Η ακροδεξιά συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της εις βάρος των φτωχών της χώρας.

Η προεκλογική απάτη της «εξόδου στις αγορές» δεν αναιρεί τη μαύρη πραγματικότητα: τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκε ακόμα ένα μνημόνιο.Το «πολυνομοσχέδιο» προβλέπει χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, σκανδαλώδες ξεπούλημα των τραπεζών σε ντόπιους και ξένους ολιγάρχες εις βάρος του δημοσίου, διάλυση μικρομεσαίων επαγγελμάτων προς όφελος των πολυεθνικών κ.ά.

Επιπλέον η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ κατέθεσε και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ίδιας της ΔΕΗ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Τρόικα και ΣΕΒ μετά τις εκλογές μας επιφυλάσσουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και νέα μείωση μισθών και συντάξεων, νέες απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κλείσιμο νοσοκομείων... Ακροδεξιοί με επικεφαλής το Σαμαρά, παρέα με μαχαιροβγάλτες χρυσαυγίτες, με νομοθέτες του κεφαλαίου σαν το Βενιζέλο, με τσιράκια των τραπεζιτών σαν τον Στουρνάρα και δημοσιογράφους-παπαγαλάκια συνεργάζονται για να σώσουν το καθεστώς. Φοβούνται το λαό, φοβούνται την Αριστερά. Η άμεση και συντονισμένη σύγκρουση μαζί τους δε χωρά αναβολές. Χρειάζεται να παλέψουμε για ένα μαζικό κοινωνικό ρεύμα και κίνημα ανατροπής που θα τους σαρώσει .

Με ποια Ευρώπη;

Η μνημονιακή βαρβαρότητα από τον ευρωπαϊκό «νότο» εξαπλώνεται ήδη και στην υπόλοιπη ήπειρο. Η ΕΕ  «του κοινωνικού κράτους» δρομολογεί ευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο, γενικεύει τη λιτότητα ως διαρκή και μόνιμη πολιτική όλων των κρατών-μελών της. Ταυτόχρονα η ΕΕ της «δημοκρατίας»  οικοδομεί την Ευρώπη-Φρούριο που δολοφονεί μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα. Αυτήν την «κληρονομιά»  διεκδικούν να εκφράσουν σήμερα οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί, που ενισχύονται από το σύστημα διεθνώς , όπως στη Γαλλία. Στην Ουκρανία μάλιστα, η ΕΕ υποστήριξε και χρηματοδότησε μια κυβερνητική «αλλαγή», με την επίσημη συμμετοχή ναζιστών. Απέναντι σε αυτή τη μαύρη και δύσοσμη πραγματικότητα,  βρίσκεται η Ευρώπη των αγώνων, και η προοπτική της Ευρώπης των λαών που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Στην Ισπανία,  πριν λίγες μέρες έγιναν διαδηλώσεις εκατομμυρίων , μέσα από ένα ξέσπασμα της εργατικής και λαϊκής οργής. Στη Βοσνία, η εξέγερση του λαού γκρεμίζει τα εθνικιστικά τείχη διαίρεσης και αποδεικνύει ότι οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις μπορούν να χτίσουν εναλλακτική λύση. Στην Ελλάδα η διαρκής κοινωνική αντίσταση έχει χτίσει την προοπτική μιας κυβερνητικής ανατροπής από την Αριστερά, που συγκεντρώνει τις ελπίδες των εργαζομένων όλης της ηπείρου και κάνει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ιστορικές και διεθνείς.

Ευρωεκλογές , Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ψηφίζουμε Ριζοσπαστική Αριστερά!

