Συνέντευξη με τον Miladin Fili, μέλος του αλβανικού P.S. Τη συνέντευξη πήραν οι Eldi Fili & Αποστόλης Κοκκίνης.

Την Πέμπτη 14/8 βρεθήκαμε με το σύντροφο Eldi , στην Κορυτσά[Korca] στην Αλβανία για το Φεστιβάλ Μπύρας που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη. Ένα φεστιβάλ με κάθε είδους μουσική (παραδοσιακά ,rock, RnB, ολίγον metal και κάποια.. ελληνικά λαϊκά) όπου άτομα κάθε ηλικίας διασκέδαζαν σε έναν καταπράσινο χώρο κοντά στη Λέσχη του πανεπιστήμιου. Οι διοργανωτές είπαν ότι συνολικά στις 5 μέρες πέρασαν γύρω στις 100.000 κόσμου.

Εκεί γνωριστήκαμε με τον αδερφό του συντρόφου, Miladin Fili και σκεφτήκαμε να του πάρουμε μια μίνι-συνέντευξη ώστε να μας δώσει μια εικόνα της χώρας και της νέας κυβέρνησης του Edi Rama.

Ο Miladin και η Fedora έχουν ένα γιο τον Petri. Η Fedora εργάζεται σε τράπεζα και ο Miladin στο τμήμα ελέγχου και διάθεσης οικονομικών πόρων στο Δήμο Κορυτσάς. Ο Miladin είναι μέλος του ''Partia Socialiste'' του Edi Rama εδώ και 3 χρόνια και υποστηρικτής κάπου 10 χρόνια.

Πως θα αναπροσδιοριζόσουν στο πολιτικό/ιδεολογικό φάσμα;

Απ: Μαρξιστής.

Τι σε έκανε να αποφασίσεις να στηρίξεις και τελικά να γίνεις μέλος του P.S.;

Το γεγονός ότι πρώτη φορά ένα σοσιαλιστικό κόμμα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα , μεγάλη απήχηση και νέο άνθρωπο για πρόεδρο.

Πόσα κόμματα υπάρχουν στη Βουλή;

Είναι τα εξής: P.S.(Κόμμα Σοσιαλιστών) E.Rama

                         P.D.(Δημοκρατικό Κόμμα) S.Berisha

                         L.S.I.(Σοσιαλιστική Κίνηση για τη Συνεργασία),διάσπαση του P.S.

                      P.D.I.U.(Κόμμα Τσαμουριάς), εθνικιστές

                   P.B.D.Nj.(Κόμμα για την Αδερφοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), δουλεύει για ελληνικά συμφέροντα

               το Κόμμα Χριστιανοδημοκρατών , με 2 βουλευτές όπου ο ένας στηρίζει το P.S. και ο άλλος το P.D.

      τέλος το R.P.(Ρεπουμπλικανικό Κόμμα)

Τα L.S.I. και P.B.D.Nj στηρίζουν σε συγκυβέρνηση το P.S.

Εκτός Βουλής είναι το Κόμμα του Εμβέρ Χότζα, το Εργατικό Κόμμα/Κομμουνιστές , το οποίο βάζει 2 προαπαιτούμενα ώστε να στηρίξει το P.S. Την ανακήρυξη του Χοτζα ως εθνικό ήρωα και την αποποινικοποίηση της κάνναβης ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες κ να χτυπηθεί η Μαφία. Επίσης, υπάρχει και μια πιο ριζοσπαστική , μικρή Μαρξιστική οργάνωση , η O.P.(Organizata Politika) αποτελούμενη από Μαρξιστές/τριες που όμως ασχολούνται κυρίως με τη μελέτη του Μαρξισμού.

Για την κυβέρνηση του P.S. ποιες είναι προτεραιότητες και ποιες οι αγωνίες σας;

Η κυβέρνηση είναι νέα(1 χρόνο). Μεγάλο κομμάτι συντρόφων/ισσών του P.S. είμαστε πολύ σκεπτικοί για τη συνεργασία ειδικά με το L.S.I το οποίο παλιότερα συνεργάστηκε με το P.D. και θεωρείται ένα διεφθαρμένο κόμμα. Από εκεί και πέρα προτεραιότητές μας είναι:

-Αποκατάσταση των διακρίσεων και των αδικιών του Νόμου απέναντι στο Λαό (όποιος μπορεί να πληρώσει , γλυτώνει).

-Δίκαιη φορολόγηση.

-Σχέση αλληλοτροφοδότησης με το Λαό.

Πως θα περιέγραφες την κατάσταση στην Παιδεία;

Το καθεστώς Berisha μέσα σε διάρκεια 8 χρόνων κατάφερε να καταστρέψει τη δημόσια παιδεία δίνοντας 200 σχολές σε ιδιώτες και το δημόσιο πέρασε σε 2η και 3η μοίρα. Ονόμαζε σχολές , δωμάτια με 2-3 καρέκλες όπου τα διπλώματα έγιναν εμπόριο. Χαρακτηριστικά , ο γιος του Fini(Λίγκα του Βορρά/Ιταλία) , πήρε εδώ το δίπλωμά του , χωρίς να μάθει λέξη αλβανικά. Σε 1 χρόνο διακυβέρνησης P.S. , τα μισά ιδιωτικά σταμάτησαν προσπαθώντας να αναβαθμίσουμε τα δημόσια εκπαιδευτήρια.

Φαντάζομαι στο χώρο της Υγείας συμβαίνει κάτι αντίστοιχο;

Όσοι/ες έχουν ασφάλιση έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία , όσοι/ες δεν έχουν , πληρώνουν. Ο Rama υποσχέθηκε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους/ες. Αρχικά θέλει τη συνεργασία δημόσιων-ιδιωτικών νοσοκομείων αφού τα πρώτα δεν έχουν τα βασικά.

Ποια είναι η κατάσταση στον τομέα της Ενέργειας;

Ο Berisha πούλησε την ενεργεία σε τσέχικη εταιρεία. Φεύγοντας από την εξουσία , έσπασε το συμβόλαιο και έτσι ο αλβανικός Λαός πλήρωσε περίπου 100.000.000ευρώ για την πάρει πίσω.

Σε σχέση με την Εξωτερική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση ποια είναι η θέση σας;

Σαν εξωτερική πολιτική , θέλουμε τις καλύτερες σχέσεις με Ελλάδα, FYROM, Σερβία. Και με το Κόσσοβο γίνονται κινήσεις αλλά τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση , έχουμε ένα πρόγραμμα 8 χρόνων ετοιμασίας ώστε να ενταχθούμε. Το τι θα σημαίνει αυτό θα το δούμε στην πορεία.

Προηγουμένως μας μίλησες για το στόχο της κυβέρνησης να καταφέρει το Νόμο να δουλεύει δικαιότερα για όλους/ες. Εμπόδια υπάρχουν;

 [γελάει] Ο πρόεδρος των Δικαστικών είναι διορισμένος του Berisha και σαν αντιπολίτευση μπλεγμένη με τη μαφία δυσκολεύουν τον αγώνα μας ενάντια στη διαφθορά , όμως ελπίζουμε και επιμένουμε. Χρειαζόμαστε το Λαό να συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα και όχι απλά να περιμένει τη σωτηρία του. Δε θα ήθελα να αντικαταστήσουμε το παλιό φθαρμένο σύστημα με ένα καινούριο.

Θα ήθελες να μας δώσεις μια εικόνα από συνδικάτα;

Υπάρχουν 2 μεγάλα συνδικάτα που όμως στηρίζονται ''από τα πάνω'' και έχουν ξεπουληθεί. Το ένα είναι το ''Konfederata e Sindikata'' που στηρίζεται από το P.S. και το ''Sindikata e Pavakur'' που στηρίζεται από το P.D. Στην ουσία μέλη κυρίως της νεολαίας του P.S. οργάνωναν και οργανώνουν απεργίες (λίγες δυστυχώς) , διαδηλώσεις και ακτιβισμούς για τα δικαιώματα των Roma , για τα χημικά της Συρίας κ.τ.λ.

Η μέχρι τώρα λειτουργία του P.S. σε ικανοποιεί;

Αυτήν τη στιγμή σχεδόν λειτουργούμε σαν ''ΟΑΕΔ'' προσπαθώντας να βρούμε δουλειές στον κόσμο. Επίσης υπάρχουν ακόμα άτομα στο P.S. που λειτουργούν με την παλιά νοοτροπία. Βγάζουμε όμως στην επιφάνεια τα σκάνδαλα και ξεκαθαρίζουμε το τοπίο.

«Γράψε» τον επίλογο…

Εύχομαι στο Λαό της χώρας μου και για αυτό αξίζει να αγωνιστώ , Δικαιοσύνη, Δημόσιο Έλεγχο με τη συμμετοχή του κόσμου, Δημόσια Παιδεία-Υγεία-Ενέργεια. Σε εσάς εύχομαι καλή τύχη στο εγχείρημά σας, τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι κάτι που θα βοηθήσει τον ελληνικό Λαό και νομίζω και όλη την περιοχή των Βαλκανίων ώστε να έχουμε καλύτερες σχέσεις μεταξύ μας και συνεργασία. Έχω διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μου αρέσει που έχετε πολλές απόψεις, όμως συμφωνείτε έστω στα minimum , είστε το ριζοσπαστικά αριστερό , αντιρατσιστικό , αντιφασιστικό , οικολογικό παράδειγμα.

Εμείς από πλευράς μας να ευχηθούμε, φωνές σαν του Miladin να δυναμώσουν μέσα στο P.S. και κυρίως μέσα στην κοινωνία ώστε να κάνουμε πραγματικότητα , αυτό που φωνάζαμε κάθε φορά που σηκώναμε τα ποτήρια μας στο Φεστιβάλ: ''GEZUAR ! FOR A FREE HUMANITY ! FOR THE REVOLUTION !'', δηλ. ''ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ (στα αλβανικά)! ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !'' 

Ετικέτες