Η ώρα για να συντελεστεί το προαναγγελθέν κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα έφτασε: η κυβέρνηση, συντρίβοντας κάθε είδους πολιτική και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ (αποφάσεις συνεδρίου, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ακόμη και αποφάσεις ΚΕ που δικά της στελέχη εισηγήθηκαν και ψήφισαν) αλλά και της ίδιας (προγραμματικές δηλώσεις, εξαγγελίες και δεσμεύσεις υπουργών) συμφώνησε με αυτούς που μέχρι χθες κατήγγελλε ως εκβιαστές και προσυπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, «άξιο» συνεχιστή των δύο προηγούμενων και σε κάποια σημεία πιο απεχθές και επαχθές από αυτά.

Παρότι αναμενόμενο, το κοινωνικό και πολιτικό αυτό έγκλημα είναι μια συγκλονιστική στιγμή για την Αριστερά, για το παρόν και το μέλλον της, για τις σχέσεις της με τις εργαζόμενες - λαϊκές τάξεις των οποίων τα τρέχοντα αλλά και τα ιστορικά συμφέροντα τάχθηκε να υπηρετήσει. Είναι μια συγκλονιστική στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που η επιλογή του κυβερνητικού κέντρου θέτει σε τροχιά μνημονιακού εκφυλισμού, κεντροαριστερής - σοσιαλφιλελεύθερης μετάλλαξης και αναπόφευκτης διάσπασης. Είναι το «σημείο μηδέν» για την ίδια την κυβέρνηση, που μπήκε σε δρόμο μη επιστροφής: της απολογητικής, της ψήφισης και της υλοποίησης ενός σκληρού μνημονίου υπό τις θριαμβευτικές επιδοκιμασίες και τη στήριξη σύσσωμου του αστικού - μνημονιακού μπλοκ.
Είναι όμως και η στιγμή για να οργανωθεί, κοινωνικά και πολιτικά, η μάχη για την ανατροπή του τρίτου μνημονίου. Η αυτονόητη καταψήφισή του στη Βουλή, από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στις πολιτικές και προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος, που επιμένουν στην υπεράσπιση της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου και της 5ης Ιουλίου, είναι μόνο το πρώτο βήμα.   

Από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, στο μνημόνιο της 13ης Αυγούστου

Παρόλο που σε αδρές γραμμές όλα είχαν προδιαγραφεί με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, οι «συντεταγμένες» του νέου μνημονίου είναι πραγματικά σοκαριστικές:

  • «Ξηλώνεται» ακόμη και αυτό το ισχνό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του πρώτου εξαμήνου του 2015: Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κατάργησης του νόμου για τη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου 2015!
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα νομοθετεί πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αποφεύγοντας οποιουδήποτε τύπου «μονομερή» ενέργεια χωρίς την προέγκρισή τους. Δεσμεύεται «να διαβουλεύεται και να συμφωνεί» με την τερατόικα των δανειστών «πριν από την οριστικοποίηση και την νομική έγκρισή τους»…
  • Η κυβέρνηση αποδέχεται μια «τούρμπο» επιτήρηση: Η επιτροπεία ξεπερνά χρονικά και το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το τριετές δάνειο και περιλαμβάνει ρητά τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα». Στο πλαίσιο αυτό, τα «πακέτα» μέτρων θα έρχονται κατά κύματα, αρχίζοντας με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν αύριο Πέμπτη στη Βουλή σαν παράρτημα του μνημονίου, συνεχίζοντας με νέο «πακέτο» τον Οκτώβριο, με τρίτο «πακέτο» μέτρων στις αρχές του 2016 με προβλέψεις ακόμη και για πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών και ρήτρες λήψης πρόσθετων μέτρων για να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και νέο καθεστώς επιτροπείας και ημιαυτόματων περικοπών μέσα από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά και με ανά τρίμηνο επικαιροποίηση και εξέταση της «επιτευχθείσης προόδου».    
  • Η κυβέρνηση αναλαμβάνει «πολιτική δέσμευση» ότι «θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη», επομένως και «τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να υλοποιήσει» το μνημόνιο, με ένα νέο πλαίσιο «τεχνικής βοήθειας» από τους δανειστές που θα οριστικοποιηθεί το Σεπτέμβριο.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται για διαρκή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το 2015 ο στόχος είναι πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο, καθώς στο στόχο αυτό η κυβέρνηση καλείται να φτάσει ξεκινώντας από έλλειμμα 1,5%. Άρα απαιτούνται μέτρα (πολλά με αναδρομική ισχύ) ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (1,25% του ΑΕΠ) για το μισό 2015! Στη συνέχεια προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, με στόχο να παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για τα επόμενα έτη. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, συμφωνήθηκαν (σαν κύριο «πιάτο», μαζί με όλα τα’ άλλα) «εμπροσθοβαρείς δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό… Για να διασφαλιστούν αυτοί οι στόχοι, τον Οκτώβριο θα ψηφιστούν πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα (περικοπές) με απόδοση 0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% το 2018…
  • Στις αποκρατικοποιήσεις δεσμεύεται για έσοδα 1,4 δισ. ευρώ φέτος, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,3 δισ. ευρώ το 2017 με ολοκλήρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων που είχε στην ατζέντα του το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Τον Οκτώβριο θα οριστικοποιηθούν οι όροι συγκρότησης και λειτουργίας του υπερταμείου για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Σε αυτό θα «παρκαριστεί» κάθε είδους δημόσια περιουσία: ακίνητη, ορυκτός πλούτος, υδρογονάνθρακες.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται για παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια (πώλησή τους στους γύπες των distress funds, διευκόλυνση πλειστηριασμών με άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας κ.λπ.) αλλά και για ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών φέτος με τρόπο που θα επιτρέψει την απόδοσή τους ξανά στον ιδιωτικό τομέα.
  • Φυσικά, η τρόικα όχι μόνο παραμένει αλλά και ενισχύεται. Γίνεται «κουαρτέτο» (ή καλύτερα «τερατόικα») με την προσθήκη και του ESM και οι εξουσίες της επεκτείνονται με βάση το νέο πλαίσιο ενισχυμένης επιτροπείας που προαναφέραμε.
  • Στο μνημόνιο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους – το «δωράκι» αυτό έχει αυστηρή προϋπόθεση την εμπέδωση του μνημονίου και πλήρεις αποδείξεις για τη «στράτευση» της κυβέρνησης σε αυτή την αποστολή.
  • Γίνεται ανέξοδα λόγος για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης και για στρατηγική ανάκαμψης, η οποία όμως θα οριστικοποιηθεί… τον επόμενο χρόνο, έως τον Μάρτιο του 2016, με τεχνική βοήθεια. Σαφής αριθμητική αναφορά περί αναπτυξιακής στήριξης γίνεται μόνο για τα 35 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και ΚΑΠ – αυτό είναι το… γενναιόδωρο «πακέτο» Γιουνκέρ.

Με λίγα λόγια: ένα σούπερ μνημόνιο, όπως ακριβώς το απαίτησε ο Σόιμπλε με τη διευκρινιστική του δήλωση της 10ης Ιουλίου, δύο ημέρες πριν τη συνθηκολόγηση της 12ης - 13ης Ιουλίου: το σχέδιο Γιουνκέρ που ο ελληνικός λαός απέρριψε με το συντριπτικό 62% στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ενισχυμένο με τρεις νεοαποικιακές ρήτρες: α) Το Ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μέχρι ύψους αξίας 50 δισ. ευρώ, β) μια «τούρμπο» επιτήρηση, γ) ρήτρες «αυτόματης προσαρμογής» στις περικοπές και τους φόρους όταν το πρόγραμμα πέφτει έξω στους διακηρυγμένους στόχους.  

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τίποτε απολύτως! Είπε «Ναι σε όλα», έκανε δημόσια πρόσκληση για «συμβούλους» που θα συνέγραφαν το νέο μνημόνιο και είχε μοναδικό μέλημα να προλάβει τις προθεσμίες. Διαπραγματεύτηκε μόνο τη δυνατότητα να κάνει εκλογές σύντομα για να «ξεφορτωθεί» την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατάντια και ντροπή…

Τώρα, ο λόγος είναι στην αριστερή πτέρυγα και στον αριστερό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, στον κόσμο και στις οργανώσεις της Αριστεράς, στα κινήματα αντίστασης. Που πρέπει να οργανώσουν την αντίσταση και στο νέο μνημόνιο, ώστε να καταργηθεί μαζί με τα δύο προηγούμενα! Αρχίζοντας από την καταψήφιση του νέου μνημονίου αύριο Πέμπτη στη Βουλή.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τα προαπαιτούμενα

- Επέρχονται "βελτιώσεις" για αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Για παράδειγμα θα μπορεί η εφορία να κάνει γρήγορο προέλεγχο για τον εντοπισμό των τραπεζικών υπολοίπων του οφειλέτη και να εκδίδει στοχευμένα κατασχετήρια. Επίσης,αν υπάρξει εμφάνιση κάποιου ποσού μετά την έκδοση του κατασχετηρίου τότε αυτό θα κατάσχεται αμέσως. 

- Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις (καθαρό ποσό αφού αφαιρεθούν οι εισφορές). Το ποσό άνω των 1.000 ευρώ θα κατάσχεται όλο. Ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που δοκιμάζονται οικονομικά θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% για το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ). 

- Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό από έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο. 

- Η προκαταβολή φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται για το φορολογικό έτος 2015 από  55% σε 75% και από το 2016 στο 100%. 

- Ο φόρος εισοδήματος του φετινού εκκαθαριστικού για τις επιχειρήσεις ορίζεται ότι θα πληρωθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη έως τις 21 Αυγούστου και την τελευταία έως τέλος Δεκεμβρίου. 

- Καταργείται η διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές η οποία δεν επέτρεπε, υπό προϋποθέσεις, την έκπτωση από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 

- Αυξάνεται από το φετινό εκκαθαριστικό η προκαταβολή φόρου των αγροτών από το 27,5% στο 55% (φορολογικό έτος 2014).

- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τον Οκτώβριο από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.  Από την 1η Οκτωβρίου 2016 εξισώνεται με το πετρέλαιο κίνησης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. 

- Αυξάνεται από το 3% σε πάνω από 5% (παρεμβατικό επιτόκιο ΕΚΤ συν 5 μονάδες) το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων.

- Δίνεται η δυνατότητα στην φορολογική διοίκηση να θεσπίσει κριτήρια για τη μείωση του αριθμού των δόσεων για όσους φορολογούμενους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα οφειλές τις οποίες έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. 

- Επέρχεται αύξηση κατά 4% ετησίως και για την πενταετία 2016 έως 2020 του φόρου χωρητικότητας των πλοίων καθώς και της εισφοράς των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα στο ΝΑΤ. Επίσης, παρατείνεται και για την τετραετία 2016 - 2019 η εισφορά που επιβλήθηκε το 2013 σε ναυτιλιακές εταιρείες επί του εισαγόμενου συναλλάγματος. Τέλος θα υπόκεινται σε φόρο χωρητικότητας τα πλοία με σημαία ευρωπαϊκής ένωσης και ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 27 του 1975. 

- Επέρχονται παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό (ενίσχυση με προσωπικό κλπ) για την καλύτερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

ΦΠΑ

- Το βόειο κρέας επιστρέφει στο 13%. 

- Ξεκαθαρίζεται νομοτεχνικά ότι από την 1/1/2017 δεν θα ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε κανένα νησί. 

- Επιβάλλεται συντελεστής 23% ΦΠΑ σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία που δεν αποτελούν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. 

ΕΝΦΙΑ

- Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 δόσεις από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. 

- Διατηρείται η έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ για τα κενά και τα ξενοίκιαστα ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2014. 

- Ορίζεται η περίοδος Οκτώβριος 2015- Φεβρουάριος 2016 για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και ορίζονται σειρά από αλλαγές.

- Γίνεται σειρά περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις και στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Συγχωνεύονται ασφαλιστικά ταμεία.
- Επιβάλλεται τόκος  5% πλέον του ισχύοντος επιτοκίου αναφοράς  (αντί για 3%) για βεβαιωμένες οφειλές που είναι σε πρόγραμμα ρύθμισης.

- Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, στις διαδικασίες υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης.

- Παρεμβάσεις στον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ και παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Παρεμβάσεις στην ΔΕΠΑ.

- Παρεμβάσεις στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή.

- Αλλαγή ορίων παστεριωμένου γάλακτος, αλλαγή/άρση περιορισμών λειτουργίας αρτοποιείου, πωλήσεις σε μειωμένες τιμές και πέραν των εκπτωτικών περιόδων.
- Αλλαγή όρων άδειας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης.

 
 

Νέο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο θα έχουμε τον προϋπολογισμό του 2016 και νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο μέχρι και το 2019, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν:

-  Αύξηση φορολογικού συντελεστή από τους ετήσιου εισοδήματος στα ενοίκια για εισοδήματα κάτω των  12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και φια υψηλότερα εισοδήματα στο 35% (από 33%).

-  Σταδιακή κατάργηση ειδικής φορολόγησης ναυτιλιακού κλάδου.

-  Επέκταση της προσωρινής εισφοράς στην ναυτιλία έως το 2018.

-  Μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ ευρώ

-  Περικοπή επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης

-  Νέο κύμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος

-  Σταδιακή κατάργηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος αγροτών (στο 26% το 2017)

- Φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

-  Αύξηση φορολογίας στα τυχερά παίγνια

-  Διαγωνισμό συχνοτήτων

 

Ετικέτες