Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς ποια είναι τα πραγματικά νούμερα συμμετοχής στην γενική πολιτική απεργία που είναι σε εξέλιξη σήμερα Παρασκευή 18 Οκτώβρη στην Καταλονία και η οποία έχει παραλύσει τα πάντα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου. Οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν μπλοκαρίσματα δρόμου και τεράστιες πορείες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης. Η τεράστια δυναμική των κινητοποιήσεων έχει αναγκάσει και τους πιο δισταχτικούς αυτονομιστές ηγέτες να καλωσορίσουν τις διαδηλώσεις. Αντίστοιχες δηλώσεις στήριξης  έχει κάνει και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου παρ’ όλο που την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2017 είχε κρατήσει μια πιο μετριοπαθή στάση. Η Βαρκελώνη έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη για τέταρτη συνεχή μέρα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταδικάσει εννέα ηγέτες του κινήματος ανεξαρτησίας και της προηγούμενης καταλανικής κυβέρνησης, με ποινές  φυλάκισης από εννέα έως δεκατρία χρόνια. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται η ανταρσία κατά της ισπανικής δημοκρατίας και η υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Στο μεταξύ έχει εκδοθεί τρίτο ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου της καταλανικής αυτονομίας Κάρλες Πουιτζντεμόν ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο Βέλγιο.

Στην Καταλονία βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του ισπανικού κράτους που ενισχύουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις της καταλανικής αστυνομίας (mossos). Στο μεταξύ έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο κινητοποίησης του ισπανικού στρατού σε περίπτωση που οι κινητοποιήσεις ενταθούν.

Ο πρόεδρος της Τζενερατιτάτ Κιμ Κόρα αναγκάστηκε να μιλήσει για κίνημα πολιτικής ανυπακοής, αν και οι δεξιές αυτονομίστικες δυνάμεις προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να διαχωρίσουν τη θέση τους από συγκεκριμένες κινηματικές διαδικασίες. Φαίνεται ότι η καρδιά του κινήματος είναι και πάλι οι επιτροπές υπεράσπισης της καταλανικής δημοκρατίας (CDR), στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες των επίσημων συντονιστικών συμμετέχουν πάνω από 400,000 πολίτες. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες οργανώθηκαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε 20 πόλεις της Ισπανίας, κυρίως με κέντρο τις δυνάμεις της αριστερής οργάνωσης Αντικαπιταλίστας. Στη πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ  στη Μαδρίτη συγκεντρώθηκαν πάνω από 4000 άτομα, αντιμετωπίζοντας και επιθέσεις από μικρές ομάδες φασιστών. Στο μεταξύ οι δυνάμεις του Podemos, στηρίζουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του καταλανικού λαού, ενώ ο νέος πολιτικός οργανισμός του Ινίγο Ερεχόν υπερασπίζεται την ενότητα του Ισπανικού Κράτους. Μετριοπαθή στάση έχει κρατήσει και η Ενωμένη Αριστερά. Κεντρικό ρόλο στις κινητοποιήσεις έχουν οι δυνάμεις της αριστερής καταλανικής οργάνωσης CUP, ενώ κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του κινήματος αλληλεγγύης οι δυνάμεις των Αντικαπιταλίστας.

Οι επόμενες βδομάδες θα δείξουν μέχρι που μπορεί να φτάσει το κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Μέχρι τώρα το κεντρικό αίτημα είναι η αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους ενώ η συζήτηση για νέο δημοψήφισμα βρίσκεται στο τραπέζι.

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις δυσκολεύουν το κόμμα των σοσιαλιστών (PSOE), που θα ήθελε η προεκλογική περίοδος να είναι πιο ομαλή. Οι εκλογές της 10ης Νοέμβρη θα διεξαχθούν με το καταλανικό ζήτημα ανοιχτό και τα πράγματα θα κριθούν περισσότερο στους δρόμους και λιγότερο στις κάλπες.

Σημειώσεις

Για τις ρίζες του καταλανικού ζητήματος οι αναγνώστριες-ες μπορούν να διαβάσουν  το κείμενο της Κατερίνας Σεργίδου που δημοσιεύτηκε στο Νο1 τεύχος του Marginalia, με τίτλο «Τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις παραθέτουμε τη συνομιλία της Κατερίνας Σεργίδου με τον Κώστα Ράπτη στην εκπομπή «Ω τι κόσμος» στον 9,84, (λεπτά: 42:55-55:00), της 16ης Οκτώβρη του 2019.

 Παλαιότερα άρθρα του rproject σχετικά με το ζήτημα