Κινητοποιήσεις των εργαζοµένων και συντονισµός του αγώνα

Σύµφωνα µε τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη τα απογευµατινά επί πληρωµή χειρουργεία είναι το πρώτο βήµα ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Θα ακολουθήσει η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, η ανεξέλεγκτη εισβολή ιδιωτών γιατρών στα δηµόσια νοσοκοµεία και είσοδος των ασφαλιστικών εταιρειών σε ότι θα έχει αποµείνει πλέον από το δηµόσιο νοσοκοµείο. 40 χρόνια µετά την ίδρυση του ΕΣΥ η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας επιταχύνει την επίθεση για να βάλει οριστική ταφόπλακα στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.

Μέχρι στιγµής η πλειοψηφία των γιατρών των αναισθησιολόγων και των νοσηλευτών δεν φαίνεται διαθέσιµη να στηρίξει αυτό το νόµο και για να εµφανίσουν την δήθεν επιτυχία του µέτρου παραβιάζουν την ίδια τους την νοµοθεσία βάζοντας τους διοικητές να παρακάµψουν την επιτροπή χειρουργείου η οποία αποφασίζει αν είναι δυνατή η εφαρµογή του νόµου.

Επίθεση σοκ

Οι ελλείψεις ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες µε αποτέλεσµα το 40% των χειρουργικών αιθουσών να είναι κλειστές. Αν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι τα έχει καλύψει τότε πολύ απλά θα µπορούσε να ανοίξει τα τακτικά πρωινά δωρεάν χειρουργεία.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες καθώς κάθε µήνα αποχωρούν 300 εργαζόµενοι από το ΕΣΥ. Στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ οι εργαζόµενοι στο ΕΣΥ έπεσαν από 79.000 σε 70.000 ενώ έφυγαν 3.000 ειδικευµένοι γιατροί και αντικαταστάθηκαν µερικά µε επικουρικούς γιατρούς.

Η κυβέρνηση παράλληλα ετοιµάζει και άλλα χαράτσια µε νέες αυξήσεις τα φάρµακα, 1 ευρώ στις εξετάσεις και 3 ευρώ στις απεικονιστικές εξετάσεις. Τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκοµείων είναι στο κόκκινο. Η φαρµακευτική δαπάνη νοσοκοµειακή και ιδιωτική έχει εκτοξευτεί. Στη πραγµατικότητα οι τεράστιες εισφορές και τα φορολογικά βάρη των εργαζόµενων και των συνταξιούχων χρησιµοποιούνται ως επιχορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τοµέα καθώς η Ελλάδα είναι πρώτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τελευταία στην Ευρώπη σε δηµόσιες δαπάνες υγείας και µακράν πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό του πληθυσµού που αγγίζει το 30% που είναι αποκλεισµένο από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα ήταν η µόνη χώρα στην πανδηµία που κράτησε σε καθεστώς non covid τον ιδιωτικό τοµέα και τον επιχορήγησε µε τεράστια ποσά. Με όλα αυτά τα µέτρα άκρατου νεοφιλελευθερισµού το δηµόσιο σύστηµα υγείας είναι πλέον στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζόµενων και των συνταξιούχων.

Είµαστε µπροστά σε µια θηριώδη επίθεση σοκ µε µέτρα τύπου χούντας Πινοσέτ. Με τα µέτρα αχαλίνωτης ιδιωτικοποίησης-εµπορευµατοποίησης της υγείας και κατάργησης της πλήρουςκαι αποκλειστικής απασχόλησης η κυβέρνηση καταργεί οριστικά την ισότιµη και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Μέτωπο αγώνα

