to top

ιδέες

 • Νικηφόρος Βρεττάκος: ο «ποιητής του φωτός και της αγάπης»

  Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου (4 Αυγούστου 1991), ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στο αγαθό της ζωής και την ομορφιά του κόσμου, άλλα και στους ταπεινούς και καταφρονεμένους αυτής της γης, στους ανθρώπους του μόχθου, στον πόνο και τη θλίψη τους, «αυτού που χτίζει, αυτού που οργώνει, αυτού που κατεβαίνοντας ανοίγει δρόμους στης γης τα έγκατα κι ανεβάζει το κάρβουνο στους ώμους του», σε όλους αυτούς που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή.

 • Η παγκόσμια εργατική τάξη: Μεγέθη, αλλαγές, αγώνες

  Από το τεύχος Νο 17 του περιοδικού "Κόκκινο", άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στο New Politics (Vol. XVIII No. 2, Whole Number 70, χειμώνας 2021). Ο Κιμ Μούντι υπήρξε ιδρυτής του ιστορικού περιοδικού Labor Notes στις ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για το εργατικό κίνημα, με πιο πρόσφατο το «On New Terrain: How Capital Is Reshaping the Battleground of Class War» (Haymarket Books, 2017).

 • www.Dialogos.gr

  Το πρόσφατο μυθιστόρημα του Κώστα Λύχνου www.Dialogos.gr από τις εκδόσεις Κέφαλος, αφουγκράζεται την εποχή της απόλυτης απαξίωσης των συλλογικών αξιών και οραμάτων με τα φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού στο ζενίθ της κοινωνικής ζωής.

 • Ανδρέας Εμπειρίκος: Από το τραύμα στο απελευθερωτικό όραμα

  Θεμελιωτής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, με τη διάλεξη «Περί Σουρεαλισμού», στις 25 Ιανουαρίου 1935, και στη συνέχεια με τα πεζοποιήματα, που περιλαμβάνονται στη συλλογή με τίτλο «Υψικάμινος» (Μάρτιος 1935), αλλά και εισηγητής από το 1936 της ψυχαναλυτικής μεθόδου στη χώρα μας, ο ποιητής, λογοτέχνης και φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος εξακολουθεί, 120 χρόνια από τη γέννησή του (2-9-1901), να αποτελεί πηγή συνεχούς ανακάλυψης και μελέτης σε όλα τα επίπεδα (καλλιτεχνικά, επιστημονικά, πολιτικά, αλλά και για τις τολμηρά ελευθεριακές απόψεις του στον έρωτα).

 • Η εξέγερση του Νοέμβρη θυμίζει δυνατά ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο

  Τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης που αντλεί από το χθες και τροφοδοτεί το αύριο. Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτείται και επανανοηματοδοτείται διαρκώς στο χρόνο μέσα από αφηγήσεις, αφιερώματα, βιβλία, σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις μνήμης. Το πραγματικό μήνυμα της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη, όμως, ζει και αναπνέει στα κινήματα, στις αντιστάσεις, στους νικηφόρους αγώνες εκεί που έδειχναν αδιανόητοι.

 • Σε αναζήτηση των άγνωστων πλευρών μας, μια «Νύχτα στην Ιγκουάνα»

  «Η Νύχτα της Ιγκουάνα», του Τενεσί Ουίλιαμς, το οποίο είναι το τελευταίο έργο του, και στα καθ’ ημάς σκηνοθέτησε η Μαρία Μαγκανάρη, παίζεται στο θέατρο «Πορεία».

 • Βσέβολοντ Μέγερχολντ. Για το Θέατρο

  Κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις Τόπος το βιβλίο Βσέβολοντ Μέγερχολντ, Για το Θέατρο. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα κείμενα του επιφανούς σκηνοθέτη, με ένα εκτενές εισαγωγικό δοκίμιο της θεατρολόγου Μαρίας Σικιτάνο. Προλογίζει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάββας Στρούμπος.

 • Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021

  Η πρωτοβουλία dëcoloиıze hellάş σας προσκαλεί στο πρώτο της διεθνές υβριδικό νομαδικό συμπόσιο "Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021".

 • Οι μητέρες, συντρόφισσες, θεές της Χαντάν Τσαγλαγιάν ξεκίνησαν το ταξίδι τους

  Πετυχημένη η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο Ζάππειο

 • Το 1821: Εθνική ή κοινωνική επανάσταση;

  Από το τεύχος Νο 17 του περιοδικού "Κόκκινο", ένα άρθρο συνολικότερης παρέμβασης στη μεγάλη συζήτηση για το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821, που άνοιξε και πάλι στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων.

Σελίδες