to top

ιδέες

 • 55 χρόνια από την εξέγερση που άλλαξε τον κόσμο…

  Ο  Μάης του 1968 στη Γαλλία δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σύγκρουση δύο κόσμων.

 • Το Σικάγο άνοιξε το δρόμο που βαδίζουμε σήμερα…

  1η Μάη: Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης

 • Για τα πρωτοποριακά κόμματα

  Αυτό το κείμενο βασίζεται στην ομιλία που έκανε ο Ερνέστ Μαντέλ στη συνδιάσκεψη για τα εκατό χρόνια του Μαρξ, που οργανώθηκε στο πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, στον Καναδά, στις 15 Δεκεμβρίου 1983.

 • 70 χρόνια από τον θάνατο του Στάλιν

  Στις 5 Μαρτίου του 1953 ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Ντζουγκασβίλι, αλλιώς Στάλιν, του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ και ηγέτη της ΕΣΣΔ.

 • 15 Φλεβάρη 2003: «Το µεγαλύτερο γεγονός διαµαρτυρίας στην ανθρώπινη ιστορία»

  Στις 15 Φεβρουαρίου 2003, πραγµατοποιήθηκε µια συντονισµένη ηµέρα αντιπολεµικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσµο, κατά την οποία άνθρωποι σε περισσότερες από 600 πόλεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επικείµενη ιµπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ.

 • Γενάρης 2015: Η νικηφόρα πολιτική μάχη που χάθηκε

  Στις 25 Γενάρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές (με 36,34% των ψήφων και 149 βουλευτές) και ανέτρεψε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήταν η πιο σκληρή από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις και επιφανειακά η πιο ισχυρή, αφού συγκέντρωνε τις δυνάμεις των δύο μεγάλων παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων της εποχής της Μεταπολίτευσης.

 • Ο Μαρξ, ο Ένγκελς και το πρόβλημα της διπλής ηθικής

  Ο Μαρξ και ο Ένγκελς έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι υποστηρίζουν το « δύο μέτρα και δύο σταθμά » και ότι έχουν μια διπλή ηθική.(1) Ότι τάχα αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή και στην ταξική πάλη των ίδιων ηθικών αρχών που συνήθως ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων. Εξ ου και η κατηγορία ότι οι ίδιοι και οι μαθητές τους (ο Λένιν και ο Τρότσκι, μεταξύ άλλων) πρόβαλαν την αρχή ότι στην ταξική πάλη "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Από αυτό προκύπτει η ακόμη ισχυρότερη μομφή ότι τουλάχιστον το μικρόβιο των σταλινικών στρεβλώσεων περιέχεται στις διδασκαλίες των ίδιων των Μαρξ και Ένγκελς.(2)

 • Παρουσίαση των graphic novel «1922» & «1923» του Θανάση Πέτρου

  Στο εορταστικό bazaar βιβλίου των εκδόσεων red marks

 • Βύρων Λεοντάρης: Ο εισηγητής της Ποίησης της Ήττας

  Ο Βύρων Λεοντάρης (αδελφός του κριτικού λογοτεχνίας, με το ψευδώνυμο Μανώλης Λαμπρίδης) υπήρξε σπουδαία ποιητική προσωπικότητα της μεταπολεμικής γενιάς, αλλά και δοκιμιογράφος, κυρίως γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία της ποίησης και ευρύτερα του πολιτισμού. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 1922 (πριν 100 χρόνια) και πέθανε στις 7 Αυγούστου 2014.

 • Κυκλοφορεί το τεύχος 162 των Θέσεων (περίοδος Ιανουάριος - Μάρτιος 2023) με τίτλο «Ταξικές αντιθέσεις και κοινωνική δομή».

  Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, καθώς και από τις εκδόσεις νήσος.

Σελίδες