Με μια μαζική πορεία ο λαός και η νεολαία της Αθήνας τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Και θα μπορούσε να είναι ακόμη μαζικότερη αν η φημολογία ότι θα γίνουν εκτεταμένα επεισόδια σε συνάρτηση με το γενικότερο κλίμα φόβου στο φόντο των γεγονότων στο Παρίσι δεν επηρέαζε αρνητικά κάποιο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία ήταν μαζική και με παλμό, επιβεβαιώνοντας για δεύτερη φορά ύστερα από την πορεία της γενικής απεργίας της 12 Νοέμβρη ότι ένα αξιόλογο τμήμα του κόσμου της Αριστεράς και των αντιστάσεων ξεπερνά πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι άλλοι φοβούνταν και άλλοι ήλπιζαν τις συνέπειες από τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Μαζική ήταν η παρουσία των μπλοκ της Αριστεράς (ΛΑΕ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) και των φοιτητικών συλλόγων,με τα συνθήματα για τη μη έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία να κυριαρχούν. Η ΛΑΕ, για δεύτερη φορά ύστερα από την πορεία της γενικής απεργίας, είχε ένα μαζικό μπλοκ.
Το νέο στοιχείο αυτής της πορείας ήταν η παρουσία του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ: όχι μόνο χωρίς μαζικότητα (μερικές εκατοντάδες, σε αντίθεση με τις χιλιάδες των προηγούμενων χρόνων) αλλά και προστατευμένο από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ (μία μπροστά και δύο στα πλάγια του μπλοκ!) και αντιμετωπίζοντας συχνά τα γιουχαΐσματα και τις αποδοκιμασίες του κόσμου που παρακολουθούσε την πορεία! Μια εκφυλιστική και εξευτελιστική ταυτόχρονα συνέπεια της μνημονιακής στροφής του και της υλοποίησης του σκληρού προγράμματος του τρίτου μνημονίου ενάντια στα συμφέροντα και τις κατακτήσεις της εργατικής και λαϊκής πλειοψηφίας.
Στα αξιοσημείωτα της πορείας, και η «πληθωρική» παρουσία της αστυνομίας, αλλά και το γεγονός ότι οι φήμες περί εκτεταμένων επεισοδίων δεν επαληθεύτηκαν – ήταν από τις πιο ήρεμες πορείες των τελευταίων χρόνων.
«Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή»
Η Θεσσαλονίκη τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με μια πολυπληθή διαδήλωση. Οι νέοι συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση αυτή, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι και σήμερα εμπνέονται από τα μηνύματα αντίστασης και αλληλεγγύης του Πολυτεχνείου.
Η πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ., κατευθύνθηκε στην Τσιμισκή για να περάσει μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο και τελείωσε στο Πολυτεχνείο από όπου ξεκίνησε, ενώ δεν έλειψαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο τέλος της πορείας έξω από το Α.Π.Θ.
Το ΚΚΕ μαζί με το ΜΑΣ έφυγαν πρώτα από τον χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ λίγη ώρα μετά ξεκίνησαν οι υπόλοιποι διαδηλωτές.
Επικεφαλής της πορείας ήταν δικαιωματικά οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ κομμάτων και συλλογικοτήτων, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ η ΟΚΔΕ και λοιπές αριστερές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.
Η πορεία διακατεχόταν από ενθουσιασμό και παλμό, καθώς τα προστάγματα του Πολυτεχνείου εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Το αίτημα για παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη εμφανίζεται σήμερα επιτακτικό, δεδομένων των ιμπεριαλιστικών τακτικών των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. από τη μια και της βαρβαρότητας και της ωμής βίας του ισλαμικού κράτους από την άλλη. Το αίτημα για «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παραμένει αναγκαίο μέσα στη δίνη των μνημονίων, της φτωχοποίησης του λαού και της ανεργίας. Σε αυτό το κλίμα της αλληλεγγύης προς τους λαούς που αγωνίζονται, βασανίζονται και πληρώνουν τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών τους κυβερνήσεων κινήθηκαν και τα συνθήματα: «Είμαστε όλοι Γάλλοι, Σύριοι, Πακιστανοί», «Η γιάφκα των τρομοκρατών είναι το προξενείο των Αμερικανών», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».