Οι καθαρίστριες επιστρέφουν στη δουλειά τους, σιωπή από Στουρνάρα
«Μετά από οκτώ μήνες στους δρόμους, στο κρύο, με ξύλο και δακρυγόνα από τα ΜΑΤ και επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα» είπε στις συναδέλφισσές της η Δήμητρα Μανώλη και κάλεσε όλες τις καθαρίστριες να παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα ως την τελική δικαίωση. «Θα παραμείνουμε στην σκηνή και στην καθιστική μας διαμαρτυρία στην Καραγιώργη Σερβίας μέχρι να επιστρέψει στην δουλειά και η τελευταία καθαρίστρια» συμπλήρωσε η Δέσποινα Κωστοπούλου.
Ιδιαίτερη αναφορά στην δικαστική απόφαση έκανε ο δικηγόρος των καθαριστριών λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο δικαστής στην ουσία κατέρριψε το σκεπτικό της διαθεσιμότητάς τους αφού αναγνώρισε πως «η απομάκρυνσή τους από την εργασία τους δεν συνάδει με το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας». Ο δικηγόρος Γ. Καρούζος και η συνεργάτιδά του εργατολόγος Ελένη Διονυσοπούλου έκαναν λόγο για μια ιστορική απόφαση και χαρακτήρισαν τον δικαστή «αφανή ήρωα» της υπόθεσης και της δικαίωσης των καθαριστριών. «Το ελληνικό δημόσιο έχει υποχρέωση να εφαρμόσει αυτή την απόφαση» τόνισε η Ε. Διονυσοπούλου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα οι απολυμένες καθαρίστριες υποσχέθηκαν πως «η γροθιά μας θα μείνει υψωμένη ως την τελική δικαίωση όλων των άδικα απολυμένων».
Ο Γ. Καρούζος σημείωσε πως «ο δίκαιος αγώνας αυτών των γυναικών και η καθημερινή τους παρουσία στο πεζοδρόμιο κατάφερε να κάνει σύμμαχο την κοινωνία και να ευαισθητοποιήσει την δικαιοσύνη που έσκυψε πάνω από το πρόβλημά τους και αυτό καταγράφηκε και στην απόφαση του διακαστή». Στο ερώτημα των καθαριστριών αν το δημόσιο και το υπουργείο οικονομικών έχουν το δικαίωμα να στραφούν κατά της απόφασης οι δικηγόροι ήταν κατηγορηματικοί: «όποιος υπάλληλος όσο υψηλά και αν βρίσκεται δεν την εφαρμόσει, εμείς θα στραφούμε νομικά εναντίον του» και συμπλήρωσαν πως η κυβέρνηση και του υπουργείο έχουν την υποχρέωση να την εφαρμόσουν. Κάλεσαν μάλιστα τις δικαιωμένες καθαρίστριες να είναι σε ετοιμότητα ώστε τις επόμενες ημέρες να επιστρέψουν στις δουλειές τους. «Δεν ζητάμε τίποτε άλλο, να μας δώσουν πίσω τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες μας» ήταν τα λόγια της Ευαγγελίας Αλεξάκη που μαζί με τις υπόλοιπες καθαρίστριες είχαν τη δύναμη και το σθένος να μην εγκαταλείψουν ούτε στιγμή τη μάχη της διεκδίκησης των θέσεων εργασίας. Στο σημείο αυτό η εργατολόγος Ε. Διονυσοπούλου επεσήμανε πως στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης γίνεται ειδική μνεία στο γεγονός πως μετά την απόλυση των καθαριστριών το υπουργείο υπέγραψε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού με υψηλότερο κόστος από την μισθοδοσία αυτών των γυναικών που πετάχτηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς ουσιαστικά κανένα όφελος για το δημόσιο.
Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με ένα μεγάλο ευχαριστώ των καθαριστριών προς όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε συναδέλφους τους από το σωματείο εργαζομένων στο ΥΠ.ΟΙΚ., σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που ανέδειξαν το αγώνα τους μέσα από την εκκωφαντική σιωπή των συστημικών ΜΜΕ αλλά και τις δομές αλληλεγγύης που συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο στις ανάγκες ενός μακροχρόνιου αγώνα διαρκείας.