Με τις πρόσφατες εξελίξεις να μας προδίδουν, παράλληλα με τη συνέχιση της διεκδίκησης των ΣΣΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση, οφείλουμε να βρούμε νέους τρόπους διεκδίκησης των ΣΣΕ που θα συγκρούονται απευθείας με την εργοδοσία, έχοντας επίγνωση των πραγματικών συσχετισμών στον κλάδο, αλλά προβαίνοντας σε μαχητικές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Βρι­σκό­μα­στε σε ένα δρα­μα­τι­κά νέο τοπίο, του οποί­ου ση­μείο κα­μπής υπήρ­ξε η πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή επι­βο­λή του νέου μνη­μο­νί­ου από τους δα­νει­στές παρά το συ­ντρι­πτι­κό όχι του ελ­λη­νι­κού λαού στο δη­μο­ψή­φι­σμα της 5ης Ιούλη απέ­να­ντι στην εγ­χώ­ρια και έξω­θεν τρο­μο­κρα­τία των δα­νει­στών, του κε­φα­λαί­ου και των ΜΜΕ. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του κλί­μα­τος εκεί­νης της πε­ριό­δου ήταν και τα φαι­νό­με­να ερ­γο­δο­τι­κής αυ­θαι­ρε­σί­ας που πα­ρου­σιά­στη­καν στον κλάδο των μι­σθω­τών ερ­γα­ζο­μέ­νων, όπως  οι απο­λύ­σεις,  οι υπο­χρε­ω­τι­κές άδειες ή ακόμα και άνευ απο­δο­χών αρ­γί­ες, η εκ πε­ρι­τρο­πής ερ­γα­σία, οι απει­λές, ακόμα και ο εξα­να­γκα­σμός στη συμ­με­το­χή των συ­γκε­ντρώ­σε­ων υπέρ του ΝΑΙ. Εξευ­τε­λι­στι­κή ήταν και η στάση της ηγε­σί­ας της ΓΣΕΕ, η οποία χέ­ρι-χέ­ρι με την ερ­γο­δο­σία και το εγ­χώ­ριο σύ­στη­μα ζή­τη­σε την από­συρ­ση του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος απο­δει­κνύ­ο­ντας για μια ακόμη φορά πως κατ’ όνομα και μόνο υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα των ερ­γα­ζο­μέ­νων, αφού δεν ασχο­λή­θη­κε στο πα­ρα­μι­κρό να τους προ­στα­τεύ­σει. Δυ­στυ­χώς και παρά την σθε­να­ρή στάση του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας σε αυτό το σκη­νι­κό επι­βο­λής, η κυ­βέρ­νη­ση πα­ρα­χά­ρα­ξε την ετυ­μη­γο­ρία του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος , συν­θη­κο­λο­γώ­ντας στις επι­τα­γές των δα­νει­στών την 12η Ιούλη και ψη­φί­ζο­ντας τα προ­α­παι­τού­με­να μέτρα μαζί με τη νέα δα­νεια­κή σύμ­βα­ση λίγες εβδο­μά­δες αρ­γό­τε­ρα. Έπει­τα, προ­χώ­ρη­σε στην άμεση προ­κή­ρυ­ξη εκλο­γών το Σε­πτέμ­βρη προ­τού γί­νουν άμεσα αι­σθη­τά τα μέτρα στους ερ­γα­ζό­με­νους, υιο­θε­τώ­ντας πλέον την συμ­φω­νία ως επι­λο­γή «ευ­θύ­νης- σω­τη­ρί­ας» και ως βα­σι­κό κομ­μά­τι του προ­ε­κλο­γι­κού της προ­γράμ­μα­τος.

Έχο­ντας πλέον πε­ρά­σει στο αντί­πα­λο στρα­τό­πε­δο, η μνη­μο­νια­κή συ­γκυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρ­μό­ζει με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς την ψή­φι­ση του 3ου μνη­μο­νί­ου, το οποίο τσα­κί­ζει ολο­κλη­ρω­τι­κά τα δι­καιώ­μα­τα του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και ευ­νο­εί αντι­κει­με­νι­κά τα με­γά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ανα­κυ­κλώ­νο­ντας και εντεί­νο­ντας ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο το κα­θε­στώς λι­τό­τη­τας και ύφε­σης των τε­λευ­ταί­ων  χρό­νων. Βα­σι­κές πτυ­χές αυτής της πο­λι­τι­κής είναι το ορι­στι­κό ξε­πού­λη­μα του δη­μό­σιου πλού­του (λι­μά­νια, αε­ρο­δρό­μια, ΟΣΕ), οι αυ­ξή­σεις στην έμ­με­ση φο­ρο­λο­γία (τρό­φι­μα, εκ­παί­δευ­ση), οι νέες έκτα­κτες ει­σφο­ρές, η πε­ρε­ταί­ρω απο­δό­μη­ση του ασφα­λι­στι­κού και συ­ντα­ξιο­δο­τι­κού συ­στή­μα­τος και η μη ορι­στι­κή διευ­θέ­τη­ση (σε αντί­θε­ση με τις προ­ε­κλο­γι­κές της δε­σμεύ­σεις) της απα­γό­ρευ­σης πώ­λη­σης των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων σε distress funds (ιδρύ­μα­τα κερ­δο­σκο­πι­κού χα­ρα­κτή­ρα). Όσον αφορά τον κλάδο μας, χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα της σφο­δρό­τη­τας των νέων μέ­τρων είναι και η κα­τάρ­γη­ση της δυ­να­τό­τη­τας επι­λο­γής ασφα­λι­στι­κής κα­τη­γο­ρί­ας και των άλλων ευ­νοϊ­κών δια­τά­ξε­ων που θε­σπί­στη­καν στην προη­γού­με­νη θη­τεία της ση­με­ρι­νής συ­γκυ­βέρ­νη­σης (Ν. 4331/2015) (ρύθ­μι­ση-«ασπι­ρί­νη» που δεν έλυνε το πρό­βλη­μα, αλλά πα­ρεί­χε μια μικρή ανα­κού­φι­ση σε πολ­λούς συ­να­δέλ­φους).

Είναι δε­δο­μέ­νο, από τα προη­γού­με­να, ότι ως ΡΧΤ θα αντι­πα­λέ­ψου­με με κάθε μέσο την πα­ρού­σα αντι­λαϊ­κή κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή, που πλήτ­τει το σύ­νο­λο των λαϊ­κών στρω­μά­των και κατά συ­νέ­πεια τον κλάδο μας. Απέ­να­ντι σε όλο αυτό το ζο­φε­ρό σκη­νι­κό, λοι­πόν, εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να διεκ­δι­κή­σου­με τα δι­καιώ­μα­τά μας μέχρι τέ­λους. Σαν μι­σθω­τοί τε­χνι­κοί θε­ω­ρού­με πως όσα πα­ρά­γο­νται από τον κόπο μας είναι τα κι­νη­τή­ρια γρα­νά­ζια της οι­κο­νο­μί­ας και πως η ερ­γα­σία μας έχει μια συ­γκε­κρι­μέ­νη αξία που δεν μπο­ρεί να απο­τι­μά­ται με βάση την εκά­στο­τε κα­τά­στα­ση της οι­κο­νο­μί­ας της χώρας, υπο­τι­μώ­με­νη διαρ­κώς υπό την επί­κλη­ση της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης. Στα χρό­νια της «ανά­πτυ­ξης» ακού­γα­με ότι εφό­σον οι επι­χει­ρή­σεις παίρ­νουν το ρίσκο των επεν­δύ­σε­ων, πρέ­πει αντί­στοι­χα να καρ­πώ­νο­νται και τα υπερ­κέρ­δη. Αντι­στοί­χως λοι­πόν, δεν εί­μα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να επω­μι­στού­με τις ζη­μιές τους από τη μεί­ω­ση των κερ­δών τους που δεν μοι­ρα­στή­κα­νε ποτέ μαζί μας. Βα­σι­κό δί­δαγ­μα των πα­ρα­πά­νω γε­γο­νό­των της τε­λευ­ταί­ας πε­ριό­δου και πα­ρα­κα­τα­θή­κη για το μέλ­λον των αγώ­νων είναι η συ­νει­δη­το­ποί­η­ση ότι για την διεκ­δί­κη­ση των δι­καιω­μά­των μας απαι­τεί­ται βα­θύ­τε­ρη σύ­γκρου­ση με τις πο­λι­τι­κές της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης έτσι όπως αυτές συ­γκε­κρι­με­νο­ποιού­νται από το πε­ριο­ρι­στι­κό πλαί­σιο της ευ­ρω­ζώ­νης. Απο­δεί­χτη­κε πε­ρί­τρα­να ότι η εκλο­γι­κή επι­κρά­τη­ση μιας κυ­βέρ­νη­σης με φι­λο­λαϊ­κό-αρι­στε­ρό πρό­ση­μο δίχως την πα­ράλ­λη­λη ανά­πτυ­ξη μα­ζι­κού κι­νή­μα­τος από τα κάτω και ελ­λεί­ψει ενός δυ­να­μι­κού σχε­δί­ου που να μην πε­ριο­ρί­ζε­ται στην αντι­πα­ρά­θε­ση λο­γι­κών επι­χει­ρη­μά­των στις κλει­στές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, αλλά να έρ­χε­ται και σε ρήξη με τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές, οδη­γεί σε ήττα και απο­γο­ή­τευ­ση.

Οφεί­λου­με επι­πλέ­ον να ση­μειώ­σου­με πως σε πολύ με­γά­λο βαθμό οι διεκ­δι­κή­σεις του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος το προη­γού­με­νο διά­στη­μα όρι­σαν, ως κόμβο της έναρ­ξης μιας αντε­πί­θε­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων και επα­να­θε­με­λί­ω­σης των δι­καιω­μά­των μας, την επα­να­φο­ρά των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Ερ­γα­σί­ας (ΣΣΕ) (επα­να­φο­ρά του δι­καιώ­μα­τος προ­σφυ­γής στη διαι­τη­σία και δυ­να­τό­τη­τα του Ορ­γα­νι­σμού Με­σο­λά­βη­σης και Διαι­τη­σί­ας να επι­βά­λει τις ΣΣΕ στην ερ­γο­δο­σία). Λόγω και της με­γά­λης ανερ­γί­ας, που οδή­γη­σε σε ακόμα πιο δυ­σμε­νή συ­σχε­τι­σμό στον κλάδο, αλλά και της πο­λυ­διά­σπα­σης των ερ­γα­σια­κών χώρων, επι­κε­ντρω­θή­κα­με και εμείς ως ΡΧΤ στην επα­να­φο­ρά των ΣΣΕ από την πρώτη κυ­βέρ­νη­ση της αρι­στε­ράς και στη δυ­να­τό­τη­τα σχε­δια­σμού των πα­ρεμ­βά­σε­ών μας με αυτό το δε­δο­μέ­νο (εκτί­μη­ση που έγινε και από άλλες δυ­νά­μεις στο σω­μα­τείο με απο­τέ­λε­σμα το άνοιγ­μα της συ­ζή­τη­σης για τις ΣΣΕ το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα). Με τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις να μας προ­δί­δουν, πα­ράλ­λη­λα με τη συ­νέ­χι­ση της διεκ­δί­κη­σης των ΣΣΕ από την εκά­στο­τε κυ­βέρ­νη­ση, οφεί­λου­με να βρού­με νέους τρό­πους διεκ­δί­κη­σης των ΣΣΕ που θα συ­γκρού­ο­νται απευ­θεί­ας με την ερ­γο­δο­σία, έχο­ντας επί­γνω­ση των πραγ­μα­τι­κών συ­σχε­τι­σμών στον κλάδο, αλλά προ­βαί­νο­ντας σε μα­χη­τι­κές και ταυ­τό­χρο­να απο­τε­λε­σμα­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις στην κα­τεύ­θυν­ση αυτή.

Έχο­ντας δι­δα­χθεί ση­μα­ντι­κά από την διετή πα­ρέμ­βα­σή μας στο σω­μα­τείο ως ΡΧΤ, από πα­ρεμ­βά­σεις σε μια σειρά από ζη­τή­μα­τα, τόσο στην κα­τεύ­θυν­ση των μα­ζι­κών απερ­για­κών πε­ρι­φρου­ρή­σε­ων που στο­χο­ποιούν και συ­γκε­κρι­μέ­νους ερ­γο­δό­τες που αυ­θαι­ρε­τούν (βλ. ΜΕΤΚΑ), όσο και νι­κη­φό­ρες πα­ρεμ­βά­σεις ενά­ντια στις απο­λύ­σεις, με κο­ρυ­φαία την πε­ρί­πτω­ση MIGATO, επι­μέ­νου­με στη λο­γι­κή πως η πα­ρέμ­βα­ση στο σω­μα­τείο περ­νά­ει από τα κα­θη­με­ρι­νά προ­βλή­μα­τα των συ­να­δέλ­φων και τις διεκ­δι­κή­σεις μας για κα­λύ­τε­ρες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας. Αντί­θε­τα, θε­ω­ρού­με ότι οι υπερ­πο­λι­τι­κο­ποι­η­μέ­νες συ­ζη­τή­σεις απο­μα­κρύ­νουν από τη συλ­λο­γι­κή ζωή του σω­μα­τεί­ου την συ­ντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των συ­να­δέλ­φων. Την ίδια στιγ­μή, επι­μέ­νου­με στη ση­μα­σία να ανοί­ξει το σω­μα­τείο πε­ρισ­σό­τε­ρο στους συ­να­δέλ­φους στη βάση της πα­ρέμ­βα­σής του για τα κε­ντρι­κά ζη­τή­μα­τα του κλά­δου, στο­χευ­μέ­νων πα­ρεμ­βά­σε­ων σε συ­γκε­κρι­μέ­νους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους αλλά και με κα­μπά­νιες εγ­γρα­φής νέων μελών. Ζη­τή­μα­τα που θέ­σα­με επα­νει­λημ­μέ­νως, χωρίς αντα­πό­κρι­ση από τις άλλες δυ­νά­μεις, τόσο στις γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις, όσο και στις συ­νε­δριά­σεις του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του σω­μα­τεί­ου, αλλά θα συ­νε­χί­σου­με να το κά­νου­με. Στη βάση όλων των πα­ρα­πά­νω, θε­ω­ρού­με ότι είναι ση­μα­ντι­κό να ανοί­ξει και η συ­ζή­τη­ση για τη δυ­να­τό­τη­τα συμ­μα­χιών στις δυ­νά­μεις της αρι­στε­ράς εντός του σω­μα­τεί­ου στην κα­τεύ­θυν­ση του αγώνα σε μια σειρά αξό­νων το επό­με­νο διά­στη­μα:

-          Ενα­ντί­ω­ση σε ανα­κε­φα­λαιο­ποι­η­τι­κό σύ­στη­μα (βλ. επι­τρο­πή σοφών) ασφα­λι­στι­κού και υπε­ρά­σπι­ση του ανα­δια­νε­μη­τι­κού του χα­ρα­κτή­ρα.

-          Εφαρ­μο­γή ΣΣΕ και ανα­τρο­πή ευ­έ­λι­κτων μορ­φών ερ­γα­σί­ας (προ­γράμ­μα­τα voucher κ.ά.).

-          Διεκ­δί­κη­ση εναλ­λα­κτι­κής πο­ρεί­ας για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση και ενί­σχυ­σης των συ­νερ­γα­τι­κών μορ­φών ερ­γα­σί­ας.

-          Δη­μιουρ­γία δομών αλ­λη­λεγ­γύ­ης και προ­στα­σί­ας των χει­μα­ζό­με­νων συ­να­δέλ­φων από τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές

Ετικέτες