Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, που γέμισε την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κρισιμότητα της συγκυρίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 10/6, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Iskra και το R-project στη Χαλκίδα, με τίτλο «Ούτε βήμα πίσω. Ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια της λιτότητας, της ανεργίας, της υποτέλειας», με ομιλητές τους Δημήτρη Μπελαντή και Μαρία Μπόλαρη, μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόσμος από την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, φίλοι που έχουν καταθέσει όλο το προηγούμενο διάστημα την προσφορά τους στην υπόθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς, μέλη των εργατικών συνδικάτων, άνθρωποι από κινηματικές συλλογικότητες, σύντροφοι από τον ευρύτερο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, έδωσαν το "παρών" και συνεισέφεραν με την αγωνία τους, τα ερωτήματα, τις ενστάσεις και τις απόψεις τους στο να γίνει μια πλούσια συζήτηση, που κράτησε τρεις ώρες περίπου, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Κοινή συνισταμένη των ομιλιών των εισηγητών-όπως και των παρεμβάσεων που έγιναν από αρκετούς από τους παρευρισκόμενους- ήταν η ανάταξη (έστω και μετά τον πολιτικό χρόνο που έχει σπαταληθεί στη «διαπραγμάτευση» και το πολιτικό κεφάλαιο που έχει αναλωθεί στο καθοδικό αυτό σπιράλ συνεχών υποχωρήσεων μετά την κακή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη), του κόμματος και η διαμόρφωση των πολιτικών και κινηματικών προϋποθέσεων για την προετοιμασία του λαϊκού παράγοντα, για την αναγκαία σύγκρουση με τους δανειστές.

Η άμεση και «μονομερής» ψήφιση των νομοσχεδίων για τον κατώτατο μισθό και τις Σ.Σ.Ε., το αφορολόγητο 12.000 €, η ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, που θα σηματοδοτήσει την αφετηρία για την αντιστροφή της λιτότητας, θα ενισχύσει ταυτόχρονα τους δεσμούς κόμματος και κυβέρνησης, με τις φυσικές-κοινωνικές τους συμμαχίες. Η οργανωμένη αθέτηση πληρωμών του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η ανάκτηση της κυριαρχίας με όλα τα αναγκαία μέσα και εργαλεία για να σταθεί όρθια η κοινωνία και να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της δημοκρατίας, είναι η μόνη απάντηση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.  

Πιεστικό ήταν το αίτημα που τέθηκε από αρκετές ομιλίες συντρόφων και συναγωνιστών για την παρουσίαση εκ μέρους του κόμματος του εναλλακτικού σχεδίου, ώστε να αποκρουστεί η λυσσαλέα τρομοκρατία του μνημονιακού συστήματος και των Μ.Μ.Ε. απέναντι στο ενδεχόμενο της ρήξης.

«Αριστερά, Ρήξη, Σοσιαλισμός, λέξεις που νόμιζα πως έχουν για πάντα εξοβελιστεί από το οπλοστάσιο του κόμματος, λέξεις που με ανακούφιση ξανακούσαμε μετά από πολύ καιρό στην εκδήλωση των Iskra - RProject, απόψε στη Χαλκίδα. Μια εκδήλωση όπου επικράτησε ο νηφάλιος πολιτικός λόγος, η ιδεολογική ζύμωση κι όχι ένας στείρος και αδιέξοδος ηθικολογικός διδακτισμός!», ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια που ακούστηκαν αναφορικά με την εκδήλωση. Δέσμευση των διοργανωτών είναι να το επαναλάβουμε σύντομα.  

Ετικέτες