to top

διεθνή

 • Εκδηλώσεις για το προσφυγικό στο Μπιλμπάο (29 και 30 Απρίλη)

  80 χρόνια από το βομβαρδισμό της Γκερνίκα

 • Κοινωνικό κίνημα και Γαλλική Αριστερά: Η ανατροφοδότηση κοινωνικού και πολιτικού

  Και με την πρόσφατη περίπτωση του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική άνοδος της Αριστεράς δεν μπορεί να επέλθει με την μονοδιάστατη εκφορά ενός πολιτικού λόγου, αλλά είναι το αποτέλεσμα, η αντανάκλαση βαθύτερων κοινωνικών κινηματικών διεργασιών.

 • Γαλλία: Η πολιτική κρίση, ο γιάπης, η κρυπτοφασίστρια και η Αριστερά

  Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έγινε κούρσα τεσσάρων διαφορετικών υποψηφίων –σε απόσταση «βολής» ο ένας από τον άλλον– η οποία κρίθηκε στο φώτο φίνις. Ο δεύτερος γύρος θα γίνει με απόντες τους υποψήφιους και των δύο παραδοσιακών μεγάλων(;) κομμάτων. Αυτή η εικόνα είναι η απόλυτη αποτύπωση της κρίσης και του κατακερματισμού στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αν μη τί άλλο, η Γαλλία «δεν πλήττει».

 • Δήλωση του Φιλίπ Πουτού το βράδυ των εκλογών του 1ου γύρου

  Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω όσους και όσες ψηφοφόρους επέλεξαν να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητάς μας.

 • Μακρονκωσταίοι και Λεπενγιώργηδες

  Ασφαλίτες, στρατοκράτες και έμποροι καθεστώτων περιστολής των κοινωνικών αγώνων, οι νικητές στη γαλλική κάλπη.

 • Θα φέρει ο Μελανσόν την ανατροπή που χρειαζόμαστε;

  Η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία φέρνει εκπλήξεις και καινούργια φαινόμενα: μη υποβολή υποψηφιότητας του απερχόμενου πρόεδρου Ολάντ, συστηματική αποδοκιμασία στις προκριματικές των κομμάτων όσων υποψηφίων συμμετείχαν στην εξουσία και πλήρη ανατροπή των προγνωστικών, δημοσκοπική κατάρρευση των υποψηφίων του δικομματισμού Δεξιάς-Σοσιαλιστών και ενίσχυση άλλων, ρευστότητα, ανάδυση προσδοκιών αλλά και φόβων, στοιχεία δηλαδή πολιτικής κρίσης.

 • Η Γαλλία εξεγείρεται

  O Σπύρος Μπενετάτος μεταφράζει και επιλέγει αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Raquel Garrido στον δημοσιογράφο Cole Stangler, που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Jacobin, στις 12-4-2017. Συμμετέχοντας στον διάλογο για τις γαλλικές εκλογές, το rproject αναδημοσιεύει την μετάφραση της συνέντευξης. Η Raquel Garrido είναι μία από τους εκπροσώπους της Ανυπότακτης Γαλλίας και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Αριστερού Μετώπου το 2012. Στη συνέντευξη μιλά για την στρατηγική της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Ζαν-Λυκ Μελανσόν στην τρέχουσα εκστρατεία για την Προεδρία της Γαλλίας, επιμένοντας στο κεντρικό αίτημα για ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία (εγκαθίδρυση της «Έκτης Δημοκρατίας»), στον ανθρωπιστικό λαϊκισμό και στον πατριωτισμό που διέπουν το κίνημα, αλλά και στη σημασία του Plan Β για την επιτυχή σύγκρουση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Με αφορμή το Brexit: Τι ακριβώς αλλάζει εκτός ΕΕ;

  Θα ήταν αστείο να νομίζει κανένας ότι τα αστικά κόμματα της Βρετανίας θα εφαρμόσουν μια φιλεργατική πολιτική επειδή αποχώρησαν από την ΕΕ ή ότι τέλος πάντων αποχώρησαν από αυτή για να εφαρμόσουν μια φιλεργατική πολιτική.

 • Ο Τραμπ απειλεί τη Β. Κορέα. Κίνδυνος για όλο τον πλανήτη

  Πράγματι η αλήθεια δολοφονείται στη Β. Κορέα από την κρατική προπαγάνδα. Όμως η δολοφονία της αλήθειας από τα δυτικά ΜΜΕ, στην περίπτωση της Κορέας, εκτός από μαζική, μπορεί να αποβεί και μοιραία για τις ζωές εκατομμυρίων και πιθανά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

 • Πλατύ κόμμα και κόκκινη σημαία. Με αφορμή μια δήλωση του Μελανσόν

  Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτελεί μία δήλωση του Μελανσόν: «είμαστε η κόκκινη σημαία και είμαστε το κόκκινο από την τρίχρωμη σημαία του έθνους»

Σελίδες