Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα κείμενο γραμμένο από Γάλλους και Αμερικανούς «ειδικούς». Είναι ένα καραμπινάτο μνημόνιο που καταδικάζει τον πληθυσμό σε ακόμη βαρύτερη λιτότητα, δένει τη χώρα σε δεσμά μόνιμης αποικίας χρέους και οδηγεί την οικονομία σε βέβαιο καθοδικό σπιράλ ύφεσης. Ταυτίζεται με την πρόταση Γιούνκερ, δηλ. με αυτό στο οποίο ο ελληνικός λαός είπε ένα βροντερό ΟΧΙ πριν από έξι ημέρες. Αποτελεί έναν ταξικό ογκόλιθο ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά στρώματα και, όπως είχαν ήδη αναφέρει σε προηγούμενο διάστημα (πριν από το δημοψήφισμα) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρεί τέσσερις (4) μισθούς ετησίως από τους εργαζόμενους.

Μόνον αυτά που προβλέπει η «ελληνική» πρόταση για τη φορολογία, αρκούν για να δημιουργήσουν νέα και βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση, όπως προβλέπει ο «Γκάρντιαν»:

Αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. το χρόνο. Ο ΦΠΑ είναι έμμεσος φόρος και θα τον πληρώσει ο λαός. Π.χ. στην εστίαση (βασικό είδος λαϊκής διασκέδασης) ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%, ενώ στο ίδιο ποσοστό ανεβαίνουν και πολλά τρόφιμα. Μέχρι το 2016 θα έχει καταργηθεί η σχετική φοροέκπτωση στα νησιά με αντάλλαγμα κάποια αόριστα (και χωρίς δημοσιονομικό κόστος!) μέτρα για κάποιους μόνο από τους κατοίκους των νησιών.

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς αναφορά στο ποιος θα επιβαρυνθεί. Κατάργηση αγροτικών φοροεκπτώσεων από το 2017, κατάργηση των επιδοτήσεων πετρελαίου για τους αγρότες και μείωση ΚΑΤΑ 50% του ποσού των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης από το 2016.

Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 (χωρίς πρόβλεψη κατάργησής του ποτέ). Ακόμη κι αν αλλάξουν οι τιμές ζώνης, η συμφωνία προβλέπει ΑΥΞΗΣΗ των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να «πιαστεί» ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ!

Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο μέχρι σήμερα δεν γίνονταν κατασχέσεις μισθών. Αντίστοιχη μείωση και για τις άλλες προστασίες (π.χ. του 25%).

Και επειδή όλοι ξέρουν ότι αυτά τα μέτρα δεν θα αποδώσουν τα σχεδιαζόμενα έσοδα, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει και εναλλακτικά μέτρα:  Αύξηση του συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ (αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε εντελώς αφορολόγητα) από 11% στο 15% με στόχο να ληστευθούν άλλα 160 εκατ. όπως λέει ρητά η «πρόταση». Επίσης αύξηση στο 35% του συντελεστή για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με στόχο να αποσπαστούν άλλα 40 εκατ. ευρώ.

Προβλέπονται επίσης αυξήσεις στα τιμολόγια κάποιων κοινωφελών υπηρεσιών, ώστε «η τιμή να ανταποκρίνεται στο κόστος». Εδώ φωτογραφίζονται μάλλον οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Αντίστοιχα άγρια ταξικά μέτρα προβλέπονται και στο ασφαλιστικό και στους μισθούς («εξορθολογισμός  ουδέτερος δημοσιονομικά», λέει η πρόταση κι αν αυτό σημαίνει αυξήσεις για κάποιους, θα μεταφράζεται σε μειώσεις για κάποιους άλλους), ενώ προτείνεται και ένα πάρτι καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου. Π.χ. στο ασφαλιστικό προβλέπεται μείωση των καθαρών συντάξεων, λόγω αύξησης της παρακράτησης για τον κλάδο υγείας στο 6% τόσο στην κύρια σύνταξη (ήταν 4%) όσο και στην επικουρική (ήταν 0%). Κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016, χωρίς αντικατάστασή του. Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων άμεσα και βαριές οικονομικές ποινές σε όσους βγαίνουν νωρίτερα. Επιβολή των νόμων Λοβέρδου και Κουτρουμάνη τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε λυσσασμένα –και πολύ σωστά.

Επίσης προβλέπεται ξεπούλημα λιμανιών αεροδρομίων και εθελόδουλη παράδοση και των τελευταίων μετοχών που έχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Αυτή η «πρόταση», αυτό το νέο αιμοσταγές μνημόνιο, πρέπει να σκιστεί άμεσα από το λαό. Και όσοι το υπογράψουν πρέπει να υποστούν τις αντίστοιχες πολιτικές συνέπειες.

Ετικέτες