Με επιτυχία και εκατοντάδες κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε το Κόκκινο Δίκτυο στην Καλαμάτα (την Παρασκευή 12/6), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με θέμα «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» και ομιλητές τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό και Μαρία Μπόλαρη. Στη συζήτηση παρενέβη και η βουλεύτρια Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Ψαρρέα, ενώ και αρκετοί σύντροφοι και φίλοι πήραν το λόγο στην κουβέντα που ακολούθησε, μετά τις εισηγήσεις των δύο ομιλητών.

Ο Γ. Μηλιός, αναφέρθηκε στην τακτική των δανειστών, που είναι το «pretend and extend», δηλ., υποκρίνονται ότι διαπραγματεύονται, για να παρατείνουν το μνημόνιο. «Η τακτική τους στοχεύει στο να φθείρουν την κυβέρνηση, να κουράσουν τον κόσμο, να αποκόψουν το ΣΥΡΙΖΑ από τη λαϊκή υποστήριξη», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, άσκησε σκληρή κριτική στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στη λογική των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα, βιωσιμότητα του χρέους και κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού. Εξήγησε ότι επιλογή της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι έσοδα μέσω της φορολόγησης των λαϊκών τάξεων, ούτε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, πολύ περισσότερο η παράταση του υπάρχοντος «προγράμματος» ή ένα νέο δάνειο. Παράλληλα, υπογράμμισε με έμφαση ότι η σύγκρουση με τους δανειστές, πηγαίνει ταυτόχρονα με την επιβολή ενός «μνημονίου για τον πλούτο», τονίζοντας ότι το μοναδικό όπλο της κυβέρνησης είναι η καθυστέρηση των πληρωμών στους δανειστές και ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιανομής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Από τη μεριά της η Μ. Μπόλαρη, σημείωσε ότι, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, οι δανειστές εμμένουν στον ωμό εκβιασμό. Σε ότι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα καθοδικό σπιράλ, όπου οι κόκκινες γραμμές κατέληξαν στο κείμενο των 47 σελίδων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η αντιπρόταση της κυβέρνησης και αυτό γιατί περιγράφουν την παράταση της λιτότητας, με σαφείς υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό». Επίσης, τόνισε ότι η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι έξω και μακριά από κάθε απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για το κρίσιμο αυτό ζήτημα: «πάγια θέση μας ήταν η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Διαδικασία ταυτόσημη με την ανατροπή της λιτότητας». Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα οργανωμένο πολιτικό σχέδιο ρήξης που ξεκινώντας από τη στάση πληρωμών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και τη βαριά φορολόγηση του κεφαλαίου, μπορεί να είναι η απάντηση στην αδιαλλαξία του αντιπάλου. Σχέδιο που θα μας φέρει σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με την ευρωζώνη και το ευρώ.

Η βουλεύτρια Ε. Ψαρρέα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των ΣΣΕ έτσι όπως είχαν περιγραφεί στις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που με επιστολή τους ζητούν την άμεση ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τα εργασιακά στη βουλή.

Τα ερωτήματα του κόσμου αφορούσαν τη διαπραγμάτευση, τους νόμους που ψήφισε ή θα φέρει η κυβέρνηση, την περιγραφή του «οδικού χάρτη» και των μέτρων που θα κληθεί να πάρει μια αριστερή κυβέρνηση αν επιλέξει τη ρήξη με τους δανειστές, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες δυσκολίες προκύψουν από μια τέτοια επιλογή.

Οι εισηγητές, μετά τις απαντήσεις τους και κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του εργατικού-λαϊκού κινήματος, αναδεικνύοντας ότι εκδηλώσεις σαν αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Χρήσιμες για να αποδείξουν ότι είναι εφικτή μια διαφορετική πορεία, εφόσον ο καλύτερος τρόπος για να στηριχτεί η κυβέρνηση, για να ενδυναμωθεί και να μείνει ζωντανό το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόρριψη μιας συμφωνίας μακριά από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης εδώ:

Γιάννης Μηλιός

Μαρία Μπόλαρη

Ετικέτες