Ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Αερολιμένα Αθηνών

04.10.2013                                                                                                 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 1η Οκτώβρη 2013 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης με θέμα την απόλυση του συναδ. Δήμου Β. από την  Olympic Handling επειδή ήπιε νερό κάτω από το αεροπλάνο κατά την διάρκεια της φόρτωσης αποσκευών. Είχε προηγηθεί πρώτη τριμερής συνάντησης στις 23 Σεπτέμβρη όπου και δόθηκε μία βδομάδα καιρό στην εταιρεία να επανεξετάσει το θέμα και να επανέλθει. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν μπόρεσε να στηρίξει κανένα λόγο για την συγκεκριμένη απόλυση και παρά το γεγονός ότι δόθηκε από την μεριά του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, σε ένδειξη καλής θέλησης, χρόνος για την επανεξέταση του θέματος προκειμένου να αποκατασταθεί μια κατάφωρη αδικία και να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη, η εταιρεία επανήλθε επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αδιαλλαξία της, την αναλγησία, την αντεργατική και τέλος αντικοινωνική της συμπεριφορά.

Επιχείρησε για άλλη μια φορά να υπερασπισθεί την απόφασή της χρησιμοποιόντας αίολα επιχειρήματα για ανάρμοστη συμπεριφορά του συναδέλφου, για παραπτώματα του παρελθόντος που δεν μπορούσαν να στηριχθούν εγγράφως, η  «περί μη σωστής στάσης του σώματος». Για άλλη μια φορά κυριάρχησε η επιλογή του «αμετακίνητου και αποφασιστικού» εργοδότη, η επιλογή της «προστασίας» του κύρους των διευθυντικών στελεχών, παρά η επίδειξη υπευθυνότητας, ευαισθησίας αλλά και γενναιότητας στην αναγώριση μιας αδικίας και η αποκατάσταση της.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Αυτές τις μέρες έχει εξαπολυθεί ένα πογκρόμ ομαδικών απολύσεων σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, είτε πρόκειται για πληρώματα της Olympic air, είτε πρόκειται για εργαζόμενους στην Olympic handling.

Τα μεγάλα λόγια και τα φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της εταιρείας που συνόδεψαν την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας ΟΑ και την απόλυση του προσωπικού της, γρήγορα ξεχάστηκαν μπροστά στην συρρίκνωση, τον μαρασμό την περικοπή δρομολογίων και την μετατροπή της σε μια εταιρεία εσωτερικών ,κατ’ ουσίαν δρομολογίων. Η επιλογή της συγχώνευση με την Aegean και η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, απαιτεί μαζικές απολύσεις, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, στην αυθαιρεσία, στην επιβολή ενός καθεστώτος εργασιακού Νταχάου.

Κανένας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία. Πολύ περισσότερο οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν την εταιρεία σε αυτά τα χέρια, στο όνομα της δήθεν απαλλαγής των «φορολουμένων Ελλήνων» από τα χρέη της κρατικής ΟΑ. Κανένας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στο εργασιακό μεσαίωνα που δημιουργείται στο Ελ. Βενιζέλος. Κανένας δεν μπιορεί να εφησυχάζει για το τι μπορεί να επανακολουθήσει και στην Aegean , αν τελικά εγκριθεί από την ΕΕ η εξαγορά της ΟΑ. Αραγε η Κομισιόν όταν εξετάζει αν εφαρμόζονται οι κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού στην προκειμένη περίπτωση, εξετάζει και το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας, η οι επικρατούσες  εργασιακές συνθήκες, οι συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, το κλίμα τρομοκρατίας και αποτροπής της συνδικαλιστικής δράσης, είναι παράπλευρες απώλειες  μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφάλαιου;

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παρέμβουν για την αποτροπή των απολύσεων. Καλεί τους εργαζόμενους να αποβάλλουν το φόβο, και την ανασφάλεια που τελικά δεν τους παρέχει καμμία προστασία. Να πάρουν την ευθύνη του εργασιακού τους μέλλοντος στα χέρια τους. ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ είναι εδώ και θα βρεθεί απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Η  μοναδική ασπίδα προστασίας είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.

Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι

Πάρτε τις τύχες σας στα χέρια σας, οργανωθείτε στο ΣΥΝΙΚΑΤΟ.


                                                                                 Για το ΔΣ

Ετικέτες