to top

διεθνή

 • Η εξέγερση στο Καζακστάν

  Η σταδιακή αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του προέδρου του Καζακστάν, Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγιεφ, ότι «αποκαθίσταται η τάξη» μετά την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων της πρώτης εβδομάδας του 2022. Παρόλα αυτά, η εργατική εξέγερση στο Καζακστάν αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός.

 • Ένας χρόνος Μπάιντεν και η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία μοιάζει όλο και πιο πιθανή!

  Η εφιαλτική προοπτική

 • Ιταλία: Μια γενική απεργία δύσκολη, που έδειξε όμως δυνατότητες

  Στις 16 Δεκέμβρη 2021 στην Ιταλία, έγινε μια γενική απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι, μετά από κάλεσμα της CGIL υπό την ηγεσία του Μαουρίτσιο Λαντίνι και της UIL υπό την ηγεσία του Πιερπάολο Μπομπαρντιέρι -πρόκειται για τις 2 από τις 3 βασικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες.

 • Η Ουκρανία και οι σύγχρονοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

  Προς το τέλος του χρόνου, η ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας αποκλιμακώθηκε και μάλιστα με τον πιο «επίσημο» τρόπο από τους πλέον αρμόδιους: Σε μια 2ωρη τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Μπάιντεν, τέθηκε ως στόχος να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν οι «ανησυχίες και των δύο πλευρών».

 • Χιλή: Ποιες οι προκλήσεις για τι είδους κυβέρνηση;

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εκλογικής Υπηρεσίας της Χιλής, μετά την καταμέτρηση του 99,99% των ψήφων, ο Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε 4.620.671 ψήφους ή 55,87%. Ο Χοσέ Αντόνιο Καστ έλαβε 3.649.647 ψήφους ή 44,13%. Υπήρχαν 70.272 άκυρα (0,84%) και 23.944 λευκά (0,29%). Η συμμετοχή ήταν σπάνια υψηλή στο 55,68%.

 • Η μεγάλη νίκη του Μπόριτς στη Χιλή

  Το εκλογικό αποτύπωμα ενός μεγάλου κύκλου αγώνων και η εξέγερση που συνεχίζει να ζητά δικαίωση

 • Ο Ασάνζ αντιμέτωπος με έκδοση στις ΗΠΑ: Πού είναι η αγανάκτηση;

  Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε την έφεσή της ενάντια στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και ο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση να εμποδιστεί η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Τώρα η υπόθεση θα σταλεί πίσω στο Ειρηνοδικείο με την οδηγία να επιτραπεί στην υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα έκδοσης.

 • Νέα Καληδονία: Βάναυση επίθεση Μακρόν στην αυτοδιάθεση των ιθαγενών Κανάκ

  Τον περσινό Οκτώβρη, στο δεύτερο δηµοψήφισµα για την ανεξαρτησία της «Νέας Καληδονίας» (ή Kanaky, «Γη των Κανάκ») από το γαλλικό κράτος, είχε επικρατήσει το «ΟΧΙ» µε 53,4%. Έχοντας καταγράψει µια τάση ενίσχυσης του «ΝΑΙ» (είχε αυξηθεί 3 µονάδες σε σχέση µε το δηµοψήφισµα του 2018), τα κόµµατα που υποστηρίζουν την προοπτική ανεξαρτησίας κατέθεσαν αίτηµα για τη διεξαγωγή ενός τρίτου δηµοψηφίσµατος.

 • Η κρίση στην Τουρκία

  Η  οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει στοιχεία «ντε-ζα-βού» της αντίστοιχης του καλοκαιριού του 2018. Όπως και τότε, αφορά εξελίξεις που αγγίζουν το διεθνή καπιταλισμό και θίγουν ιδιαιτέρως τις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες οικονομίες». Όπως και τότε, ο «καταλύτης» της επιδείνωσης μιας τάσης που ήταν σε εξέλιξη, είναι πολιτικός.

 • «Ένα κορυφαίο συμβάν στην πολιτική ιστορία της Ινδίας»: Πώς το αγροτικό κίνημα γονάτισε την κυβέρνηση Μόντι

  Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής [19 Νοέμβρη] την απόφαση της κυβέρνησής του να ακυρώσει τους τρεις αγροτικούς νόμους που είχαν προκαλέσει αντιπαράθεση. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη του αγροτικού κινήματος που αγωνίστηκε επί έναν χρόνο, την οποία θα θυμόμαστε για χρόνια.

Σελίδες