Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Χρυσοχοΐδης από τα πεπραγμένα του στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ είναι αδίστακτος παρότι προς το παρόν εμφανίζεται συναινετικός και διαλλακτικός απέναντι στα συνδικάτα της υγείας.

Μόνο όμως σαν προπέτασμα καπνού για την επίθεση διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει. Κατά τη γνώμη μας η επίθεση θα αφορά τα παρακάτω μέτωπα:

Πρώτον στην επέκταση και γενίκευση των εργολαβιών στο ΕΣΥ  και σε άλλες ειδικότητες πέρα από τη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα και σε άλλες λειτουργιές του ΕΣΥ για την κάλυψη κενών σε προσωπικό ΥΕ και ΔΕ όπως για παράδειγμα η γραμματειακή υποστήριξη που συμβαίνει ήδη στο Ασκληπιείο αλλά ακόμα και την είσοδο εργολαβικών εταιρειών για την πρόσληψη νοσηλευτών και γιατρών.

Δεύτερο την επιτάχυνση και οριστική διάλυση των μικρών νοσοκομείων στην περιφέρεια που ήδη έχουν φτάσει στο σημείο να κλείνουν τμήματα με την αποχώρηση γιατρών που είτε συνταξιοδοτούνται είτε δεν αντέχουν πλέον την υπερεργασία όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία στις Σέρρες, τη Δράμα και στα νοσοκομεία της Κρήτης  (Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, πανεπιστημιακό Ηρακλείου). Το Υπουργείο Υγείας ενώ γνώριζε από καιρό το προβλήματα αυτά σκόπιμα  αφήνει κρίσιμα τμήματα να κλείνουν και να υπολειτουργούν για να παραδώσει τις υπηρεσίες αυτές στον ιδιωτικό τομέα και να υποβαθμίσει τα νοσοκομεία αυτά στην παροχή ιατρικής πρώτων βοηθειών και σε απλά διακομιστικά κέντρα προς τα μεγαλύτερα νοσοκομεία. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην ψυχική υγεία όπως αποκαλύπτεται από το τραγικό περιστατικό του θανάτου ασθενή που προκλήθηκε από άλλο ασθενή στα οξέα συμβάντα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που μπορεί να παρακολουθεί επαρκώς και με ασφάλεια τους ψυχιατρικούς ασθενείς αλλά και εξαιτίας των   ακατάλληλων  χώρων νοσηλείας. 

Τρίτο το περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος των μεταναστών στον Έβρο από τον Δακίτη γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ Παπαναστάση δεν είναι ένα τυχαίο και αποκομμένο συμβάν: όλο και περισσότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να κατευθύνει την οργή και την αγανάκτηση στα πεπραγμένα της είτε αυτό είναι οι φωτιές είτε η διάλυση της Δημόσιας Υγείας στα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας. Στους ανέργους ανασφάλιστους και ιδιαίτερα απέναντι στους μετανάστες. Πρέπει το μέτωπό του ρατσισμού να γίνει κεντρικό και στα σωματεία της υγείας απαιτώντας την 

παραίτηση του Παπαναστάση από τη γραμματεία της Ομοσπονδίας και από όλα τα συνδικαλιστικά όργανα.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε σε στάση εργασίας και απεργιακό συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ μία κινητοποίηση που της δίνει όμως επετειακά, συμβολικά και αποσπασματικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να οικοδομήσουμε κατεπειγόντως την αναγκαία και αποτελεσματική αντίσταση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για αυτό είναι κρίσιμος ο ρόλος των πρωτοβάθμιων σωματείων και όπου υπάρχουν τοπικών συντονισμών που χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες όπως αυτές που έγιναν στην Κρήτη με τα μεγάλα συλλαλητήρια. Χρειαζόμαστε παντού γενικές συνελεύσεις και τοπικούς συντονισμούς με άλλα σωματεία και φορείς για να οργανώσουμε από τα κάτω λαϊκές κινητοποιήσεις και να απαιτήσουμε από την ΠΟΕΔΗΝ απεργιακό πρόγραμμα με κλιμάκωση.

Ιδιωτικοποιούν και 

τις διακομιδές ασθενών

Τα δημόσια νοσοκομεία εκχωρούν τις δευτερογενής διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα εταιρειών που φεσώνουν τα νοσοκομεία και το δημόσιο με τις υψηλές αμοιβές που απαιτούν. Βασική αιτία της κατάστασης αυτής είναι η τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ειδικά στα πληρώματα των ασθενοφόρων αλλά και η κατάργηση των θέσεων για οδηγούς στους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει εργαζόμενους που έχουν εκπαιδευτεί για πληρώματα ασθενοφόρων από το ίδιο το ΕΚΑΒ να δουλέψουν στην επαρχία με συμβάσεις απέτυχε παταγωδώς. Όπως άλλωστε και η επίταξη για τον ίδιο λόγο οδηγών από την Πυροσβεστική (που να βρεθεί ο χρόνος με τόσες φωτιές που ακόμη καίνε καθημερινά) και τα σώματα “ασφαλείας” (με τις καταγγελίες να φτάνουν συνεχώς στην ΠΟΕΔΗΝ ότι γίνονται διακομιδές από ένστολους με 5ωρη εκπαίδευση οι οποίοι δεν μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες στους ασθενείς που μεταφέρουν), τους εργαζόμενους στους δήμους (που δεν επαρκούν ούτε για τη διακομιδή των απορριμμάτων στους δήμους) και το προσωπικό που εργάζεται ήδη στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας ανεξαρτήτου ειδικότητας. Σύμφωνα με τη ΝΔ την έγκυο που γέννησε στο ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στον Έβρο θα μπορούσε να την ξεγεννήσει οποιοσδήποτε εργαζόμενος Κέντρου Υγείας ανεξαρτήτου ειδικότητας. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής πάθει οτιδήποτε το υπουργείο δεν μπορεί να παρέχει σε όλους τους παραπάνω καμία νομική κάλυψη από τις δικαιολογημένες προσφυγές των ίδιων των ασθενών ή των συγγενών τους.

Το υπουργείο Υγείας διαρρέει συνεχώς στον τύπο και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ της κυβέρνησης ότι θα κάνει άμεσα 800 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ και ότι θα προσλάβει άλλους 261 επικουρικούς συμβασιούχους (111 στην Αθήνα και 150 στην επαρχία) αλλά οι διαγωνισμοί αυτοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Μάλιστα η υποκρισία της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη καθώς όπως έχουν αποδείξει τα σωματεία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ το εκπαιδευμένο προσωπικό (από το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ) υπάρχει και η κυβέρνηση θα μπορούσε να το διορίσει άμεσα καλύπτοντας πλήρως όλα τα κενά. Και βέβαια δίνοντας μεγάλες αυξήσεις (πάνω από 20% λόγω πληθωρισμού) στους μισθούς, νομοθετώντας πλαφόν στα ενοίκια ώστε κανείς μας (υγειονομικός ή όχι) να μη πληρώνει σε ενοίκιο πάνω από το 1/5 του μισθού του, μειώνοντας τουλάχιστον 50% τις τιμές στα καύσιμα και τις τιμές των εισιτηρίων σε πλοία, τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να δουλέψει σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών και της Περιφέρειας. Με αυτές τις διεκδικήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

*Γιατρός στο ΚΥ Ηλιούπολης

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες