Με συλλήψεις συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ, τις οποίες μεθόδευσε η κυβέρνηση και η Διοίκηση του οργανισμού, συνεχίστηκαν για 3η εβδομάδα οι καταλήψεις τριών περιφερειακών Διευθύνσεων και της κεντρικής Διοίκησης.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 19/11 η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή συνδικαλιστών της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ, της Ελένης Μανουρά και του Χρήστου Βαγενά, με αφορμή την κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, στο Νέο Ηράκλειο. Μάλιστα η προσαγωγή των δύο συνδικαλιστών μετατράπηκε σε σύλληψη, μετά από μήνυση που κατέθεσε «αγανακτισμένη» πολίτης. Παραπέμφθηκαν αυθημερόν στον εισαγγελέα, ο οποίος παρέπεμψε σε δίκη στις 20/11/18.
Οι καταλήψεις έχουν ήδη αρχίσει να επεκτείνονται και σε άλλες δομές, όπως ο ΕΦΚΑ Αγροτών και ο ΟΠΕΚΑ, αλλά και πόλεις εκτός Αττικής. Οι κινητοποιήσεις έφεραν στο φως την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών περικοπών και της υποστελέχωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τμήματα (Περιφερειακό Τμήμα μη μισθωτών Αττικής- Βόρειου Τομέα - Ανατολικής Αττικής) που εξυπηρετούν 22.000 ασφαλισμένους, στελεχώνονται από τέσσερις υπαλλήλους, με τον ένα σε αναρρωτική άδεια. Στον ΕΦΚΑ αγροτών Κρήτης, όπου αντιστοιχούν 150.000 ασφαλισμένοι, υπάρχουν 14 εργαζόμενοι (αναλογία 11.000 προς έναν). Συνολικά μάλιστα στον ΕΦΚΑ αγροτών αντιστοιχούν 200 εργαζόμενοι για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αυτή η κατάσταση έχει συνέπεια και σε ασφαλισμένους και σε συνταξιούχους. Τα αιτήματα αργούν να διεκπεραιωθούν, οι αποφάσεις για συνταξιοδότηση καθυστερούν –μέχρι και τέσσερα χρόνια– με τους φακέλους να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, ανάλογα με το ποια Διεύθυνση έχει λιγότερο φόρτο. Άλλωστε, όταν ανέλαβε ο νέος Διοικητής του ΕΦΚΑ πριν λίγα χρόνια, δήλωνε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και ότι θα δρομολογούσε τη στελέχωση των Διευθύνσεων.
Ο αγώνας διαρκείας που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ ήταν ο μόνος δρόμος για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό. Από την πλευρά τους, Διοίκηση και κυβέρνηση επέλεξαν να «πειθαρχήσουν» τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τους να δηλώνουν παρουσίες σε άλλες υπηρεσίες. Έτσι οι καταλήψεις κρατήθηκαν μόνο από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, οι οποίοι έγιναν εύκολο θύμα είτε «αγανακτισμένων πολιτών», είτε και «αποφασισμένων εισαγγελέων». Είναι ξεκάθαρο ότι Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» και κυβέρνηση μεθόδευσαν τις συλλήψεις των συνδικαλιστών, υποτιμώντας την οργή των εργαζομένων στο Δημόσιο και υπερεκτιμώντας την επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ περί «τέλους των μνημονίων». Αντίθετα, η μαζικότητα των καταλήψεων και η επέκτασή τους δίνουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός κινήματος με αιχμή του δόρατος το αίτημα για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο.
Η συλληφθείσα Ελένη Μανουρά, σε συνέντευξή της στο Rproject.gr λίγες μέρες πριν τη σύλληψη της, είχε τονίσει την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων για να βγει η δουλειά.
Ε.Μ.: Έρχονται οι άνθρωποι για να κάνουν εγγραφή και να ξεκινήσουν το επάγγελμά τους. Αυτή η έναρξη επαγγέλματος προϋποθέτει να περαστούν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου στο σύστημα, ώστε να βγουν οι εισφορές και να τις πληρώσει. Με τον τρόπο αυτό έχει και το Κράτος έσοδα. Τέτοια κίνηση εμείς, λόγω υποστελέχωσης, δεν έχουμε κάνει από τον Οκτώβρη του 2017. Οι εγγραφές αυτές υπολογίζω ότι ανέρχονται στις 1.000. Με την εργασία αυτή είμαι επιφορτισμένη εγώ. Ωστόσο πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν κάθε μέρα από τις 8πμ μέχρι τις 3μμ εξυπηρετώ τους πολίτες; Αυτή η εργασία αποκλείεται να γίνει εν τη γενέσει της, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Και μιλάμε για έσοδα του Κράτους. Αυτό το πράγμα τα λέει όλα.
Ερ: Έχετε άλλα προβλήματα που θα θέλατε να μας παρουσιάσετε;
Ε.Μ: Είχαμε και άλλα προβλήματα. Ενάμιση χρόνο δεν είχαμε καθαριότητα, ενώ σε άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν είχαν θέρμανση και ψύξη. Είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόβλημα με τους εκτυπωτές και τους υπολογιστές. Δεκάδες οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα».
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά