H Λαϊκή Ενότητα καλεί στην κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, στην Ομόνοια την Πέμπτη 14 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ.

Η “εκεχειρία” στη Συρία έχει πρακτικά καταρρεύσει. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, η καταλήστευση χωρών και η παραγόμενη φτώχεια γεννούν καθημερινά νέα καραβάνια ξεριζωμένων ανθρώπων. Η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τσίπρα, έχει οδηγήσει ήδη σε νέες εκατόμβες πνιγμένων προσφύγων στη Μεσόγειο ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, ενώ δεν έχουν σταματήσει τα ναυάγια και οι πνιγμοί στο Αιγαίο, στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες  βρίσκονται φυλακισμένοι στα hotspot-φυλακές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι επαναπροωθήσεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά από τις κάθε λογής Αμυγδαλέζες συνοδεύονται πλέον με επαναπροωθήσεις ακόμα και Σύριων προσφύγων στην “ασφαλή” Τουρκία του Ερντογάν δια χειρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στα προσφυγικά στρατόπεδα “φιλοξενίας” στην ενδοχώρα επικρατούν λιγότερο ή περισσότερο άθλιες συνθήκες, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εκτός του αστικού ιστού, ενώ οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στερούνται ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης σε αιτήματα ασύλου και οικογενειακής επανένωσης με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς όταν βγαίνουν έξω από αυτά. Διάφορες ΜΚΟ αλωνίζουν εντός των στρατοπέδων, ενώ οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις – κατά τα άλλα – «ανοιχτές δομές», ενώ συχνά στοχοποιούνται από ΜΜΕ και ακροδεξιές δυνάμεις ως «υποκινητές» των προσφύγων σε εξεγέρσεις επειδή τους γνωστοποιούν τα δικαιώματά τους.

Η Λαϊκή Ενότητα στέκεται αταλάντευτα από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων και των οικογενειών τους, και στηρίζει τα αιτήματά τους για ελεύθερη μετακίνηση και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στην Ελλάδα. Στηρίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που – παρά την εχθρική στάση της κυβέρνησης – συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα έμπρακτης συμβολής στην καθημερινότητα των προσφύγων και αποτρέπει την ενδυνάμωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών φωνών, καθώς και των φασιστικών συμμοριών που καραδοκούν. Μαζί με τις εργατικές, λαϊκές, αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις διεθνώς αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που παράγουν θάνατο και προσφυγιά. Να σταματήσει η καταλήστευση των χωρών προέλευσης μεταναστών από τις τράπεζες και τους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η δική μας χώρα. Καλούμε τις λαϊκές τάξεις να αγνοήσουν τις ρατσιστικές σειρήνες που στοχοποιούν τον «τελευταίο τροχό της αμάξης». Να αντιμετωπίσουμε όσους είναι πραγματικά υπεύθυνοι για την εξαθλίωση και τον αναγκαστικό ξεριζωμό των ανθρώπων από κατεστραμμένες χώρες που χωράνε ολοένα και λιγότερους ανθρώπους. Ο αγώνας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό τον ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό είναι κοινός από την Αθήνα έως τη Δαμασκό και από τη Βρετανία μέχρι την Παλαιστίνη και θα τον δώσουμε από κοινού ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι να ανατραπούν οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των δολοφονικών φραχτών της Ευρώπης  – Φρούριο.