Η Διεθνής Ομάδα Κριτικής Γεωγραφίας ψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία την έγκριση Ακαδημαϊκού Μποϋκοτάζ του Ισραήλ στο έβδομο συνέδριό της. Μετάφραση/Ανταπόκριση από το 7o Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Γεωγραφίας (ICCG2015), 26-30 Ιουλίου 2015, Ραμάλα, Παλαιστίνη: Εύα Παπατζανή

Δελτίο Τύπου, 13 Οκτωβρίου 2015.

Το περασμένο καλοκαίρι η Διεθνής Ομάδα Κριτικής Γεωγραφίας (International Critical Geography Group, ICGG)[1] συγκάλεσε το 7ο της Συνέδριο στην κατεχόμενη πόλη της Ραμάλα, στην Παλαιστινή. Ακολουθώντας μια παράδοση δύο δεκαετιών και σχεδόν τρία χρόνια προετοιμασίας, το συνέδριο[2] έφερε σε επαφή επιστήμονες και ακτιβιστές, στρατευμένους στην καταπολέμηση της κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Αυτή ήταν η πρώτη μας συγκέντρωση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετασχηματιστική για όλους τους συμμετέχοντες. Μαζί ανοίξαμε μια νέα οπτική για την κριτική γεωγραφία η οποία είναι και επίκαιρη αλλά ήταν και αναγκαία εδώ και πολύ καιρό. Το πρόγραμμά[3] μας των 5 ημερών (και 6 νυχτών) ήταν γεμάτο με συναρπαστικές και γεμάτες τροφή για σκέψη εμπειρίες γύρω από τη θεματική «Precarious Radicalism on Shifting Grounds: Towards a Politics of Possibility» («Επισφαλής Ριζοσπαστισμός σε Κινούμενα Εδάφη: Προς μία Πολιτική της Δυνατότητας»). Σπάζοντας τα όρια των υπαρχόντων ακαδημαϊκών παραδειγμάτων, μοιραστήκαμε αναλύσεις για την καλπάζουσα κρίση του κεφαλαίου, του χώρου, του σώματος και της φύσης και εξερευνήσαμε τρόπους για τη μετατροπή της σε στιγμές πολιτικής δυνατότητας, επανασυνδέοντας τον ακαδημαϊσμό με την αλληλεγγύη και τον αγώνα. 

Όλοι μαζί 400 ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και δημόσια πρόσωπα από πάνω από 40 χώρες, καταπιάστηκαν ενεργητικά με θέματα πάνω σε, αλλά και πέρα από τα βίαια μέτωπα των ταξικών, έμφυλων, εθνοτικών, σεξουαλικών και αποικιακών διαιρέσεων. Επίσης  κάναμε σημαντικά βήματα πέρα από τη συζήτηση και το διάλογο πάνω στη διανοητική μας εργασία, προς μια συμπαγή και συλλογική δράση. Πριν παρευρεθεί στο συνέδριο, κάθε συμμετέχοντας που εγγράφηκε, είχε ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί με την Πολιτική Δήλωση[4] του συνεδρίου, που υποστηρίζει βασικά δικαιώματα των Παλαιστινίων. Υποστηρίζοντας αυτήν την δήλωση, οι συμμετέχοντες αναγνώριζαν τις ασυμμετρίες εξουσίας και τις αδικίες που καθορίζουν την ζωή των Παλαιστινίων, και δήλωναν ότι στέκονται στην πλευρά των καταπιεσμένων. Μέσω της Πολιτικής Δήλωσης, το συνέδριο απέβαλε κάθε ψεύτικη όψη «κανονικότητας» και αναγνώρισε ανοιχτά την πραγματικότητα της αποικιακής καταπίεσης και των φυλετικών διακρίσεων.  Η Παλαιστίνη δεν είναι άλλωστε, ένας αφηρημένος γεωγραφικά τόπος και καμία συνάντηση ή συνέδριο με συνείδηση, δεν μπορεί να βάλει τον εαυτό του πάνω από τις πολιτικές που καθορίζουν αυτό το πλαίσιο. Ακόμα πιο σημαντικό, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, οι σύνεδροι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που είχε συνταχθεί από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, υπέρ του «Παλαιστινιακού Ακαδημαϊκού και Πολιτιστικού Μποϋκοτάζ» («Palestinian Academic and Cultural Boycott» - PACBI)[5], αλλά και υπέρ της ευρύτερης  «Boycott Divestment and Sanctions» (BDS)[6] («Μποϋκοταζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις») καμπάνιας ενάντια στο Ισραήλ. Η Κεντρική Επιτροπή της Διεθνής Ομάδα Κριτικής Γεωγραφίας επίσης υποστήριξε το ψήφισμα παμψηφεί.

Το έγγραφο που ακολουθεί «Σφυρηλατώντας την Αλληλεγγύη, παίρνοντας θέση για το Παλαιστινιακό», είναι κάτι παραπάνω από ένα ψήφισμα. Είναι την ίδια στιγμή μια πολιτική δήλωση αλληλεγγύης στην αντι-αποικιακή μάχη των Παλαιστίνιων συντρόφων μας και μια ατζέντα για ένα νέο παράδειγμα στην κριτική γεωγραφία που διευρύνει ριζικά τους σκοπούς της Διεθνούς Ομάδας Κριτικής Γεωγραφίας όπως περιγράφονται στην Ιδρυτική της Διακήρυξη[7]. Ο διάχυτος Παλαιστινιακός θυμός και οι διαδηλώσεις που βλέπουμε σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη, σε απάντηση στην εντατικοποίηση από μεριάς του Ισραήλ της μακράς ιστορίας εθνοκάθαρσης,  κατεδαφίσεων κατοικιών, κλοπής γης, καταστολής και φυλακίσεων, μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη για δράση για τον τερματισμό της αδικίας στην Παλαιστίνη. Βασισμένοι στη δυναμική που δημιουργήθηκε από το συνέδριο αλλά και στο ίδιο το ψήφισμα, σκοπεύουμε να ανοίξουμε μια σοβαρή συζήτηση για το BDS και το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Συλλόγου Αμερικανών Γεωγράφων (Association of American Geographers - AAG), της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Royal Geographical Society - RGS), της Διεθνούς Γεωγραφικής Ένωσης (International Geographical Union – ΙGU) και άλλων γεωγραφικών κοινοτήτων. Έχει έρθει ο καιρός να προωθηθεί η απο-αποικιοποίηση του τομέα της γεωγραφίας και μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε αυτό εδραιώνοντας και μεταφέροντας τις ιδέες του συνεδρίου αλλά και αυτό το ψήφισμα στη δουλειά μας ως επιστήμονες, καθηγητές και φορείς της αλλαγής.

Η οργανωτική Ομάδα του συνεδρίου ICCG 2015.

--------

Σφυρηλατώντας την Αλληλεγγύη, παίρνοντας θέση για το Παλαιστινιακό

Δήλωση του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Κριτικής Γεωγραφίας 2015 (International Conference of Critical Geography - ICCG).

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Οι Παλαιστίνιοι ήταν και συνεχίζουν εδώ και ένα αιώνα να είναι θύματα του Ευρωπαϊκού και Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, της σιωνιστικής αποικιοκρατίας, κατοχής και απαρτχάιντ, που εκφράζεται με μια επώδυνη σειρά μορφών που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε: εθνοκάθαρση, απελάσεις και εκτοπισμούς, Ισραηλινές εναέριες και θαλάσσιες επιθέσεις και σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχιζόμενες κατεδαφίσεις σπιτιών, κλοπή γης, ρατσιστικούς νόμους, ελέγχους πίστης κι αφοσίωσης, σημεία ελέγχου και το τείχος, πολιτισμική απαλλοτρίωση, μια Καφκική γραφειοκρατία που περιβάλει τις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής και την άρνηση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Σε απάντηση σε αυτές τις συνθήκες, οι Παλαιστίνιοι έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια, γεμάτη κουράγιο, διεθνική μάχη για την απελευθέρωση, την κυριαρχία, την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της επιστροφής. Μια μάχη που είναι βαθιά συνδεδεμένη με μια ευρύτερη διεθνιστική και αντι-αποικιακή ιστορία και υποστηρίζεται από ζωντανά κινήματα αλληλεγγύης που ασκούν πίεση στο Ισραήλ και τους πολιτικούς του συμμάχους για την απο-αποικιοποίηση της Παλαιστίνης.

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Το Ισραηλινό κράτος έχει επίμονα ακολουθήσει πολιτικές που αποσκοπούν στην καταστροφή και κλοπή Παλαιστινιακών χειρόγραφων, περιοδικών και βιβλίων, κλείσιμο των Παλαιστινιακών πανεπιστημίων, περιορισμούς στην κινητικότητα του πανεπιστημιακού προσωπικού και των φοιτητών,  καταστροφή εκπαιδευτικών υποδομών, συστηματικές διακρίσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους φοιτητές, συλλήψεις και εκτοπισμό του τοπικού και διεθνούς ακαδημαϊκού προσωπικού. Οι αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις, βασανισμοί και δολοφονίες Παλαιστίνιων ακαδημαϊκών και υποστηρικτών τους, καθώς και η στοχοποίηση, η καταστροφή υποδομών και το κλείσιμο και ακαδημαϊκών αλλά και πολιτιστικών ιδρυμάτων, χρησιμεύουν στο να καταπνίξουν την ακαδημαϊκή έρευνα καθώς και την πολιτική διαφωνία στους πανεπιστημιακούς χώρους και πέρα από αυτούς.
 

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Το Ισραηλινό ακαδημαϊκό κατεστημένο (και ειδικά ο τομέας της γεωγραφίας) είναι στενά συνδεδεμένο και συνένοχο τμήμα του ισραηλινού καθεστώτος, με συνειδητή επιλογή και ενεργό συμμετοχή. Συγκεκριμένα, πανεπιστήμια, κολλέγια και ερευνητικά κέντρα, πολλά από τα οποία είναι χτισμένα σε Παλαιστινιακή γη, παίζουν κεντρικό ρόλο στην κατοχή της Παλαιστίνης μέσω της έρευνας και ανάπτυξης στην υπηρεσία των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, της Ισραηλινής στρατιωτικής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης όπλων και στρατιωτικών δογμάτων που χρησιμοποιούνται ενάντια στους Παλαιστίνιους.

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Πάνω από 170 από τα πιο αντιπροσωπευτικά Παλαιστινιακά συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους στο κάλεσμα για παγκόσμια αλληλεγγύη και δράση μέσω του  Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) του Ισραήλ, για να πιέσουν να μπει ένα τέλος στην κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης συμπεριλαμβανομένης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τα Υψώματα του Γκολάν, για  αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αραβο-Παλαιστίνιων πολιτών του Ισραήλ για πλήρη ισότητα, και για το σεβασμό, προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων προσφύγων ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους.
 

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Η διεξαγωγή του 7ο Διεθνούς Συνεδρίου Κριτικής Γεωγραφίας στην Παλαιστίνη, σηματοδοτεί την δέσμευση των κριτικών γεωγράφων σε ένα παγκόσμιο αντιαποικιακό κίνημα, σπάζοντας την απομόνωση που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους ως αποτέλεσμα της σιωνιστικής αποικιοκρατίας. Είναι με αυτόν τον τρόπο μια έκφραση της επιθυμίας μας να καλλιεργηθεί και η έρευνα και η δράση σε κομβικές περιοχές πολιτικής σύγκρουσης, στην τρέχουσα στιγμή εποχή κινδύνων, μετάβασης και θεμελιώδους κοινωνικής αλλαγής.

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Κριτικής Γεωγραφίας (ICGG) «Ένας κόσμος υπό διεκδίκηση!» είναι ένα μανιφέστο για τους κριτικούς γεωγράφους που καλεί σε: ανάπτυξη της αναγκαίας θεωρίας και της πρακτικής για την καταπολέμηση της κοινωνικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, άρνηση της αυτό-επιβαλλόμενης απομόνωσης μεγάλου τμήματος της ακαδημαϊκής έρευνας από τις εκάστοτε πολιτικές συνθήκες, την ένωση με τα υπάρχοντα κοινωνικά κινήματα έξω από την πανεπιστημιακή κοινότητα που αποσκοπούν στην κοινωνική αλλαγή, την απαίτηση και την πάλη για κοινωνική αλλαγή με στόχο την κατάργηση των υπαρχόντων συστημάτων καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης στη βάση του φύλου, της φυλής και της σεξουαλικής προτίμησης, του ιμπεριαλισμού,  του εθνικού σωβινισμού και της περιβαλλοντικής καταστροφής.

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Σε αυτό το πνεύμα, η Πολιτική Δήλωση του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Κριτικής Γεωγραφίας αναγνωρίζει αυτές τις επείγουσες πολιτικές απτές πραγματικότητες και δηλώνει την υποστήριξή της στον Παλαιστινιακό αντι-αποικιακό αγώνα. Όπως μας θυμίζει ο Desmond Tutu, «Εάν παραμένεις ουδέτερος σε καταστάσεις αδικίας, έχεις διαλέξει την πλευρά  του καταπιεστή».
 

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Ακαδημαϊκοί, πέρα από όλα τα επιστημονικά και γεωγραφικά όρια, έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στην Διεθνή Παλαιστινιακή Καμπάνια για το BDS (International Palestinian campaign of Boycott Divestment and Sanctions - BDS) και συμμετέχουν στο Παλαιστινιακό Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ (Palestinian Academic and Cultural Boycott of Israel - PACBI). Στους παραπάνω περιλαμβάνονται: ο Σύλλογος Ασιατικών-Αμερικανικών Σπουδών, ο Σύλλογος Αμερικανικών Σπουδών, ο Σύλλογος Κριτικών Εθνικών Σπουδών, και άλλοι – για την ολοκληρωμένη λίστα βλ.: International Boycott-Related Initiatives[8] στην ιστοσελίδα του PACBI.

ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:

