Στις 14 Απρίλη μετά από κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ ανταποκρίθηκαν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες παίρνοντας την σκυτάλη από την μεγάλη πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις γειτονιές της 7 Απρίλη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας. Το σιωπητήριο της κυβέρνησης έσπασε για άλλη μια φορά!

Δεκάδες εργαζόμενοι με τα πανό και τα συνθήματα τους  αλλά και τηρώντας με αυτοπειθαρχία όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας  κατάγγειλαν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και των εργοδοτών με  πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού. 

Στην κινητοποίηση καλούσαν και έλαβαν μέρος δεκάδες συνδικάτα και ομοσπονδίες όπως η, ΠΕΝΕΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΠΟΚΠ, Σωματεία Εργ/ων Public, Αττικού Νοσοκομείου, Ασκληπιείου Βούλας, ΣΜΤ,  Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου, Σύλλογοι Δασκάλων και τοπικών ΕΛΜΕ κα.

Στις  τοποθετήσεις εκπροσώπων συνδικάτων και ομοσπονδιών   καταγγέλθηκε η  πολιτική κυβέρνησης εργοδοτών που βάζουν τα κέρδη πάνω από την υγεία του κόσμου της εργασίας και απαίτησαν: Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

-Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Ουσιαστική στήριξη όλων των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου ανεργίας, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.

-Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, ελεύθερη μετακίνηση συνδικαλιστών. 

-Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. 

-Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. 

Από την πλευρά των υγειονομικών αλλά και όλων των ομιλητών αναδείχτηκε η επείγουσα ανάγκη να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας   

Η αστυνομία με τους εκπροσώπους της και από τα μεγάφωνα του περιπολικού μας κάλεσε να διαλυθούμε πολλές φορές, όμως οι συγκεντρωμένοι με υπευθυνότητα πραγματοποίησαν  σύντομες ομιλίες κρατώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις και την διάρκεια της συγκέντρωσης σε μικρό χρονικό διάστημα. Στις 28 Απρίλη συνεχίζουμε με την  πανελλαδική ημέρα δράσης της  ΟΕΝΓΕ, καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους υγειονομικούς σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές της χώρας να αποτιμήσουμε φόρο τιμής σε όσους υγειονομικούς έπεσαν στην μάχη της πανδημίας διεκδικώντας: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών, μονιμοποίηση όσων εργάζονται τώρα με ελαστικές σχέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας, ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, έναρξη μαζικών δωρεάν test υπό κρατική ευθύνη στον πληθυσμό, πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων των επιχειρηματικών ομίλων και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Στις 28 Απρίλη θα πρέπει οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καλέσουν σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ και στις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 

Για μια ημέρα δράσης που συντονισμένα σε όλους τους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές θα αναπτυχθούν πολύμορφες δράσεις με παραστάσεις στις διοικήσεις και την εργοδοσία, με  συνελεύσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις στα προαύλια και σε ανοιχτούς χώρους αλλά και εκδηλώσεις και εξορμήσεις  στις γειτονιές.

Τέλος άμεσα πρέπει να συγκληθεί πλατιά ενωτική σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών για τον οργάνωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

*Γαρδικλής Δημήτρης, νοσηλευτής, Γ.Γ. Σωματείου εργαζομένων Ασκληπιείο Βούλας

Καραβάς Αντώνης, γιατρός, Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Ετικέτες