Σε αυτή τη συγκυρία διεξάγεται η κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών μαζί με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.  Πρόκειται για  κεντρική πολιτική μάχη.  Σε δήμους και περιφέρειες, δεν ψηφίζουμε για αλλαγή διαχείρισης, αλλά για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων της βαρβαρότητας. Για μια πολιτική που θα συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία και  μαζί με το λαό θα διεκδικήσει και θα εγγυηθεί τους απαραίτητους πόρους για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για να σώσει τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τη ΔΕΗ, τις κοινωνικές δομές. Για μια πολιτική που δε θα επιτρέψει απολύσεις, κλεισίματα και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αλλά και μια πολιτική που θα επιταχύνει την εκδίωξη της κυβέρνησης και της Τρόικας σήμερα, για να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις μια κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο, στον πόλεμο που θα αντιμετωπίσει από το ντόπιο και διεθνές κατεστημένο.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο κι αν σήμερα κάποιοι συνδυασμοί διατυμπανίζουν την «ανεξαρτησία» τους ή την «υπερκομματικότητά» τους, με τη νίκη τους αύριο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα «βάφουν» γαλαζοπράσινο το χάρτη και θα πανηγυρίζουν για την ήττα της Αριστεράς, δηλώνοντας ότι πήρανε το πράσινο φως για να συνεχίσουν την ισοπέδωση της κοινωνίας. Έτσι και στην περιοχή μας, τα αστικά κόμματα  ή τμήματά τους έχουν τροφοδοτήσει με ...γαλάζιους και πράσινους κόκκους τους συνδυασμούς του Λ.Μαλούτα και του Γ.Δεληγιάννη (στο δήμο Κοζάνης) , της Π.Βρυζίδου και του Σ.Ζαμανίδη (στο Δήμο Εορδαίας), τους συνδυασμούς του Β. Κωνσταντόπουλου και του Σ.Κοσματόπουλου  (στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού), τους συνδυασμούς του Γ.Δακή και του Θ.Καρυπίδη (στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας). Χρειάζεται λοιπόν όχι απλά η ήττα αυτών των συνδυασμών, αλλά η συντριβή τους. Χρειάζεται ένα ηχηρό μήνυμα: να φύγει η κυβέρνηση, να ανατραπούν  τα μνημόνια, να αντιστραφεί η λιτότητα,  ήρθε η ώρα της ανατροπής, ήρθε η ώρα της Αριστεράς. Όσο μεγαλύτερη ήττα για την κυβέρνηση, στις ευρωεκλογές , σε δήμους και περιφέρειες, τόσο καλύτερα  για το λαό. Χρειάζεται επίσης να σταλεί μήνυμα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Ένα μήνυμα καταδίκης του σημερινού συστήματος από τα αριστερά, «μονομερώς» υπέρ των συμφερόντων των απλών ανθρώπων. Γι αυτό και στην ερχόμενη εκλογική μάχη, στηρίζουμε και ψηφίζουμε ανεπιφύλακτα το ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πάνω απ’ όλα όμως συμμετέχουμε ενεργά με την Αριστερά στην καθημερινή πάλη για το ψωμί, τη γη, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοινωνίας που και σήμερα στέκεται όρθια και αντιστέκεται . Όπως οι υγειονομικοί,  οι εκπαιδευτικοί, οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες,  που δίνουν αγώνα διαρκείας  μαζί με τους συναδέλφους τους  σε εργοστάσια όπως η Coca-Cola, δείχνοντας το δρόμο. Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι της «λύσης», για μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και όχι για τα κέρδη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Μέσα από τη συμμετοχή μας σε κινήματα, δίκτυα αλληλεγγύης και εργατικούς αγώνες, όπως η φετινή Πρωτομαγιά, όπου καλούμε τον κόσμο να δώσει μαζικά το παρόν στις πλατείες για να δηλώσει «ΩΣ ΕΔΩ!»  Να νικήσουν οι ελπίδες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των φτωχών. Αλλάζουμε το τοπίο!

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Ζιώγου Ματίνα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας με την περιφερειακή κίνηση «Αλλάζουμε Εποχή»

Αλέξης Λιοσάτος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας με την περιφερειακή κίνηση «Αλλάζουμε Εποχή»

Βασίλης Δημάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας με τη δημοτική κίνηση «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας»

Βασίλης Γκούμας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης με τη δημοτική κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζείς»

Ετικέτες