Η 9η Ιούλη είναι μία μαύρη μέρα για την ελληνική Αριστερά. Ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλαστογράφησαν το περήφανο ΟΧΙ τού ελληνικού λαού σε ΝΑΙ στο ευρώ με καινούριες και πολλές θυσίες (καμμιά θυσία για το ευρώ είναι η συνεδριακή θέση τού ΣΥΡΙΖΑ) αφού παρέδωσαν επί πίνακι το κεφάλι τού Βαρουφάκη στους δανειστές κατ’απαίτησή τους, αφού έτρεξαν να συμβιβαστούν και να ζητήσουν τη συναίνεση τών ηττημένων τού δημοψηφίσματος σε συμβούλια αρχηγών ηττημένων κομμάτων, υποτάχτηκαν στις απαιτήσεις των Δανειστών.

Γιατί έγινε το δημοψήφισμα; Γιατί αυτός ο εξευτελισμός τής Αριστεράς; Η κατάσταση είναι τραγική και μη αναστρέψιμη για τη αξιοπιστία τού Τσίπρα, τής κυβέρνησής του και τής ηγετικής ομάδας τού ΣΥΡΙΖΑ. Ο ελληνικός λαός, ψήφισε δυό φορές ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από τα Μνημόνια και μετά από 5 μήνες αυταπάτης και ολιγωρίας τών κυβερνώντων, το μόνο που προτείνουν είναι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο!

Μετά τη χρεωκοπία τής «ανάλυσης» ότι οι δανειστές δεν θα μπορέσουν ν’αντέξουν την έξοδο τής Ελλάδας απ’το ευρώ, «ανάλυση» στην οποία Τσίπρας και ηγετική ομάδα επέμειναν δογματικά παρ’όλες τις προειδοποιήσεις τής αριστερής πτέρυγας τού ΣΥΡΙΖΑ, τής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και τών ίδιων τών γεγονότων (Κύπρος, οικονομική ασφυξία από την ΕΚΤ μετά τις εκλογές τής 25ης Γενάρη) έρχεται ένα τρίτο Μνημόνιο. Να θυμηθούμε ότι αυτοί που σήμερα προδίδουν ήταν οι ίδιοι που έλεγαναν ότι θα καταργήσουν το Μνημόνιο μέσα σε μία μέρα, με ένα νόμο, με ένα άρθρο. Ηταν αυτοί που έλεγαν ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ανεξάρτητο από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα αποδείχτηκαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης του λαϊκού κινήματος, ανάξιοι του μεγάλου ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου που ανήκει στην κοινωνική πλειοψηφία, στην εργατική τάξη και τούς συμμάχους της, που έχει σαφές ταξικό πρόσημο και που δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο διεθνές κίνημα αντίστασης στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό

Δεν είναι σίγουρο ότι η υποταγή τού Τσίπρα και τής κυβέρνησής του θ’αρκέσει για να διασφαλιστεί η θέση τής χώρας στο ευρώ. Το γερμανικό κεφάλαιο φαίνεται ότι θεωρεί πως τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται καλύτερα από την έξοδο τής Ελλάδας απ’αυτό το νόμισμα. Ίσως ο Τσίπρας ν’αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την έξοδο από την ευρωζώνη. Και σ’αυτή όμως την περίπτωση το κακό έχει γίνει. Η αξιοπιστία Τσίπρα, ηγετικής ομάδας και τού ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρου έχει τρωθεί αμετάκλητα. Τα λάθη συγχωρούνται, οι προδοσίες όχι.

Αυτές τις ιστορικές στιγμές, εμείς, τα μέλη τού ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να στοιχηθούμε πίσω από το κείμενο τής Αριστερής Πλατφόρμας και να δώσουμε τη μάχη για αλλαγή γραμμής και ηγεσίας. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, αν η πλειοψηφία τού ΣΥΡΙΖΑ προτιμήσει τη μετάλλαξή του σε κόμμα τού αστικού συστήματος, τότε οι ριζοσπάστες τού ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να δημιουργήσουμε με τους ριζοσπάστες στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ένα νέο κόμμα τής Αριστεράς που θα αναλάβει το ρόλο τής εκπροσώπησης τών μισθωτών εργαζομένων, είτε αυτοί είναι ενεργοί (έχουν δηλαδή δουλειά) είτε είναι στην ανεργία.

Το εργατικό κίνημα μαθαίνει από τα λάθη του. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα εκφράζει τη θέληση τού λαού ν’απαλλαγεί απ’τα μνημόνια. Οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες παρατηρούν με ανησυχία και ελπίδα. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα τής τάξης μας, τής τάξης τών μισθωτών εργαζομένων να κρίνει, να μάχεται, να δημιουργεί. Το μέλλον τής ανήκει!