Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε φέτος στην Τυνησία, τη γενέτειρα της Αραβικής Άνοιξης με σύνθημα την “αξιοπρέπεια”. Το ΠΚΦ πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί ένα χώρο συνάντησης των κινημάτων όπου ομάδες πολιτών και ακτιβιστών κατά της παγκοσμιοποίησης μπορούν να εξερευνήσουν εναλλακτικές οδούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

Την έναρξη της πενθήμερης διοργάνωσης σηματοδότησε η μεγάλη και πολύχρωμη τρίωρη διαδήλωση στους δρόμους της Τύνιδας, η οποία ξεκίνησε από την ιστορική Πλατεία της 14ης Γενάρη (Place 14 Janvier) – που πήρε το όνομά της τη μέρα της φυγής του προέδρου Μπεν Αλί  από την Τυνησία – και κατέληξε στο Ολυμπιακό Στάδιο στο βόρειο τμήμα της πόλης. Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές από 4.500 οργανώσεις και περισσότερες από 120 χώρες βρέθηκαν στην Τύνιδα για τη γιορτή των κινημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αραβική χώρα. Δεκάδες σεμινάρια και εργαστήρια διεξάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας El Manar σχετικά με τις εν εξελίξει εξεγέρσεις και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα επαναστατικά κινήματα στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και για θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και της νεολαίας, ο πολιτισμός, το κλίμα, η οικονομία και πιθανές λύσεις για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ΠΚΦ ολοκλήρωσε τις διεργασίες του με μία διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του  παλαιστινιακού λαού.

Στην τελική Διακήρυξη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα από τις 26-30 Μαρτίου 2013, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των κινημάτων που αντιτίθενται στην κυριαρχία του κεφαλαίου, κατήγγειλαν τους πολέμους, τις στρατιωτικές κατοχές και τις νεοφιλελεύθερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που επηρεάζουν τους λαούς του κόσμου.


Διακήρυξη της Συνέλευσης των Κοινωνικών Κινημάτων

Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ 2013

Τύνιδα, 29 Μαρτίου 2013


Η Συνέλευση των Κοινωνικών Κινημάτων του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ το 2013 στην Τυνησία, είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε τη θεμελιώδη συνεισφορά των λαών του Μαγκρέμπ-Μασρέκ (από τη Βόρεια Αφρική στη Μέση Ανατολή), στο χτίσιμο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Επιβεβαιώνουμε ότι η απο-αποικιοποίηση των καταπιεσμένων λαών εξακολουθεί να είναι για εμάς, τα κοινωνικά κινήματα του κόσμου, μια πρόκληση υψίστης σημασίας.

Μέσω της διαδικασίας του ΠΚΦ, η Συνέλευση των Κοινωνικών Κινημάτων είναι το μέρος όπου συναντιόμαστε μαζί με τη διαφορετικότητά μας, για να σφυρηλατήσουμε κοινούς αγώνες και συλλογική ατζέντα ενάντια στον καπιταλισμό, την πατριαρχία, το ρατσισμό και όλες τις μορφές διακρίσεων και καταπίεσης. Έχουμε δημιουργήσει μια κοινή ιστορία για την εργασία που οδήγησε σε κάποια πρόοδο, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, όπου έχουμε καταφέρει να παρέμβουμε στις νεοφιλελεύθερες συμμαχίες και να δημιουργήσουμε εναλλακτικές λύσεις για δίκαιη ανάπτυξη που πραγματικά τιμά τη φύση.

Μαζί, οι λαοί όλων των ηπείρων αγωνίζονται ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου, που κρύβεται πίσω από τις απατηλές υποσχέσεις για οικονομική πρόοδο και την ψευδαίσθηση της πολιτικής σταθερότητας.

Τώρα, είμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου ανάδρομες και συντηρητικές δυνάμεις θέλουν να σταματήσουν τις διαδικασίες που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια με τις εξεγέρσεις στις χώρες του Μαγκρέμπ-Μασρέκ, μια περιοχή που συνέβαλε στην ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων και στην αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου συστήματος που επιβάλλεται στους λαούς. Αυτές οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο εμπνέοντας αγανάκτηση και την κατάληψη δημόσιων χώρων.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τις συνέπειες της επιδείνωσης της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, οι εκπρόσωποι του οποίου (τράπεζες, πολυεθνικές εταιρίες, όμιλοι μέσων ενημέρωσης, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό) στοχεύουν στην αύξηση των κερδών τους εφαρμόζοντας παρεμβατικές και νεοαποικιακές πολιτικές.

Πόλεμος, στρατιωτικές κατοχές, νεοφιλελεύθερες συνθήκες ελεύθερου εμπορίου και “μέτρα λιτότητας” εκφράζονται σε οικονομικά πακέτα που ιδιωτικοποιούν τα κοινά αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, που περικόπτουν μισθούς και δικαιώματα, αυξάνουν την ανεργία, επιβαρύνουν τη δουλειά φροντίδας των γυναικών και καταστρέφουν τη φύση.

Αυτές οι πολιτικές χτυπούν πιο σκληρά τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά και αυξάνουν τη μετανάστευση, τις αναγκαστικές εκτοπίσεις, τις εκδιώξεις, το χρέος και τις κοινωνικές ανισότητες, όπως στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Ενισχύουν το συντηρητισμό και τον έλεγχο πάνω στο σώμα και τη ζωή των γυναικών. Επιπλέον επιδιώκουν να επιβάλουν την «πράσινη οικονομία» ως λύση για την περιβαλλοντική και επισιτιστική κρίση, η οποία όχι μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα, αλλά οδηγεί στην εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και χρηματιστικοποίηση της ζωής και της φύσης.

Καταγγέλλουμε την εντατικοποίηση της καταστολής όταν οι άνθρωποι εξεγείρονται, τη δολοφονία της ηγεσίας των κοινωνικών κινημάτων, την ποινικοποίηση των αγώνων μας και των προτάσεών μας.

Υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τη συστημική κρίση και ότι δεν υπάρχει λύση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα! Εδώ στην Τύνιδα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να βρεθούμε μαζί για να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική που να κατευθύνει τους αγώνες μας ενάντια στον καπιταλισμό. Για το λόγο αυτό, τα κοινωνικά κινήματα, αγωνιζόμαστε:

· Ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΠΟΕ), οι οποίοι είναι οι κύριοι φορείς του καπιταλιστικού συστήματος, της ιδιωτικοποίησης της ζωής, των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινών αγαθών, όπως το νερό, ο αέρας, η γη, οι σπόροι και οι ορυκτοί πόροι, προωθώντας παράλληλα πολέμους και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολυεθνικές εταιρείες αναπαράγουν πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη φύση, υφαρπάζοντας τη γη μας και αναπτύσσοντας γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τρόφιμα, αφαιρώντας το δικαίωμα των λαών στα τρόφιμα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα.

Αγωνιζόμαστε για την ακύρωση του παράνομου και απεχθούς χρέους, το οποίο σήμερα     είναι ένα παγκόσμιο μέσο κυριαρχίας, καταστολής και οικονομικού στραγγαλισμού του       λαού. Απορρίπτουμε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που επιβάλλονται από κράτη και    πολυεθνικές εταιρίες και επιβεβαιώνουμε ότι είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε ένα άλλο    είδος παγκοσμιοποίησης, από και για τους ανθρώπους, που βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ελευθερία μετακίνησης για όλα τα ανθρώπινα όντα.

· Για την κλιματική δικαιοσύνη και την επισιτιστική κυριαρχία, γιατί τώρα η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής, της διανομής και της κατανάλωσης. Οι πολυεθνικές εταιρείες, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κυβερνήσεις που το εξυπηρετούν δε θέλουν να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου. Καταγγέλλουμε την «πράσινη οικονομία» και αρνούμαστε τις ψεύτικες λύσεις για την κλιματική κρίση, όπως τα βιοκαύσιμα, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τους μηχανισμούς της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, όπως του REDD (μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών), οι οποίες παγιδεύουν εξαθλιωμένους λαούς με ψεύτικες υποσχέσεις για πρόοδο, ενώ ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν τα δάση και τις περιοχές όπου αυτοί οι λαοί ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Υπερασπιζόμαστε την επισιτιστική κυριαρχία και την υποστήριξη της αειφόρου αγροτικής γεωργίας, που είναι η πραγματική λύση για την κρίση στα τρόφιμα και στο κλίμα και περιλαμβάνει την πρόσβαση σε γη για όλους όσους και όσες εργάζονται μ' αυτή. Για το λόγο αυτό, καλούμε για μια μαζική κινητοποίηση για να σταματήσουμε την υφαρπαγή της γης και να υποστηρίξουμε τους τοπικούς αγώνες των αγροτών.

· Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία συχνά διεξάγεται σε στρατιωτικά κατεχόμενα εδάφη, αλλά και που επηρεάζει τις γυναίκες μέσω της ποινικοποίησης για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικούς αγώνες. Παλεύουμε ενάντια στην ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική βία που διαπράττεται στις γυναίκες, επειδή θεωρούνται αντικείμενα ή εμπορεύματα, επειδή δεν αναγνωρίζεται η κυριαρχία πάνω στα σώματα και το μυαλό τους. Παλεύουμε ενάντια στην εμπορία γυναικών, κοριτσιών και αγοριών.

Υπερασπιζόμαστε τη σεξουαλική διαφορετικότητα, το δικαίωμα στην έμφυλη ταυτότητα και τον αυτοπροσδιορισμό και είμαστε αντίθετοι-ες σε κάθε μορφή ομοφοβίας και σεξιστικής βίας.

· Για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, την αποικιοκρατία, τις κατοχές και τη στρατιωτικοποίηση των χωρών μας.

Καταγγέλλουμε τον ψεύτικο λόγο της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης του φονταμενταλισμού, που δικαιολογούν συχνά αυτές τις στρατιωτικές  κατοχές, όπως στην Αϊτή, στη Λιβύη, στο Μάλι και τη Συρία. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην κυριαρχία των ανθρώπων και την αυτοδιάθεση, όπως στην Παλαιστίνη, τη Δυτική Σαχάρα και στο Κουρδιστάν.

Καταγγέλλουμε την εγκατάσταση των ξένων στρατιωτικών βάσεων για την υποδαύλιση συγκρούσεων, για τον έλεγχο και τη λεηλασία των φυσικών πόρων, και για την υποστήριξη δικατορικών καθεστώτων σε πολλές χώρες.

Παλεύουμε για την ελευθερία της οργάνωσης σε συνδικάτα, σε κοινωνικά κινήματα, σωματεία, συλλόγους και άλλες μορφές ειρηνικής αντίστασης. Ας ενισχύσουμε τα εργαλεία της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, όπως το μποϊκοτάζ, την αποεπένδυση και τις κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την απαγόρευση όλων των            πυρηνικών όπλων.

· Για τον εκδημοκρατισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εναλλακτικών μέσων, που είναι θεμελιώδης για την ανατροπή των καπιταλιστικών αντιλήψεων.

Εμπνευσμένη από την ιστορία των αγώνων μας και με τη δύναμη των ανθρώπων στους δρόμους, η Συνέλευση των Κοινωνικών Κινημάτων απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν και να αναπτύξουν δράσεις – συντονισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο – σε μια παγκόσμια ημέρα κινητοποιήσεων, στις ΧΧΧΧ (ημέρα προς απόφαση).

Κοινωνικά κινήματα του κόσμου, ας προχωρήσουμε προς μια παγκόσμια ενότητα για να συντρίψουμε το καπιταλιστικό σύστημα!

Φτάνει πια με την εκμετάλλευση, φτάνει πια με την πατριαρχία, το ρατσισμό και την αποικιοκρατία! Zήτω η επανάσταση! Ζήτω οι κοινωνικοί αγώνες.

Ετικέτες