Θύματα του νομοθετικού κενού και των αδίστακτων πολιτικών των εταιρειών αποτελούν οι καθηγητές ξένων γλωσσών, οι οποίοι καταγγέλλουν την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Α.Ε. «Linguaphone».

Στις μέρες μας, όπου οι εργασιακές σχέσεις δυσκολεύουν και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πιέζουν  και περιστέλλουν τόσο τους μισθούς όσο και τα εργασιακά δικαιώματα, οι περιπτώσεις μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους είναι ένα συχνό και απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε έξαρση. Υγιείς επιχειρήσεις και εταιρείες έχουν σπεύσει να εγκαταστήσουν μία εργασιακή ζούγκλα βαρβαρότητας, απασχολώντας δυναμικό με εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς, επισείοντας σε όσους αντιδρούν το bête noir της ανεργίας. Μερικές μάλιστα από τις εταιρείες αυτές, εκμεταλλευόμενες το νομοθετικό κενό και την αδυναμία των συνδικάτων να αναπτύξουν μία συντονισμένη δράση ενάντια στα χιλιάδες περιστατικά καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, έχουν καταφέρει να απομυζούν τους εργαζόμενους, χωρίς να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ένα από τα νομοθετικά κενά, αφορά και η πληρωμή μέσω Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης, «ρύθμιση», η οποία αφήνει εντελώς απροστάτευτους τους εργαζόμενους, ειδικά αν το ύψους του οφειλομένου ποσού καθιστά απαγορευτική τη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων. 

          Θύματα του νομοθετικού κενού και των αδίστακτων πολιτικών των εταιρειών αποτελούν οι καθηγητές ξένων γλωσσών, οι οποίοι καταγγέλλουν την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Α.Ε. «Linguaphone». Η εν λόγω εταιρεία,  αρνείται συστηματικά να καταβάλει δεδουλευμένα χρήματα από παραδόσεις μαθημάτων και παροχή μεταφραστικών υπηρεσιών, ενώ σε επανειλημμένη επικοινωνία μαζί με τους υπεύθυνους της εταιρείας οι καταγγέλλοντες λαμβάνουν ειρωνικές απαντήσεις, στα όρια της απαξίωσης και της προκλητικότητας.

            Πρόκειται για μία εταιρεία η οποία αντιμετωπίζει το αγαθό της εκπαίδευσης αλλά και τις άλλες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα (μεταφράσεις, μέθοδοι διδασκαλίας άνευ διδασκάλου) σαν εμπόρευμα, ενώ δεν υπάρχουν μόνιμες σχέσεις εργασίας με όσους κατά καιρούς απασχολούνται σε αυτή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρά την κρίση η εν λόγω εταιρία συνεχίζει ακάθεκτη τις δραστηριότητες της, συνεργαζόμενη με εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας διανέμοντας μέσω αυτών τις μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών.

            Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι χρωστά δεδουλευμένα εδώ και αρκετούς μήνες ή ακόμα χρόνια, οι υπεύθυνοι της Linguaphone υιοθέτησαν την τακτική της σκαιότατης αντιμετώπισης των αιτημάτων περί εξόφλησης, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ασήμαντο γι' αυτούς ποσό που  χρωστούν, αποτελεί για ένα σημαντικό μέσο βιοπορισμού. Η τακτική, μάλιστα αυτή, έχει εφαρμοστεί εις βάρος και άλλων συναδέλφων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό και αδυνατούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Μάλιστα, ένας συνάδελφος  έχει δικαιωθεί από δικαστήριο. Παρόλα αυτά, η Linguaphone, αρνείται να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση και συνεχίζει να αδιαφορεί για τα χρωστούμενα.

            Μέσω του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «ο Βύρων» και του ΣΜΕΔ (Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών) θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τα δεδουλευμένα μας και ότι θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε και άλλους συναδέλφους από την τακτική τους, ώστε να μη βρεθούν στη δυσχερή θέση που είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή. Ήδη κάναμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και θα προβούμε και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δε δικαιωθούμε.

 Απαραίτητη στην προσπάθεια αναγνώρισης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η συνδρομή των συνδικάτων και η τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αρθεί το καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα σε όλους τους κλάδους των οικονομικών δραστηριοτήτων. Χωρίς, άλλωστε, τη συντονισμένη δράση συνδικάτων, κυβέρνησης και εργαζομένων, η ανατροπή του υπάρχοντος εργασιακού πλαισίου, το οποίο οδηγεί σε εξαθλίωση μεγάλες μάζες του πληθυσμού, δεν είναι δυνατό να καταστεί εφικτή!

Ετικέτες