to top

Συλλαλητήριο ενάντια στη διάλυση της ΔΕΗ

25.04.2018 - 12:30

Όλες & όλοι στις συγκεντρώσεις κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, Τετάρτη 25 Απρίλη και ώρα 12.30

ΜΕΤΑ: Όχι στη διάλυση της ΔΕΗ – Όχι στο ξεπούλημά της

Το σχέδιο της διάλυσης της ΔΕΗ που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια ολοκληρώνεται με τον πιο ωμό τρόπο. Αλλά το ιστορικά αξιοσημείωτο είναι πως πάντα έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές: τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις της εταιρείας και την ανοχή του συνδικάτου. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και σήμερα!

– Έχει υπάρξει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και έχει παραχωρηθείτο 24% του ΑΔΜΗΕ σε κινέζικη εταιρεία, δηλαδή έχει ανοίξει ο δρόμος στην πλήρη εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης εθνικής υποδομής της ΔΕΗ και της χώρας, του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς.

– Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να περιορίσει την ισχύ που εγχέει στο σύστημα από παραγωγή ή εισαγωγές στο 50% μέχρι το 2020 και στη λιανική αγορά να περιοριστεί στο 50% των πελατών μέχρι το 2020 από το 80% που κατέχει σήμερα.

– Έχει υποχρεωθεί εδώ και 1,5 χρόνο με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ να πουλά σε τιμές κάτω του κόστουςσε ιδιώτες ανταγωνιστές της σημαντικό μέρος της φτηνής της ηλεκτρικής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της το οποίο αυτοί το μεταπωλούν σε τιμές ανταγωνιστικές προς τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

– Έχει περάσει στο Υπερταμείο το 34% των μετοχών του Δημοσίου και το υπόλοιπο 17% είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πουληθεί σε ιδιώτες.

– Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά… Η απόφαση της κυβέρνησης – να υπερβεί ακόμα και αυτές τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου για τη ΔΕΗ – και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να προχωρήσει σε ξεπούλημα του 40% των λιγνινιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία της και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 3 & 4 τη Μελίτη Ι και την άδεια της Μελίτη ΙΙ, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα.

Εν μέσω εθνικών απειλών, όπου η χώρα έχει πολύ περισσότερο ανάγκη ένα ανασυγκροτημένο και ισχυρό εθνικό δημόσιο φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπό τις ευλογίες όλου του μνημονιακού μπλοκ, σπεύδει, μετά τον ΑΔΜΗΕ, να τεμαχίσει και να διαλύσει τη ΔΕΗ.

Προχωρά στο ξεπούλημα λιγνιτικών της μονάδων, παραδίδοντάς τες σε ιδιώτες ανταγωνιστές της και βάζοντας έτσι, αν συνυπολογίσουμε και σειρά άλλων επιβαρυντικών μέτρων (ΝΟΜΕ, πώληση πελατών, κ.λπ.), ταφόπλακα στο μέλλον της ΔΕΗ. Δίνει τη χαριστική βολή στον ενεργειακό γίγαντα της χώρας.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή και συζητείται τις μέρες αυτές είναι απαράδεκτοκαταστροφικόδιαλυτικό για τη ΔΕΗ, τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους και προκλητικά ευνοϊκό για τους κρατικοδίαιτους αερητζήδες στο χώρο της ενέργειας.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναδεικνύεται η στόχευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει «κίνητρα» και «δώρα» για προσέλκυση ενδιαφερόμενων αγοραστών για τις λιγνιτικές μονάδες.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα

Το ΜΕΤΑ θεωρεί πως η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει εκτός των άλλων σε μαρασμό και ερημοποίηση τις περιοχές αυτές. Επιπλέον, θεωρεί πως η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι ανεπανόρθωτη καταστροφή. Όχι για τους εργαζόμενους στον Όμιλο, αλλά για την εθνική οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την εθνική κυριαρχία.

Τα Σωματεία, τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι εργατικές συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το ΜΕΤΑ, οι τοπικές κοινωνίες, ο λαός αρνούμαστε να πουλήσουμε το ενεργειακό μας δυναμικό. Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα αρπακτικά της αγοράς. Υγεία, Παιδεία, Νερό, Ενέργεια, Επικοινωνίες, Μεταφορές πρέπει να είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους κι όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους έχοντες και κατέχοντες. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι αγώνας ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας.

Το ΜΕΤΑ και τα μέλη του παλεύουν για ΔΕΗ, Ενιαία – 100% ΔΗΜΟΣΙΑ. Με αποκλειστικότητα σε παραγωγή – μεταφορά – διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μας πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου) σε όφελος ριζοσπαστικού και παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα.

Ο αγώνας για τη σωτηρία της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ’ αυτή. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί μια διαφορετική πολιτική και μέτρα αντίθετα από εκείνα που την προκάλεσαν. Αντίθετα από εκείνα που εντείνουν και βαθαίνουν την κρίση. Χρειάζεται η εφαρμογή μια πολιτικής αντίθετης από αυτή της τρόικας και των εγχώριων – παλαιών και νέων – μνημονιακών κυβερνήσεων. Πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας. Άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους. Εθνικοποίηση των τραπεζών και έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων. Ανάταξη της εσωτερικής αγοράς με αντίστροφη αναδιανομή εισοδημάτων, σε όφελος του κόσμου της εργασίας και όσων το έχουν ανάγκη. Δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα. Η φορολογία πρέπει να επιστρέφει στο λαό κι όχι να αιμοδοτεί τους διεθνείς τοκογλύφους και τα αρπακτικά της ελεύθερης αγοράς.

Να απαλλαγεί η ζωή μας από τα μνημόνια που κάθε κυβέρνηση τα προωθεί καθώς και από το ζουρλομανδύα του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται – χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων – πίσω από κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Για να επιστρέψει η ελπίδα και να οικοδομήσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε. Να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο μας χωρίς «κηδεμόνες».

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, καθώς και στη συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 12.30 το μεσημέρι.

Ο αγώνας για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