Σημαντικές και οι δηλώσεις από τον Μανόλο Μονερέο της Ενωμένης Αριστεράς

Όσα και αν διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες  για τη στήριξη του Ισπανικού λαού και της αριστεράς, για την μεγάλη συνειδητοποίηση ότι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθοριστούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η προσωπική μαρτυρία είναι πάντα αποκαλυπτική. Ως καλεσμένη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο καλοκαιρινό πανεπιστήμιο στη Σεγόβια, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις συζητήσεις προετοιμασίας για τη στήριξη του «Όχι μέχρι τέλους» καθώς και στις ίδιες τις εκδηλώσεις με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, και την σύγκριση της Ισπανικής με την Ελληνική εμπειρία. Η στήριξη και η αλληλεγγύη των συντρόφων και συντροφισσών για άλλη μια φορά  ήταν εντυπωσιακή. Βουλευτές και βουλευτίνες όπως η Τερέσα Ροδρίγεζ, ευρωβουλευτές όπως ο Μιγκέλ Ουρμπάν και η Λόλα Σάντσες, δήμαρχοι όπως ο Κίτσι από το νότιο Κάδις, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι και  ακτιβιστές του Ahora En Madrid, του Barcelona En Comun, στελέχη της Ενωμένης Αριστεράς όπως ο Μανόλο Μονερέο, ακαδημαικοί, συγγραφείς και κυρίως εκατοντάδες αγωνιστές  από όλη την Ισπανία, δήλωναν συγκινημένοι μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης ανεξάρτητης ομάδας στη βουλή. «Η ελπίδα μας είναι σε σας» επαναλάμβαναν σε όλες τις διαλέκτους της Ισπανικής. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και ο Φρανσουά Σαμπατό ιστορικό στέλεχος της γαλλικής LCR και του NPA.

Καθόλη τη διάρκεια του πανεπιστήμιου που πια αποτελεί θεσμό για την Ισπανική Αριστερά, δημοσιογράφοι μεγάλων εφημερίδων όπως η El Pais, και πιο προοδευτικών όπως η  el diario.es, public.es και μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες για το αν η Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα πάει κόντρα στην απόφαση του Iglesias να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα με δημόσιες δηλώσεις. Παρά το πολιτικό κόστος που είχε αυτή τους η στήριξη και όλη την εσωτερική διαμάχη που αναζωπυρώθηκε στο εσωτερικό του Podemos, τα μέλη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν δίστασαν να κάνουν αυτό που έκαναν ούτως ή άλλως συνεπείς στη μέχρι τώρα πολιτική τους. Να στηρίξουν ολόψυχα τη νέα προσπάθεια όσων αγωνίζονται για το όχι μέχρι τέλους και να επιχειρηματολογήσουν στον τύπο για αυτό.

Η Τερέσα Ροδρίγες βουλευτίνα και γραμματέας του Podemos στην Ανδαλουσία, δήλωσε χαρακτηριστικά «Με τρομάζει το γεγονός ότι ο Τσίπρας έδειξε τόση δειλία και αναποφασιστικότητα απέναντι στη Τρόικα» . Η δήλωση της έγινε πρωτοσέλιδο στην El Pais και σε άλλα Μέσα. Συνεχίζοντας η Τερέσα μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι φοβάται μην συμβεί το ίδιο και σε εμάς (εννοώντας το Podemos), και ότι για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος είναι απαραίτητο ένα εναλλακτικό σχέδιο». Επίσης  ο Ραούλ Καμάργο υπεύθυνος τύπου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και βουλευτής στη Μαδρίτη    στην τελική εκδήλωση του πανεπιστημίου  απηύθυνε κάλεσμα στήριξης στην Λαική Ενότητα απέναντι σε έναν Τσίπρα που έφτασε να υποστηρίζει ότι «δεν γίνεται» (ότι δεν υπάρχει εναλλακτική) και επέμεινε στο ότι «όταν υπάρχει ένας λαός αποφασισμένος, πρέπει να συνεχίζεις μαζί του μέχρι το τέλος.

