Εδώ, στο Σύνταγμα, στην καρδιά της ίδιας μας της χώρας, οι Σύροι πρόσφυγες έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας για να νικήσουν.

Απέδρασαν από τη φρίκη του πολέμου στη Συρία. Έχασαν εκεί δικούς τους ανθρώπους. Άλλοι κυνηγημένοι από το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Άσαντ, άλλοι διωγμένοι από το μαντρόσκυλο των ιμπεριαλιστών ISIS, που τελευταία αυτονομήθηκε και μετατράπηκε σε Nο 1 εχθρό της Δύσης. Ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, γλίτωσαν από του Λιμενικού και της FRONTEX τα δόντια, και είναι εδώ, στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, απαιτώντας με αξιοπρέπεια τα αυτονόητα: Να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια και να εγκατασταθούν με ασφάλεια σε μια χώρα που υπάρχουν δουλειές και ψωμί γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Αντιμετωπίζουν μια απάνθρωπη υποκρισία. Της Ελληνικής Κυβέρνησης που τους κουνάει το δάχτυλο αξιώνοντας να αποδεχτούν ένα χαρτί που τους εξασφαλίζει να πεθάνουν νόμιμα στην Ελλάδα από την πείνα και το κρύο. Και της ΕΕ που χρηματοδοτεί την Ελλάδα με εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ για την «αποτροπή» της λαθρομετανάστευσης και για τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και την ίδια ώρα έχει θωρακιστεί με συμφωνίες όπως του Δουβλίνου, προκειμένου να εξαθλιώνονται οι πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ, ως μέσο – και αυτό – αποτροπής...

Όταν οι Σύροι πρόσφυγες κατάλαβαν τις προθέσεις των αξιωματούχων του Σαμαρά και του Γιουνκέρ, ξεκίνησαν απεργία πείνας μπροστά στη Βουλή και ζητούν την αλληλεγγύη μας. Για πολλές από τις δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς όμως, η αλληλεγγύη αυτή δεν είναι αυτονόητη. Χρειάζεται να ξεπεραστούν πολιτικά εμπόδια, όπως ο αντι-ιμπεριαλισμός εξωτερικού, που θεωρεί τα θύματά του εδώ ριψάσπιδες φυγάδες. Ο συμφιλιωτισμός με αντιδραστικά καθεστώτα σαν του Άσαντ στο όνομα του κοινού αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό εχθρό. Η υποχώρηση στην ισλαμοφοβική προπαγάνδα της Δύσης που υποπτεύεται ως υποψήφιο τζιχαντιστή κάθε μουσουλμάνο πρόσφυγα. Η ταύτιση των θυμάτων στη Συρία κυρίως με τον Κουρδικό πληθυσμό, στο όνομα των υποτιθέμενων – κοινών με τους έλληνες πετρελαιάδες και κατασκευαστικές - «εθνικών συμφερόντων» ενάντια στην κακή Τουρκία. Η προτίμηση της αντίστασης στη φτώχεια και την ανεργία των ελλήνων. Ο φόβος μην τυχόν και σκιαχτούν ξενοφοβικά εκλογικά ακροατήρια. Μετά τους απάνθρωπους τηλεοπτικούς αποκεφαλισμούς από τους τζιχαντιστές, που με τόση προθυμία αξιοποιούν οι Δυτικές κυβερνήσεις για να δέσουν τον κόσμο που εξαθλιώνουν στο άρμα του ισλαμοφοβικού ρατσισμού, ύστερα από την ρατσιστική Εμπολο-φοβία, οι Σύροι πρόσφυγες του Συντάγματος ξαναθυμίζουν βασικές αξίες στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς όπως η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Εδώ, στο Σύνταγμα, στην καρδιά της ίδιας μας της χώρας, οι Σύροι πρόσφυγες έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας για να νικήσουν.