Ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Κυριακή 20 Οκτώβρη) με την υπερψήφιση, κατά πλειοψηφία, της πολιτικής απόφασης και της πρότασης από την πλευρά του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιότητα του σ. Αλ.Τσίπρα για την ηγεσία της Κομισιόν.Η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Η εισήγηση του Αλ.Τσίπρα, αλλά και αυτή του γραμματέα Δ. Βίτσα έδωσαν την έμφαση στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, τονίζοντας τα αδιέξοδα του Σαμαρά ως ανυπέρβλητα και εστιάζοντας στην κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφεύγοντας στην ουσία τα δύσκολα σημεία που έχει αναδείξει η συγκυρία, όπως η αντιμετώπιση όχι μόνο της θεωρίας των δύο άκρων, αλλά και η λογική του «συνταγματικού τόξου», η ανάγκη αποσαφήνισης της εναλλακτικής πρότασης στις σύγχρονες συνθήκες, η σύνδεση της αντιφασιστικής πάλης με την αντιμνημονιακή, οι όροι αναγέννησης των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων κλπ.

Ωστόσο το περιεχόμενο της συζήτησης καθορίστηκε από την επιλογή της πλειοψηφίας να ψηφίσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, την τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, την ερχόμενη Τρίτη.

Γύρω απ’ αυτό το ζήτημα άνοιξαν όλα τα επίδικα της περιόδου και διατυπώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για το κίνημα, τα αδιέξοδα, αλλά και τις πρωτοβουλίες του μνημονιακού κυβερνητικού μπλοκ, τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ανέδειξαν από νωρίς το πρόβλημα που παρουσιάζεται από την επιλογή αυτή με επίκεντρο την αποδοχή να συμπεριληφθεί στην επίμαχη τροπολογία και ο νόμος 187Α –γνωστός και ως «τρομονόμος»– ο οποίος αφενός δεν σχετίζεται με τη δίωξη της Χρυσής Αυγής και αφετέρου αποτελεί πραγματικό αντιδημοκρατικό μνημείο, καθώς διώκει προθέσεις και φρονήματα και φωτογραφίζει ενέργειες και πρακτικές του μαζικού κινήματος, τον οποίο η Αριστερά σύσσωμη τον είχε καταδικάσει, όταν αυτός είχε ψηφιστεί.

Γύρω απ’ αυτό το ζήτημα άνοιξαν τα ζητήματα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις επιλογές του αστικού στρατοπέδου, με έμφαση στις φωνές και τις μεθοδεύσεις που θέλουν να σπρώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο συστημικό κάδρο του «συνταγματικού τόξου». Αλλά ακόμη και η ίδια η λειτουργία του κόμματος, καθώς αυτή η πολύ σημαντική απόφαση πάρθηκε έξω από την ΚΕ ή την Πολιτική Γραμματεία και ανακοινώθηκε δημόσια πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ, προκαταλαμβάνοντας τις ενδεχόμενες διαφορετικές αποφάσεις.

Εντύπωση προκάλεσε αφενός η επιλογή πολλών στελεχών της πλειοψηφίας (του πρώην ΣΥΝ) να μην πάρουν το λόγο και αφετέρου η προσπάθεια των στελεχών της ΑΝΑΣΑ να υπερασπιστούν την επιλογή της ψήφισης της τροπολογίας στο όνομα του αντιφασιστικού αγώνα.

Τα στελέχη του Κόκκινου Δικτύου, στα πλαίσια της στάσης που κράτησε η Αριστερή Πλατφόρμα και εντέλει καταγράφηκε σε δήλωση που κατατέθηκε στο προεδρείο με τρεις υπογραφές (Κανταράς, Μπελαντής, Μπόλαρη), τόνισαν ότι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς είναι άρρηκτα δεμένη αφενός με τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις και αφετέρου με τον σαφή αντισυστημικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ που καθόρισε την εκτόξευσή του στην κοινωνική προτίμηση και τον έβαλε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτές οι θέσεις οδηγούν σε καθήκοντα υποστήριξης των εργατικών κινητοποιήσεων και συγκρότησης και ενίσχυσης λαϊκών επιτροπών αντίστασης και ανατροπής. Σε καθήκοντα υπηρέτησης του αντιφασιστικού αγώνα από το κίνημα και την Αριστερά, ώστε να φτάσει ως το τέλος η κάθαρση των κρατικών δομών από τα φασιστικά στοιχεία και η οριστική ήττα των φασιστικών οργανώσεων και ιδεών, καθώς και η αποσαφήνιση και ριζοσπαστικοποίηση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάθε είδους συστημική έκφραση ντόπια και ευρωπαϊκή.      

Επιλογές που θολώνουν τη διαχωριστική γραμμή από το αστικό στρατόπεδο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους –είτε εκφράζονται με την ακροδεξιά αντίληψη της «θεωρίας των δύο άκρων», είτε εκφράζονται με τις κατευθύνσεις του «συνταγματικού τόξου» και ενδεχόμενα κυβερνήσεων εθνικής ενότητας– υπονομεύουν την προοπτική της κυβέρνησης της Αριστεράς και την ελπίδα του λαού.

Ετικέτες