται στην τάση αυτή στις ψηφοφορίες για τα «προαπαιτούμενα» καθώς και συμβολή στο κείμενο των 109 μελών της ΚΕ), παρουσιάστηκε καταγγελτική προς την συμφωνία στις περισσότερες τοποθετήσεις συντασσόμενη όμως, εν τέλει (με «αθόρυβες» ωστόσο αλλά σημαντικές αποστασιοποιήσεις), με την πρωθυπουργική πρόταση στις ψηφοφορίες. Ακυρώνοντας, έτσι στην πράξη την δυνατότητα της ΚΕ ή του συνεδρίου να πάρει απόφαση αποτροπής της συμφωνίας – μνημόνιο.  

Οι εκπρόσωποι του Κόκκινου Δικτύου επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αποφυγής της υπογραφής της συμφωνίας – μνημόνιο και της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδρυτικές του αρχές και θέσεις τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες ότι δήθεν μετά την υπογραφή θα υπάρξει αριστερή διαχείριση ή δυνατότητα «απεγκλωβισμού» από το μνημόνιο.

Τέλος με ευθύνη του προεδρείου (αλλά και του Γραμματέα της Κ.Ε., Τ. Κορωνάκη) δεν κατέστη δυνατόν να τεθεί σε ψήφιση, ψήφισμα που αφορούσε την απαίτηση απομάκρυνσης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Πανούση.    

Ετικέτες