Συνέντευξη τύπου για το πρωτοφανές περιστατικό της απαγωγής τούρκου πολιτικού πρόσφυγα πραγματοποιήθηκε σήμερα 1/6, από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Ο Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη με βίαιο τρόπο το βράδυ της Πέμπτης 30/5 από τα Εξάρχεια. Μετά από την άκαρπη προσπάθεια εντοπισμού του, έγινε τελικά γνωστό ότι βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι πολιτικές ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης του αυταρχισμού και της καταστολής είναι δεδομένες.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν διηγήθηκε πως ο Μπουλούτ, τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 30/5 σε ένα αυτοκίνητο με φραγμένο στόμα, αφού πρώτα τον ακινητοποίησαν και τον ξυλοκόπησαν. Παρά τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων για το περιστατικό και τις συνεχείς εκκλήσεις οργανώσεων δικαιωμάτων, δικηγόρων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητούσαν τον Μπουλούτ, το αρχηγείο της αστυνομίας απαντούσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Σήμερα πια, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ιστανμπούλ, ενημέρωσε  τον δικηγόρο του τούρκου αγωνιστή ότι βρίσκεται κρατούμενος και μπορεί να τον επισκεφτεί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του απαχθέντα, όπως τη μετέφερε στη συνέντευξη τύπου ο σύντροφός του, διάφορες ομάδες μυστικών υπηρεσιών τον μετέφεραν οδικώς από την Αθήνα στα σύνορα με την Τουρκία. Εκεί τον παρέλαβαν άλλοι άντρες που μιλούσαν τουρκικά και αγγλικά. Σε όλη τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό του με μια σακούλα.

Η δικηγόρος Ιωάννα Κούτροβικ, που μαζί με επιτροπές υπεράσπισης προσφύγων συμμετείχε στην αναζήτηση του Μπουλούτ σε αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες, έκανε λόγο για παραβίαση κάθε νόμιμης διαδικασίας και για ανατροπή ακόμα και των αποφάσεων των δικαστηρίων, τα οποία δε συναινούν στα εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Ιντερπόλ για τούρκους και κούρδους αγωνιστές. Παράλληλα, καυτηρίασε τον εμπαιγμό των αστυνομικών αρχών, που παρά την αποκάλυψη ότι το αυτοκίνητο των απαγωγέων ανήκε σε ελληνική κρατική υπηρεσία (και μάλιστα της επαρχίας), δήλωναν πλήρη άγνοια για τα γεγονότα.

Η επίσης δικηγόρος Μαριάννα Τζεφεράκου, επισήμανε την στοχοποίηση των τούρκων προσφύγων το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Δεν είναι πια μια ασφαλής χώρα η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, που μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης απευθύνθηκαν επανειλημμένα στο αρχηγείο της αστυνομίας αναζητώντας πληροφορίες, υποστήριξε ότι όσα διαδραματίστηκαν μοιάζουν ή είναι χειρότερα με αυτά που διαβάζουμε στα αστυνομικά μυθιστορήματα: «Ή μας έλεγαν ψέματα, όταν ορκίζονταν αστυνομικοί διευθυντές κ.α. ότι δεν ξέρουν τίποτα ή κάποιες υπηρεσίες λειτουργούσαν χωρίς η ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, καμία υπηρεσία δεν μπορεί να δράσει χωρίς να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Άρα υπάρχουν ευθύνες για την κατάλυση κάθε σύννομης διαδικασίας», συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το θέμα στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση.

Χαιρετισμό έστειλε και η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον τούρκο αγωνιστή. Παράλληλα, επισήμανε τις πολιτικές ευθύνες του Δένδια, συνδέοντας το περιστατικό με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, την πρόθεση απαγόρευσης των διαδηλώσεων και την σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προετοιμάζεται το κλείσιμο του μοναδικού ανοιχτού κέντρου προσφύγων στο Λαύριο, για το οποίο σχεδόν έχει διακοπεί η χρηματοδότηση.

Η Τασία Χριστουδουλοπούλου, από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παραβίαση «εθνικής κυριαρχίας» είτε γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση για την επιχείρηση, είτε όχι και αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του Συντάγματος που παραβιάστηκαν στην περίπτωση του τούρκου αγωνιστή.

Το λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι του Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ (μ-λ), μέλη κινήσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, σε αγαστή συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση-που αυτές τις ώρες έχει εξαπολύσει ένα όργιο καταστολής κατά του τουρκικού λαού στην Ταξίμ και όχι μόνο-συνδράμει στην εξόντωση τούρκων και κούρδων αγωνιστών και ενισχύει το κλίμα αυταρχισμού και κατάλυσης κάθε στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμότητας.

Οι διοργανωτές της συνέντευξης τύπου κάλεσαν σε μαζική παρουσία στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία (Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης), όπου μεταξύ των αιτημάτων θα είναι και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα του Μπουλούτ Γιαϊλά. 

Ετικέτες