to top

Διεθνής Συνάντηση: Συζήτηση "Η καρδιά των αραβικών εξεγέρσεων κτυπάει στην Αίγυπτο"

03.03.2013 - 14:00

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε μια παρουσίαση της συζήτησης που έγινε εδώ: Μια πολύτιμη συζήτηση για τις αραβικές εξεγέρσεις την τρίτη μέρα της διεθνούς συνάντησης


---------------------------------------------------------------------------

Η διαδικασία που ονομάστηκε «αραβική άνοιξη», έχει συμπληρώσει δύο χρόνια και συνεχίζεται σε όλο τον αραβόφωνο κόσμο, από την Τυνησία ως το Μπαχρέιν. Οι εργατικές κινητοποιήσεις και το αίτημα για «ψωμί και κοινωνική δικαιοσύνη» ακυρώνουν τους ευσεβείς πόθους των ιμπεριαλιστών (και τις αντίστοιχες ανησυχίες μερίδας της Αριστεράς) ότι οι εξεγέρσεις αυτές θα έχουν την ίδια κατάληξη με εκείνες του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη.

Η επιμονή των κινημάτων να διαδηλώνουν ενάντια στις ισλαμικές κυβερνήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο ακυρώνουν τις προβλέψεις για «ισλαμικό χειμώνα». Η τεράστια κοινωνική δυναμική, που απελευθέρωσαν οι ανατροπές των δικτατόρων, ούτε θα εξαφανιστεί, ούτε θα ενσωματωθεί εύκολα. Ο αραβικός κόσμος ζει τη δικιά του «μεταπολίτευση», σε μια εποχή βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού.

Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες, όσο οι αντιφάσεις δεκαετιών, που γέννησαν την αραβική άνοιξη, μένουν άλυτες, η σύγκρουση θα συνεχίζεται. Ο αραβικός κόσμος έχει μπει σε μια τελείως διαφορετική ιστορική περίοδο που δεν έχει προηγούμενο.

Σε αυτή τη διαδικασία, στα τελευταία δύο χρόνια το αιγυπτιακό κίνημα παίζει το ρόλο της «ατμομηχανής». Ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, υποχρέωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο να αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο και δίνει μεγάλες μάχες ενάντια στην κυβέρνηση Μόρσι. Στα μεσοδιαστήματα, συγκλονίζεται από αδιάκοπους απεργιακούς αγώνες.

Είναι το πιο προχωρημένο παράδειγμα επανάστασης που αποκτά πολιτική και κοινωνική «διάρκεια» και αυτή η εμπειρία έχει σημασία για όλη την περιοχή, καθώς η Αίγυπτος είναι ιστορικά η «ναυαρχίδα» του αραβικού κόσμου. 

Τις εμπειρίες του αιγυπτιακού κινήματος και τις προσπάθειες της ριζοσπαστικής Αριστεράς να ενισχυθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο στην επανάσταση θα μας μεταφέρει ο Μουσταφά Άλι, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή κάθε σύγκρουσης, από την 25η Γενάρη του 2011 μέχρι σήμερα.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής Άχμεντ Σόκι, ηγετικό στέλεχος της ISO (ΗΠΑ), παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες του κινήματος και της Αριστεράς στην Αίγυπτο εδώ και χρόνια, ενώ έζησε από κοντά τις μέρες του ξεσηκωμού ενάντια στον Μουμπάρακ.

Ο Ζιλμπέρ Ασκάρ είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους αγωνιστές διανοούμενους της αραβικής Αριστεράς, αρθρογραφεί χρόνια για τις εξελίξεις στην περιοχή και μέσα στο 2013 θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του για τις αραβικές επαναστάσεις.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί συστηματικά και αρθρογραφεί για τη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις, που έχει ζήσει σε μεγάλο βαθμό από κοντά, συμμετέχοντας σε δεκάδες αποστολές και συναντώντας από κοντά τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στην περιοχή.

Η συζήτηση για τις αραβικές εξεγέρσεις έχει μεγάλη σημασία να μεταφερθεί στην Ευρώπη και να γίνει με σοβαρότητα. Αν και οι τοπικές ιδιαιτερότητες παίζουν σημαντικό ρόλο, οι επαναστάσεις δεν είναι «αραβικό φαινόμενο». Αποτελούν κομμάτι του διεθνούς κινήματος αντίστασης. Αιτία των εξεγέρσεων είναι η καπιταλιστική κρίση και η ταξική ανισότητα.

Η αραβική Αριστερά και το αραβικό κίνημα έχουν συσσωρεύσει σε δύο χρόνια έναν αξεπέραστο πλούτο εμπειριών, που είναι πολύτιμος για τους αγωνιστές στην Ευρώπη, καθώς αντίστοιχου μεγέθους ιστορικές ανατροπές κυοφορούνται και στο «δυτικό κόσμο».

Συντονιστής: Σωτήρης Μάρταλης (Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ)

1. Μουσταφά Αλί (Δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίδας Αλ Αχράμ, Αίγυπτος)

2. Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Δημοσιογράφος)

3. Ζιλμπέρ Ασκάρ (Καθηγητής Αναπτυξιακών Μελετών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου, Γαλλία)

4. Άχμετ Σώκι (Ηγετικό στέλεχος του ISO- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση και εκδότης του περιοδικού International Socialist Review, ΗΠΑ)

Παρεμβάσεις από το ακροατήριο

Μπορείτε να διαβάσετε:

"Όλη η περιοχή βράζει" - Ο Ζιλμπέρ Ασκάρ για την "αραβική άνοιξη"

Η Επανάσταση της Αιγύπτου Επιστρέφει στους Δρόμους, του Μουσταφά Αλί

Ο εντεινόμενος αγώνας γύρω από το μέλλον της Αιγύπτου, του Άχμεντ Σόκι

“Τώρα ξέρω ότι η επανάσταση είναι εφικτή” - Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό μιλάει για την Τυνησία

Η Αίγυπτος πάλι στο χείλος του γκρεμού, του Πέτρου Παπακωνσταντίνου