to top

Εκδήλωση Συζήτηση: Η αναστήλωση τις προτομής και το έργο του μεγάλου επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλου

25.02.2018 - 11:00

στο Εκθεσιακό Κέντρο Θήβας

Ο Παντελής  Πουλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε το 1900 στην Θήβα. Το 1919 πέρασε στην νομική σχολή Αθηνών και γλήγορα ενστερνίστηκε την ιδεολογία του επαναστατικού Μαρξισμού. Το  1920 στρατεύτηκε στο μέτωπο τις Μικράς Ασίας εκεί μπήκε σε οργανωμένο πυρήνα στρατιωτών του Σ.Ε.Κ.Ε. Συνελήφθηκε και για τιμωρία στάλθηκε στο στρατοδικείο με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας".  Το μέτωπο όμως  έσπασε και απελευθερώθηκε. Με την επιστροφή του στην Αθήνα δημιούργησε την Ένωση Παλαιών Πολεμιστών. Στα 1924 στο Γ' Έκτατο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (που μετονομάστηκε σε Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) εξελέγη  Γενικός Γραμματέας του και έτσι γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Στο μεταξύ είχε μάθει  μόνος του περί της δέκα ξένες γλώσσες. Στις αρχές  του 1925 συλλαμβάνεται για την θέση που επεβλήθη από την Βαλκανική Ομοσπονδία των Κ.Κ. στο Κ.Κ.Ε. για την Ανεξάρτητη Μακεδονία.  Ο Παντελής δέχεται το μακεδονικό σαν εθνικό και  όχι σαν εδαφικό πρόβλημα.  Φυλακίστηκε ενάμιση χρόνο και μετά την κατάρρευση του Πάγκαλου απελευθερώθηκε το 1926 από την εξορία όπου βρίσκονταν. Εν συνεχεία  σε ηλικία 26 ετών επανεκλέγεται ξανά παμψηφεί γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Ο  Παντελής κατάλαβε νωρίς  ότι η ανερχόμενη σταλινική γραφειοκρατία έχει ήδη αρχίσει την προσπάθεια ελέγχου των κομμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το 1926 αποσύρεται στην Θήβα ενώ το 1927 στο Γ τακτικό συνέδριο του Κόμματος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν γνωστά τα κείμενα της Αριστερής Αντιπολίτευσής και του Τρότσκι.  Στις 25 Σεπτεμβρίου 1927 διαγράφετε από το ΚΚΕ ενώ διαγράφεται  το ίδιο περίπου διάστημα και η ενωμένη αντιπολίτευση. Τον Γενάρη του 1928 κυκλοφορεί το περιοδικό Σπάρτακος και το 1934 ιδρύει την  Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Ταυτόχρονα και σαν δικηγόρος υπεράσπιζε  τους καταδιωκομένους και κρατούμενους αγωνιστές.  Πολλά και ανεκτίμητα είναι τα  θαυμάσια ιδεολογικά και πολιτικά  έργα, μελέτες και άρθρα του (οικονομικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, εκπαιδευτικά, νομικά κ.ά.) με κορυφαίο το βιβλίο σταθμός " Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική επαναστάτη στην Ελλάδα". Ακόμη πρέπει να αναφερθούν οι εξαιρετικές μεταφράσεις, και με τα σημερινά δεδομένα, για την μεταφορά στην ελληνική γλώσσα της μαρξιστικής φιλολογίας, με το "Κεφάλαιο" του Μαρξ να κατέχει ξεχωριστή θέση. Υποστήριξε το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης και προέβλεψε ότι το Κ.Κ.Ε. εγκατέλειπε  μια για πάντα την επανάσταση.  Οι διωκτικές αρχές που πάντοτε τον κυνηγούσαν,  τον συνέλαβαν και  τον φυλάκισαν στις φύλακες Αβέρωφ. Εν συνεχεία τον πήγαν στο Ναύπλιο στις φυλακές Ακροναυπλίας. Το 1942 τον μετέφεραν στο στρατόπεδο της Λάρισας μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Το 1943 οι αντάρτες ανατίναξαν μια αμαξοστοιχία στο Κουρνόβο και η ιταλική κυβέρνηση διέταξε να εκτελεστούν 106 κρατούμενοι για αντίποινα στο Νεζερό της Λάρισας. Μαζί με τον Παντελή Πουλιόπουλο ήταν και ο Θηβαίος Νώντας Γιαννακός. Ο Π. Πουλιόπουλος μίλησε στο απόσπασμα των  ιταλών φαντάρων για διεθνισμό, σοσιαλισμό και την επανάσταση, οι φαντάροι  κατέβασαν τα όπλα και τον πυροβόλησε ο ιταλός αξιωματικός στο κεφάλι .

Η προτομή του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Θήβας στις 10/12/2006 (επί δημαρχίας Θανάση Σκούμα) «κλάπηκε» πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Με την κινητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών φορέων, κατοίκων Θήβας ,της ευρύτερης περιοχής και με την βοήθεια του Δημάρχου Σπύρου Νικολάου η προτομή και το μνημείο του Π. Πουλιόπουλου σύντομα θα αποκατασταθούν. Είναι το λιγότερο για να τιμήσουμε τον ιδρυτή του Επαναστατικού Μαρξισμού στην Ελλάδα, του επαναστάτη που αγωνίστηκε  για τα Συμφέροντα των Εργαζομένων και όλων των Καταπιεσμένων. Είναι χρέος μας να διαδώσουμε τις επαναστατικές ιδέες της μεγαλύτερης φυσιογνωμίας που γέννησε το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμια. Καλούμε  όλους τους κατοίκους της Θήβας αλλά και της γύρω περιοχής  στην ανοιχτή μας εκδήλωση για την μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ  ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τηλ. επικοινωνίας: Γιώργος (Θήβα)      6978353438

Βαγγέλης (Αθήνα)   6984697263  και Γιάννης (Αθήνα) 6939276137