Τώρα "ψίχουλα", μετά τις εκλογές "μαστίγιο" με νέο μνημόνιο.

Αφού λήστεψε συστηματικά τους πάντες, αφού φοροεπέδραμε και περιέκοψε κοινωνικές δαπάνες με ζήλο οπαδού του "δόγματος του σοκ", η κυβέρνηση "κατάφερε" να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πόσο μεγάλη απάτη είναι αυτό, αποδεικνύεται τώρα, που στην προεκλογική σκηνή ανεβάζει τη "φιλολαϊκή" οπερέτα "Μέτρα ανακούφισης για τους αδύναμους χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα". Χάρη στη γιγαντιαία επιχείρηση "κλοπής" που προηγήθηκε, τώρα ένα πολύ μικρό μέρος των "κλοπιμαίων" μπορεί να επιστραφεί σε ένα μικρό μμέρος από αυτούς που είναι στα όρια της επιβίωσης! Έτσι, η κυβέρνηση κάνει εκ του ασφαλούς "φιλολαϊκή" πολιτική με τη χρηματοδότηση των... θυμάτων της πολιτικής της, ελπίζοντας να υφαρπάξει κάποιες ψήφους ώστε μετά τις εκλογές να επανέλθει με ένα νέο γύρο "ληστείας". Πρόκειται για συνδυασμό οικονομικής, πολιτικής και εκλογικής απάτης εφάμιλλης με τα "ανώτερα μαθηματικά" της κυβέρνησης Μητσοοτάκη των αρχών της δεκαετίας του '90: 0+0% = 14%...       

Ας δούμε όμως το ζήτημα συγκεκριμένα:

3 δισ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς. Παρόλο όμως που βάσει της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 η κυβέρνηση μπορεί να "μοιράσει" το 70% εξ αυτών (το υπόλποιπο 30% θα πάει για την αποπληρωμή κρατικού χρέους), δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ, μοιράζει μόνο 525 εκατ. ευρώ. Διότι:

1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για αποπληρωμή χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες, που συνολικά ανέρχονται σε 4,5-5 δισ. ευρώ. Και μόνο το γεγονός ότι τα χρωστάει, αποδεικνύει ότι το πλεόνασμα είναι "πέτσινο". Αφού όμως το πλεόνασμα υπάρχει ελέω και ασυτών των "φεσιών" του Δημοσίου, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αντισταθεί στην απαίτηση της τρόικας να διατεθεί 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους αυτών των οφειλών...
350 εκατ. ευρώ "παρακρατούνται" για να αντισταθμίσουν τις απώλειες για τα ταμεία από τη μείωση των ασφαλίστικών εισφορών κατά 3,9%. Για να μη βρεθεί η κυβέρνηση στη γελοία θέση να δίνει με το ένα χέρι "βοηθήματα" και με το άλλο χέρι να παίρνει νέα μέτρα περικοπών στις συντάξεις!
60 εκατ. ευρώ θα πάνε για τα αναδρομικά των δικαστών (με βάση δικαστικές αποφάσεις ύστερα από προσφυγή τους).
Το... τεράστιο ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στις υπηρεσίες αστέγων (των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί με τα μέτρα του νέου μνημονίου, που όμως θα έρθει μετά τις εκλογές).   

Ύστερα από όλα αυτά, θα μοιραστούν 525 εκατ. ευρώ, εφάπαξ το Μάιο, σε 1.000.000 δικαιούχους από τις εξής κατηγορίες: ένστολοι με μισθό κατώτερο των 1.500 ευρώ, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, άνεργοι, ευπαθείς ομάδες κ.λπ. 

Για να μη χαλάσει αυτό το προεκλογικό "πάρτι με κλοπιμαία" των δικών της ανθρώπων, η τρόικα άφησε για μετά τις εκλογές την υλοποίηση πολλών "βαριών" δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο: τις ρυθμίσεις για τους μισθούς (ομαδικές απολύσεις κ.λπ.), τους φόρους υπέρ τρίτων, την αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, άλλα "διαρθρωτικά" μέτρα κ.λπ. 
Και δεν συζητάμε για τις άλλες "διασφαλίσεις" που θα ζητήσει η τρόικα για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα κ.λπ. Θα πάνε στις εκλογές με το "πάρτι με κλοπιμαία", θα "μετρήσουν" τα αποτελέσματα και θα δουν πώς θα πορευτούν στη συνέχεια.
 

Το "κόλπο" είναι εντελώς διαφανές και πρέπει να καταγγελθεί στους υψηλότερους δυνατούς τόνους. Και να ματαιωθεί, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και με μαζικό "μαύρισμα" των κομμάτων της συγκυβέρνησης και όλου του μνημονιακού τόξου.  

Ετικέτες