to top

ιδέες

 • Παντελής Πουλιόπουλος: Ένας διεθνιστής επαναστάτης

  Την Κυριακή 25 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στη Θήβα εκδήλωση της Ανοικτής Επιτροπής Μνήμης για την αναστήλωση της προτομής του Παντελή Πουλιόπουλου. Ο Πουλιόπουλος ήταν ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, που φέτος γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του ως ΣΕΚΕ. Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή, που φουντώνουν οι εθνικισμοί και βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες από τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια σύντομη αναδρομή στους αγώνες και τις ιδέες του μεγάλου επαναστάτη και διανοούμενου Παντελή Πουλιόπουλου.

 • «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ» ή τα παράδοξα της ιστορίας

  Η ταινία του Αρμάντο Ιανούτσι, αποτελεί μια διακωμώδηση των όσων εξελίχθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, αφότου πέθανε ο Στάλιν, στις 5 Μαρτίου 1953. Και παρ’ ότι έχει στοιχεία μυθοπλασίας, εντούτοις στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία δίνονται με κωμικοτραγικό τρόπο, δείχνοντας τον παραλογισμό του σταλινισμού.

 • «Ν’ ΑΓΑΠΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ»

  Η Έκθεση ζωγραφικής της Ματίνας Σταυροπούλου (από 20/2 έως 17/3/2018) είναι επηρεασμένη από το έργο της Γαλλίδας γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ (1864-1943). Μάλιστα, την ενδιέφερε όχι μόνο η ζωή, αλλά και το άδοξο τέλος αυτής της γυναίκας.

 • Το ζήτημα της πολυσυντροφικότητας στις ερωτικές σχέσεις

  Γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι ένα χειραφετητικό πρόταγμα απελευθέρωσης πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες πτυχές πέραν της άοκνης προσπάθειας για εξάλειψη του οικονομικού καταναγκασμού που βιώνει ο άνθρωπος στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

 • «Τ’ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ του ΒΑΡΛΑΜΟΥ»

  Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

 • Ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia-Κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος μας!

  Το ηλεκτρονικό περιοδικό Marginalia ˗ Σημειώσεις στο περιθώριο διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα ζωής και μπαίνει φουριόζικα στην Άνοιξη.

 • Βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη: "Η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία"

  Στον πανέμορφο Χώρο Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ στην Πρ. Κορομηλά 37, οι εκδόσεις Red Marks παρουσίασαν το βιβλίο "Η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία - Η επανάσταση του 1917 στην Πετρούπολη" του Αλεξάντερ Ραμπίνοβιτς, τη Δευτέρα 26/2. Με ομιλητές το Γιώργο Γιαννόπουλο, συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ, το Χρήστο Λάσκο, οικονομολόγο και τον Παναγιώτη Λίλλη, εκ μέρους των εκδόσεων Red Marks.

 • «Καινούργιες πατρίδες»

  «Καινούργιες πατρίδες. Σε αγκαλιάζουν ή σε διώχνουν, σου δίνουν ευκαιρίες ή σου γκρεμίζουν τα όνειρα, γίνονται δικές σου ή μένουν ξένες…». Έτσι ξεκινά το ενημερωτικό έντυπο, το οποίο προβάλλει την Έκθεση που παρουσιάζεται το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα (διάρκεια έκθεσης μέχρι 5-3-2018).

 • Πενήντα χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ

  Το Φλεβάρη του 1968, τα μέλη του ΚΚΕ στην Ελλάδα –που αντιμετώπιζαν τότε τα πιο δύσκολα καθήκοντα της αντίστασης σε μια δικτατορία, που στις 21/4/67 είχε πιάσει την ηγεσία και το μηχανισμό του κόμματος απολύτως απροετοίμαστους για αυτό το ενδεχόμενο- μάθαιναν εμβρόντητα τη διάσπαση του ΚΚΕ.

 • «Πενθεσίλεια»

  «Σε θέλω, σε ποθώ, σ’ αγαπώ, σε λατρεύω, είσαι τα πάντα για μένα. Αρκεί να σ’ έχω κατακτήσει, να “είσαι” μόνο για μένα, να είσαι κτήμα μου, να σε εξουσιάζω. Αλλιώς, θα σε διαλύσω, θα σε καταστρέψω, θα σε συντρίψω» (απόσπασμα από το ενημερωτικό έντυπο).

Σελίδες