Αίσθηση έκανε και το άρθρο του Μανόλο Μονερέο «ιδεολογικού πατέρα» του Iglesias όπως τον ονομάζουν αρκετοί, στέλεχος  της Ενωμένης Αριστεράς και προερχόμενος από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Μονερέο επίσης συμμετείχε στο καλοκαιρινό πανεπιστήμιο των Αντικαπιταλίστας. Σε ένα άρθρο του ο Μονερέο αναφέρεται ξεκάθαρα σε ήττα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής και του ευρωπαισμού, που στην περίπτωση της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε για να διαλύσει το λαικό παράγοντα καθώς και για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να στηρίξει τις δυνάμεις εκείνες που υπερασπίζονται τον ελληνικό λαό, που παλεύουν για τη δημοκρατία εντός και εκτός, παρουσιάστηκε από τα μεγάλα Ισπανικά Μέσα σαν ο προάγγελος μιας πιθανής διάσπασης μέσα στο Podemos. Οι συναγωνιστές-τριες των Αντικαπιταλίστας με αφορμή την εμπειρία της Ελλάδας, υπενθύμισαν την ανάγκη δημοκρατίας στα ριζοσπαστικά κόμματα, και ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών το Νοέμβρη στην Ισπανία δεν πρέπει να υπάρξει καμία συνεργασία με τους σοσιαλιστές. Εντωμεταξύ πολλοί αγωνιστές μέσα στο Podemos υποστηρίζουν την συγκρότηση πλατιών ψηφοδελτίων με τη συμμετοχή αγωνιστών, συλλογικοτήτων στα χνάρια της Unidad Popular των τελευταίων δημοτικών εκλογών.

Ο Πάμπλο Ιγλέσιας έχει αναγκαστεί να δηλώσει δημόσια ότι η επίσημη θέση του Podemos είναι η στήριξη στον Τσίπρα, παρομοιάζοντας τον Τσίπρα σαν ένα θαραλλέο λιοντάρι. Η πραγματικότητα όμως από ότι φαίνεται  είναι ότι περισσότερο αναγκάζεται να στηρίξει λόγω  εσωτερικών συσχετισμών ή μελλοντικών συνεργασιών με άλλα κόμματα στην Ισπανία αφού    δεν είναι και  πολύ δημοφιλές να στηρίζει κανείς μια μνημονιακή πολιτική. Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε πρόσφατα, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι εντός του Podemos, που είναι ένας πλουραλιστικός σχηματισμός, υπάρχουν σύντροφοι με διαφορετικές απόψεις. 

Η συζήτηση για το τι θέση παίρνουν τα κόμματα της αριστεράς στην Ισπανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το επόμενο διάστημα θα προκαλέσει νέες ανακατάξεις και την ίδια στιγμή θα προετοιμάσει τους λαούς της Ευρώπης για το τι μπορεί να ακολουθήσει και στις δικές τους χώρες. Και επειδή άλλο οι διεθνείς σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς και άλλο η πραγματικότητα,  υπενθυμίζουμε ότι ανεξάρτητα από  την αμηχανία των δημόσιων δηλώσεων, η Ενωμένη Αριστερά ψήφισε ΌΧΙ στο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα στην πρόσφατη ψηφοφορία που έγινε  στο κοινοβούλιο της Ισπανίας.  Με τη διεθνιστική αλληλεγγύη και την αισιοδοξία που μας δίνει η στήριξη της Αριστεράς και του ισπανικού λαού συνεχίζουμε για το ΟΧΙ μέχρι τέλους αποδεικνύοντας ότι Si se puede. (Ναι γίνεται)

*Αν και έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές ρεπορτάζ για την Αντικαπιταλιστική Αριστερά ή όπως πρόσφατα μετονόμαστηκε σε Αντικαπιταλίστας , να θυμίσουμε ότι είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ισπανία, ιδρυτικό μέλος του Podemos, τροτσκιστικής παράδοσης και με πάνω από 100 εκλεγμένους στη βουλή, το ευρωκοινοβούλιο και τους δήμους ολόκληρης της χώρας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα στο Podemos και συσπειρώνει την πλειοψηφία των ριζοσπαστικών αγωνιστών-τριων ενώ έχει έντονη δράση στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, των νέων, των ανέργων. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά εκδίδει μαζί με άλλους διανοούμενους το περιοδικό Viento Sur, συνεχίζει την ανεξάρτητη δράση της και εκτός Podemos και παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Podemos δεν έχει αυτοδιαλυθεί. 

στη φωτό η  Τερέσα Ροδρίγκες μιλώντας σε εκδήλωση στο φετινό καλοκαιρινό πανεπιστήμιο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Ετικέτες