Στην τρέχουσα συγκυρία, η καμπάνια για το BDS είναι η πρωταρχική στόχευση των διεθνών προσπαθειών αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, μιας που άλλες μορφές διεθνούς παρέμβασης, μέσω διαμεσολαβήσεων, υπογραφής συνθηκών και διαπραγματεύσεων έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει στο να κάνουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να δώσει τέλος στη βία και την καταστολή ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Η Διεθνής Ομάδα Κριτικής Γεωγραφίας (ICGG) και το Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Γεωγραφίας 2015 (ICCG 2015) στηρίζουν την Εθνική Επιτροπή Μποϋκοτάζ (Boycott National Committee - BNC) και τον Παλαιστινιακό λαό στην αντιαποικιακή τους μάχη, συμμετέχοντας στο κίνημα BDS  ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, μέχρι να επιτευχθούν η απελευθέρωση, η κυριαρχία, η αυτοδιάθεση και η πλήρης εφαρμογή του δικαιώματος επιστροφής του Παλαιστινιακού λαού.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Στηρίζουμε το PACBI και συμμετέχουμε στο μποϋκοτάζ των Ισραηλινών ακαδημαϊκών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, τα οποία είναι συνένοχα με τις καταπιεστικές πρακτικές και το αποικιακό έργο του κράτους του Ισραήλ. Όπως ορίζουν και οι κατευθυντήριες γραμμές του PACBI, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, τη μη συνεργασία με οποιοδήποτε Ισραηλινό ακαδημαϊκό ίδρυμα, τους αντιπροσώπους τους, ή οποιονδήποτε λειτουργεί για λογαριασμό της Ισραηλινής κυβέρνησης.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Η στάση μας σχετικά με το BDS και το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ, είναι μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης στα αντικαπιταλιστικά, από-αποικιοκρατικά, αντιρατσιστικά, φεμινιστικά και κουίρ κοινωνικά κινήματα και αγώνες παγκοσμίως, ενάντια στην αυξανόμενη κοινωνική, οικονομική και πολιτική επισφάλεια, τον αυξανόμενο αυταρχισμό, την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, τον εκτοπισμό, τη δομική αδικία στο Νότο και τον Βορρά, το ρεβανσισμό, την συνεχιζόμενη αποικιοποίηση του δημόσιου χώρου, της γης και των πόρων, την ιδιωτικοποίηση των κοινών, καθώς και της δομικής και επιβαλλόμενης από το κράτος βίας ενάντια σε φυλετικά, έμφυλα και κουίρ σώματα, και άλλα στοχοποιημένα σώματα και κοινότητες.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Για να ενεργοποιηθούμε με βάση αυτό το ψήφισμα και να προχωρήσουμε τη διαδικασία απο-αποικιοποίησης του τομέα της γεωγραφίας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας ως σύνολο, καλούμε την Κεντρική Επιτροπή της Διεθνούς Ομάδας Κριτικής Γεωγραφίας (ICGG) και τους συμμετέχοντες του συνεδρίου να προκαλέσουν συζήτηση πάνω στο BDS και στο ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στο Ισραήλ μέσα σε γεωγραφικές κοινότητες, οργανώσεις και πειθαρχικά όργανα, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας υποστηριχτικής πολιτικής στάσης από ομάδες όπως είναι οι: Σύλλογος Αμερικανών Γεωγράφων (AAG), Βασιλική Γεωγραφική Κοινότητα (RGS), Διεθνής Γεωγραφική Ένωση (IGU), κλπ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Ότι η Διεθνής Ομάδα Κριτικής Γεωγραφίας (ICGG) επιβεβαιώνει ξανά τις αρχές της και τη δέσμευσή της στον ριζοσπαστικό ακαδημαϊσμό και πρακτική ενθαρρύνοντας και ενεργοποιώντας χώρους πολιτικής και εννοιολογικής δυνατότητας για τους κριτικούς γεωγράφους σε αλληλεγγύη με τις συνεχιζόμενες κοινωνικο-πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μάχες παγκοσμίως. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή ομάδων εργασίας, επιτροπές αλληλεγγύης και/ ή άλλες μορφές ακαδημαϊκών-ακτιβίστικων δράσεων κατά τη διάρκεια αλλά και ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Η πρώτη από αυτές τις ομάδες εργασίας, θα μπει μπροστά στη διεκδίκηση εφαρμογής αυτού του ψηφίσματος για το BDS και το Ακαδημαϊκό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Κριτικής Γεωγραφίας (ICGG) αλλά και ευρύτερα μέσα στην γεωγραφική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά, βρίσκεται εδώ: http://iccg2015.org/resolution-english/

 

 

[1] International Critical Geography Group, ICGG: http://internationalcriticalgeography.org/

[2] International Conference of Critical Geography: http://iccg2015.org/

[3] Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://iccg2015dotorg.files.wordpress.com/2014/09/iccg2015e28093program_webversion.pdf

[4] Πολιτική Δήλωση Συνεδρίου: http://iccg2015.org/conference-statement/

[5] Palestinian Academic and Cultural Boycott - PACBI: http://www.pacbi.org/

[6] Boycott Divestment and Sanctions Movement: http://www.bdsmovement.net/

[7] Ιδρυτική Διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Κριτικής Γεωγραφίας: http://internationalcriticalgeography.org/statement-of-purpose/statement-of-purpose-en/

[8] International Boycott-Related Initiatives: http://pacbi.org/einside.php?id=67

Ετικέτες