Τα µέτρα αυτά πρέπει να ανατραπούν! Και αυτό δεν είναι θέµα µόνο του κινήµατος των υγειονοµικών. Θα πρέπει να υπάρξει πανυγειονοµικός, πανεργατικός, παλλαϊκός ξεσηκωµός. Όπως επισηµαίνει το ΜΕΤΑ Υγειονοµικών «κρίσιµο ζήτηµα παραµένει ο συντονισµός δράσης των σωµατείων στα Νοσοκοµεία µιας και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ µε την τακτική της ουσιαστικά βάζει πλάτη για να περάσουν οι κυβερνητικές επιλογές. Η οργάνωση από τα κάτω µέσα από τα πρωτοβάθµια σωµατεία των εργαζοµένων, η συµφωνία σε ένα κοινού σχεδίου κινητοποιήσεων µε οργάνωση και διάρκεια από τα πρωτοβάθµια σωµατεία µπορεί να αναστρέψει την σηµερινή κακή εικόνα του υγειονοµικού κινήµατος. Τέλος απαιτείται το υγειονοµικό κίνηµα να βρεθεί µαζί µε τους µαζικούς φορείς των εργαζοµένων και της κοινωνίας επιδιώκοντας στην βάση να συγκροτηθεί ένα µεγάλο λαϊκό µέτωπο υπεράσπισης της δηµόσιας υγείας µε στόχο την απόκρουση της προσπάθειας της κυβέρνησης για διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εµπορευµατοποίησης της υγείας.»

Το Ενωτικό Κίνηµα για την Ανατροπή αντί για την στάση εργασίας στις 27/3 είχε προτείνει τριήµερη πανελλαδική πανυγειονοµική µε προοπτική διάρκειας 27, 28 και 29 Μαρτίου καθώς µετά την επιτυχηµένη 48ωρη απεργία των νοσοκοµειακών γιατρών στις 29 και 30 Νοεµβρίου η ηγεσία της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) στην ΟΕΝΓΕ και στην ΕΙΝΑΠ εδώ και τρεισήµισι µήνες απορρίπτει κάθε αγωνιστική πρόταση για κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκοµειακών γιατρών ενάντια στην αντιδραστική αυτή καταιγίδα µέτρων που βάζουν ταφόπλακα στην δηµόσια περίθαλψη. Το Ενωτικό Κίνηµα καλεί σε µαζικές γενικές συνελεύσεις και µε συντονισµό από τα κάτω να διεκδικήσουµε χωρίς ούτε ένα βήµα πίσω: διπλασιασµό των (ετήσιων καθαρών) µισθών, διπλασιασµό του µόνιµου προσωπικού, διπλασιασµό της χρηµατοδότησης για τις δηµόσιες δοµές περίθαλψης.

Θετική ήταν πάντως η πρωτοβουλία του Σωµατείου Εργαζοµένων του Νοσοκοµείου Ευαγγελισµός να γίνει σύσκεψη αµέσως µετά την κινητοποίηση της Τετάρτης 27/3. Συµµετείχαν µε αποφάσεις των σωµατείων τους εργαζόµενοι από τα νοσοκοµεία Αιγινήτειο, Θριάσιο, ΚΑΤ, ΨΝΑ Δαφνί, Αττικόν, Μεταξά, Έλενα Βενιζέλου, Ερυθρός Σταυρός, Λαϊκό, Παίδων ΑγλαΐαΚυριακού και το Σωµατείο Εργαζοµένων 1ης και 2ης ΥΠΕ. Αποφάσεις είχαν πάρει ακόµη χωρίς τελικά να µπορέσουν να συµµετέχουν στη σύσκεψη και τα Σωµατεία Εργαζοµένων από το Ασκληπιείο και το ΕΛΠΙΣ. Τέλος συµµετείχαν συνδικαλιστές από το Δροµοκαΐτειο, το Γεννηµατάς και το Αλεξάνδρα, αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ κ.α. Αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισµός µεταξύ των εργαζοµένων και των σωµατείων τους και να γίνουν άµεσα συνελεύσεις. Σε αυτές θα µπει στόχος να υπάρξουν κατά τόπους κινητοποιήσεις στις 8 Απρίλη στις πύλες των νοσοκοµείων µε αφορµή την παγκόσµια ηµέρα υγείας και κεντρικό σύνθηµα η υγεία δεν είναι εµπόρευµα.

Επίσης συµµετοχή στις απεργίες της 17 Απρίλη, της Πρωτοµαγιάς (αλλά δυστυχώς χωρίς να αποφασιστεί να υπάρχει κοινό µπλοκ των σωµατείων των νοσοκοµείων) και στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 16 Μάη. Τέλος µε αφορµή την παγκόσµια µέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζοµένων να υπάρξουν πολύµορφες δράσεις και παράσταση διαµαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας. Τέλος µπήκε ως στόχος να γίνει νέα συνάντηση συντονισµού αµέσως µετά το Πάσχα.

*Γιατρός

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες