Απορίας άξια η πρωτοφανής για Δελτίο Ειδήσεων επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα και προσωπικά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην οποία επιδόθηκαν δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι, ο Νίκος Χατζηνικολάου με τη Μάρα Ζαχαρέα, τη Δευτέρα (14/4) στο δελτίο του STAR, στη βάση των όσων συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο (12 - 13/4).

Στη Συνεδρίαση της ΚΕ, ο Παναγ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, τόνισε ότι χρειάζεται «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό. Μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία». Και όσον αφορά το ευρώ, ο Παναγ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «αν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».

Στην ίδια Συνεδρίαση της ΚΕ, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε δύο τροπολογίες που αφορούσαν το δημόσιο χρέος και την ευρωζώνη, με την ανάγκη ύπαρξης, για οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί, προοδευτικού σχεδίου για κάθε ενδεχόμενο.

Σε οποιαδήποτε «φυσιολογικά» δημοκρατική χώρα όλα τούτα τα απλά και αυτονόητα όσον αφορά, τουλάχιστον, την εσωτερική συζήτηση ενός αριστερού κόμματος για τη διαμόρφωση της ευρωδιακήρυξής του, θα έπρεπε να αντιμετωπίζοντο με στοιχειώδη σεβασμό και πάντως με επιχειρήματα και αντίλογο.

Ένα δείγμα, όμως, της αξιοπερίεργης στάσης που επεδείχθη στο συγκεκριμένο Δελτίο του STAR των 8 μ.μ. για όλα τα παραπάνω καταδεικνύει ο παρακάτω διάλογος που διημείφθη στο δελτίο μεταξύ Μάρας Ζαχαρέα και Νίκου Χατζηνικολάου και τον οποίο παρουσιάζω αυτούσιο, λίγο καθυστερημένα, γιατί άργησα να τον πληροφορηθώ, ώστε οι ίδιοι οι αναγνώστες/τριες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

( ΥΓ1: Τα Συνέδρια σε κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν βάζουν με τη λήξη τους και τις αποφάσεις τους ταφόπετρα στον εσωκομματικό διάλογο, ο οποίος είναι διαρκής και δημιουργικός και προετοιμάζει πολιτικές αλλαγές.

ΥΓ2: Το κομματικό σιωπητήριο και ο αρχηγισμός των αστικών κομμάτων μαζί και η μονολιθικότητα κάποιας αριστερής παράδοσης, δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η δημοκρατία στις χώρες, όπως και στα κόμματα, δοκιμάζεται και επιβεβαιώνεται στις δύσκολες στιγμές και όχι α λα κάρτ. )

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΣΙΓΑΝΟΣ

Ακολούθως παρατίθεται ολόκληρος ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος μεταξύ του Νίκου Χατζηνικολάου και της Μάρας Ζαχαρέα από το Δελτίο Ειδήσεων του STAR (14/4):

Μ. Ζαχαρέα: Αυτή η συζήτηση πάντως που επανέρχεται με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη περί δραχμής κάθε λίγο και λιγάκι, και μάλιστα έναν-ενάμισυ μήνα πριν από τις εκλογές, δεν φαίνεται να βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου.

Ν. Χατζηνικολάου: Είναι όπως το λες, Μάρα. Είναι αξιοπερίεργο ότι κάθε φορά που η πολιτική συγκυρία ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον τρόπο –παράδειγμα λέω τώρα, θέμα Μπαλτάκου, ας πούμε, που ανέκυψε– εμφανίζεται ένα νέο εσωκομματικό πρόβλημα και, ξαφνικά, κάποιος μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την ηγεσία του, κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα. Δίνει την εντύπωση ώρες-ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να κερδίσει. Δεν θέλει να ανέβει. Δεν θέλει να βρεθεί με το τιμόνι στα χέρια. Αυτήν την εντύπωση δίνει. Μπορεί να μην είναι αληθής η εντύπωση, αλλά αυτό περνάει προς τα έξω. Μια αίσθηση ότι δεν θέλουν να κυβερνήσουν.

Παράδειγμα λέω τώρα: πότε είχαν συνέδριο; Νομίζω είναι λίγοι μήνες που έκαναν το συνέδριο, για να τελειώσουν αυτήν την ιστορία με τις συνιστώσες που η καθεμιά είχε διαφορετική άποψη. Και να κλείσουν και αυτό το θέμα «ευρώ ή δραχμή» που δίχαζε τον ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικά. Και τώρα το θέμα του «ευρώ ή δραχμή» επανέρχεται, με τον κ. Νίκο Παππά να λέει –και εύστοχα το είπε– προς τον Λαφαζάνη ότι, επαναφέροντας το δίλημμα αυτό, ευνοείς τον Σαμαρά. Αυτό λέει η δήλωση Παππά. Και ο Παππάς είναι το δεξί χέρι του Τσίπρα. Θέλω να πω, άκουσα τον κ. Λαφαζάνη να λέει ότι δεν τρέχει τίποτα. Πώς δεν τρέχει τίποτα; Αν κάθε τρεις μέρες ξανασυζητάτε αυτά που ήδη έχετε συζητήσει και υποτίθεται ότι τα λύσατε κάνοντας συνέδριο, πώς δεν τρέχει τίποτα; Είναι προφανές τι τρέχει. Τρέχει ότι είναι ένα κόμμα μέσα σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό συμβαίνει με τον κ. Λαφαζάνη και με την Αριστερή Πλατφόρμα. Και αυτά τα περί πολυφωνίας, σύνθεσης κλπ δεν έχουν νόημα, όταν ήδη, πάνω σε κάποια ζητήματα, έχουν αποφανθεί τα όργανα του κόμματος. Το συνέδριο αποφάνθηκε για το ζήτημα «ευρώ ή δραχμή». Για να το επαναφέρει ο κ. Λαφαζάνης, σημαίνει ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις του συνεδρίου και ότι είναι κόμμα μέσα στο κόμμα.

Μ. Ζαχαρέα: Και δεν υπολογίζει και το timing, γιατί όταν τη μια μέρα η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, την επόμενη μέρα ο Λαφαζάνης συζητά μήπως, τι θα γίνει με τη δραχμή κλπ, δεν έχει και νόημα.

Ν. Χατζηνικολάου: Μάρα, έχει βάση αυτό που λες, αλλά για μένα το σημαντικότερο είναι ότι επιλέγει και το κάνει μέσα στην προεκλογική περίοδο. Έναν μήνα πριν από τις εκλογές.

Ετικέτες