to top

διεθνή

 • Κύπρος: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δείχνουν το δρόμο απέναντι στα πειράματα απορρύθμισης της εργασίας

  Την ώρα που οι διαδικασίες απορρύθμισης της εργασίας ολοένα και επιταχύνονται, οι μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης πληθαίνουν, με τη Κύπρο να διατηρεί ένα από τα πιο πολύπλοκα και καλά σχεδιασμένα εκμεταλλευτικά συστήματα.

 • Ιταλία: Ένα αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο παλινόρθωσης

  Ο  δεξιός συνασπισμός, υπό την αποφασιστική ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος Φραντέλι Ντ’ Ιτάλια (Αδελφοί της Ιταλίας), κέρδισε τις εκλογές στις 25 Σεπτέμβρη. Εγκαινιάζει μια νέα φάση γεμάτη κινδύνους για το εργατικό κίνημα και για τα ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών.

 • Τρεις μήνες εξέγερσης στο Ιράν*

  Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, δήλωσε πως η Αστυνομία Ηθών της χώρας έχει «καταργηθεί». Οι δηλώσεις του Μονταζερί έγιναν καθώς είχαν μπει στον τρίτο μήνα τους οι πανεθνικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία της 22χρονης Κούρδισσας Μάχσα Αμίνι από την αστυνομία τον Σεπτέμβριο.

 • Γαλλία: Ξεκινά η νέα μάχη με τον Μακρόν για τις συντάξεις

  Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα ότι φέρνει στο κοινοβούλιο το νέο νομοσχέδιό του για τις συντάξεις.

 • «Μια αμοιβαία κρεατομηχανή φθοράς» στην Ουκρανία: Πόσο θα κρατήσει η στασιμότητα;

  Στις αρχές του 2023, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε «επιστρέψει» εκεί από όπου ξεκίνησε το 2014: Στο Ντονμπάς.

 • Γιατί οξύνονται και πάλι οι εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

  Η πρόσφατη απόφαση της Σερβίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον στρατό και την αστυνομία της προκάλεσε ιδιαίτερη συζήτηση για αυτόν τον πιο πρόσφατο γύρο εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

 • «Μια διαλεκτική κλιμάκωσης της καταπίεσης και της αντίστασης»

  Σε πρόσφατο άρθρο του, με αφορμή τις εκλογές στο Ισραήλ, ο βετεράνος Εβραίος μαρξιστής Μοσέ Μασόβερ, υπενθύμισε την βαθύτερη δυναμική που καθοδηγεί τις εξελίξεις σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη.

 • Κρίση-διάσπαση του NPA στη Γαλλία

  Το συνέδριο του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) στις αρχές Δεκέμβρη στο Παρίσι, είχε δυστυχώς τη χειρότερη κατάληξη: ο εσωτερικός συσχετισμός δύναμης μεταξύ των πολωμένων και αντιτιθέμενων τάσεων δεν επέτρεψε μια «καθαρή» απόφαση, που θα άφηνε ανοιχτή την πιθανότητα μιας ενιαίας πορείας, όμως πάνω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και με τη συγκρότηση των όρων εσωκομματικής λειτουργίας, που θα εγγυούνταν το σεβασμό όλων στις προτεραιότητες αυτού του σχεδίου.

 • Καμία επέμβαση των ΗΠΑ στην Αϊτή!

  Ο ιμπεριαλισμός δεν πρόκειται να διορθώσει την κρίση που ο ίδιος προκάλεσε

 • Κίνα: Διαδηλώσεις-ρωγμές στην εικόνα «παντοδυναμίας» του Σι

  Λίγο μετά το 20ό συνέδριο του ΚΚ Κίνας, που χαρακτηρίστηκε από την κατοχύρωση της παντοδυναμίας του Σι Γινπίνγκ*, ο Πρόεδρος της Κίνας βρέθηκε αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής αμφισβήτησης στα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Σελίδες