Υπό καταρρακτώδη βροχή η διαδήλωση σωματείων, οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς στο κέντρο της Αθήνας. Ματαιώθηκε «λόγω βροχής» η πορεία των ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ με απόφαση των ηγεσιών τους. Ένταση το πρωί στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Παρά τη δυνατή βροχή που σταμάτησε μόνο για λίγα λεπτά, δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις απολύσεις, τους νέους φόρους και το τσάκισμα των εργατικών κατακτήσεων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Δυναμικά μπλοκ σχημάτισαν οι υπό απόλυση εργαζόμενοι στο Δημόσιο (διοικητικοί ΑΕΙ, καθηγητές, υγειονομικοί, υπάλληλοι των Ταμείων, υπουργείων κ.α.) που αν και βρεγμένοι δε σταμάτησαν στιγμή τα συνθήματα: "και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, είμαστε όλοι απεργοί"!

Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα, όταν αστυνομικοί επιτέθηκαν και απώθησαν βίαια με τις ασπίδες τους τις εκατοντάδες απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου, οι οποίες πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους*. Πολυπληθή και τα μπλοκ της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΜΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με αρκετούς νέους-ες να συσπειρώνονται σε αυτά.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζει νέο σφαγείο για τα λαϊκά στρώματα, παρέα με τους δανειστές. Η δύναμη που μπορεί να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη φάνηκε και σήμερα στους δρόμους όλης της χώρας. Βασική προϋπόθεση για να νικήσουμε βέβαια, είναι ο συντονισμός όλων των επιμέρους κινητοποιήσεων, η κλιμάκωση των αγώνων με ορίζοντα τη γενική πολιτική απεργία, που θα σαρώσει το ασταθές πολιτικό προσωπικό των αφεντικών και θα συμβάλει στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με πρόγραμμα τα αιτήματα των απεργών και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για δουλειά με δικαιώματα, Παιδεία, Υγεία και Ασφάλιση.

*Από την Αριστερή Παρέμβαση ΥΠΑΑΝ

Στο ΥΠΑΑΝ (Νίκης 5-7 ) δημιουργήθηκε Επιτροπή Ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις όπου μετέχουν εργαζόμενοι που απειλούνται άμεσα με διαθεσιμότητα αλλά και αλληλέγγυοι. Στη σημερινή (5/11) συνέλευση του συλλόγου η πλειοψηφία του ΔΣ πρότεινε την τακτική της μετάθεσης όλων, στις αποφάσεις των δικαστηρίων και την εκτόνωση του κόσμου με την απλή επίδοση ενός κειμένου διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Χατζηδάκη. Στην πράξη όμως το σκηνικό άλλαξε, χάρη στη θέληση και αποφασιστικότητα των εργαζομένων που, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, προχώρησαν σε συμβολική, αλλά ουσιαστική διαμαρτυρία. Από τον 7ο όροφο (γραφεία Χατζηδάκη) κατεβήκαμε φωνάζοντας συνθήματα με ντουντούκα στον 6ο (γραφεία Στουρνάρα) όπου ήταν σε εξέλιξη συνάντηση με την Τρόικα. Πανικόβλητοι οι τροϊκανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κατέβηκαν από τις εσωτερικές σκάλες κινδύνου στον 5ο όροφο (γραφεία υφυπουργού). Οι εργαζόμενοι κατεβήκαμε στο ισόγειο για να μπλοκάρουμε την έξοδό τους από το κτήριο και να τους περιμένουμε εκεί. Μετά από 3 ώρες, παρόλες τις προσπάθειες του προέδρου του συλλόγου και άλλων παραγόντων να αποχωρήσουμε "ησύχως", με απειλές ότι θα έρθει εισαγγελέας και προτάσεις να βγούμε εκτός του κτηρίου, οι εργαζόμενοι δεν υποχωρήσαμε, με αποτέλεσμα η τρόικα να αναγκαστεί να διαφύγει μέσω υπογείων (αποθήκες) από πλαϊνή κρυφή πόρτα που βγάζει στη στοά, όπου πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και σωματοφύλακές τους. Ένας -ένας κάτωχρος και τρέμοντας επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο και οι εργαζόμενοι με συνθήματα (Εμπρός λαέ μη τους φοβηθείς ήρθε η ώρα της ανατροπής, Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ) τους γιουχάριζαν κτυπώντας τα κάγκελα. Ταυτόχρονα τους γιουχάριζαν και οι "διαθέσιμες" καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών που είχαν καταφθάσει με πανό και ντουντούκες συγκεντρωμένες στις δύο εξόδους της στοάς.

Αύριο κλείνουμε το Υπουργείο από το πρωί ώστε να μην μπει κανείς και συμμετέχουμε στην απεργία και τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. Προτείνουμε όπου (σε όποιο υπουργείο) εμφανίζεται η τρόικα οι εργαζόμενοι να τους παίρνουν στο κυνήγι. Και οι συμβολικές νίκες χρειάζονται για να μας τονώνουν το ηθικό! Καλούς αγώνες.

Ετικέτες