Ασκληπιείο SOS. Μετά τον αξονικό χάλασε χθες κατά την διάρκεια της γενικής εφημερίας και το βασικό ακτινολογικό μηχάνημα. Και τα δύο από την πολλαπλή χρήση. Οι επιπτώσεις των μνημονίων, της εξυπηρέτησης του χρέους και των πλεονασμάτων στον χώρο της υγείας είναι τραγικές.

Στο Ασκληπιείο αντί να προωθηθεί η αναβάθμισή του καθώς εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο στα νότια προάστια, έχουμε την κατάρρευση βασικών λειτουργιών με αποτέλεσμα την επικινδυνότητα σε βάρος των ασθενών -τόσο των νοσηλευομένων όσο και αυτών που μας επισκέπτονται ή διακομίζονται στις γενικές εφημερίες. Πώς είναι δυνατόν να στείλουμε ασθενείς σε πολύωρο ταξίδι με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε άλλα νοσοκομεία να κάνουν αξονική χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους; Την ίδια ώρα μεγάλος συνωστισμός και  ταλαιπωρία για τους ασθενείς που περιμένουν με τις ώρες στο εναπομείναν ακτινολογικό και τα φορεία να μεταφέρονται από έναν και μόνο τραυματιοφορέα στα επείγοντα σαν να μην συμβαίνει τίποτα από την διοίκηση.

Πρόκειται για προσχεδιασμένη πολιτική συρρίκνωσης του νοσοκομείου, όταν διοίκηση,ΥΠΕ και υπουργείο γνώριζαν από δύο χρόνια ότι επείγει η αντικατάσταση του αξονικού ή όχι; Γιατί απουσιάζει η επαρκής ανανέωση και η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού; Γιατί βασίζονται στις δωρεές των εφοπλιστών για να γίνουν τα όποια έργα; Έχουν μήπως δεσμευτεί σε παραχωρήσεις οικοπέδων-φιλέτου του Ασκληπιείου σε σύντομο χρόνο με διαμεσολαβητή τον δήμο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, που τις διεκδικεί δήθεν για δική του χρήση; Τι λένε για το εργατικό ατύχημα πριν 20 ημέρες συναδέλφου συμβασιούχου που έπεσε από τον τέταρτο στον τρίτο όροφο μεταφέροντας ακάθαρτο ιματισμό, όταν υποχώρησε η γυψοσανίδα (!!!) που είχαν βάλει για να καλύψει την τρύπα στο πάτωμα  από τα έργα επέκτασης του κεντρικού κτιρίου και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα; Γιατί βιάζονται χωρίς μέτρα ασφαλείας να τελειώσει το έργο και να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού; Δεν είναι υπεύθυνοι γι' αυτά διοίκηση-εργολάβος-δωρητές;

Το νοσοκομείο κρατιέται μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων που δουλεύουν σκληρά για τον ασθενή αλλά και αγωνίζονται ενάντια στην  υποβάθμιση και το κλείσιμο του νοσοκομείου. Γι αυτό στις 28 Ιούνη μετά από απόφαση της γενικής μας συνέλευσης  προετοιμάζουμε μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας με φορείς, σωματεία, επιτροπές αγώνα της περιοχής. Να είμαστε όλοι εκεί!

 

Δελτίο Τύπο του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. "Ασκληπιείο Βούλας"

Βούλα, Πέμπτη 14/6/2018

            Μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα συναδέλφου μας συμβασιούχου εργάτη, πριν από 20 ημέρες, καταγγέλουμε, ξανά, τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Ασκληπιείου Βούλας.

            Για άλλη μία φορά, τα τελευταία 3 χρόνια, το Ασκληπιείο Βούλας των 346 κενών οργανικών θέσεων εφημερεύει σε συνθήκες... πολέμου: ο Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου μας είναι (πάλι) χαλασμένος, ενώ τα μηχανήματα του Ακτινολογικού τμήματος εμφανίζουν αλλεπάλληλες βλάβες. Αυτά, σε ένα Νοσοκομείο που καλύπτει 1,5 εκατ πολιτών, αφού είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο σε όλα τα Νότια προάστια. Πρακτικά, σήμερα εφημερεύουμε με 1,5 ακτινολογικό μηχάνημα!!!

            Μόλις σήμερα το πρωί, μας διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ ασθενής με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του Ιατρικού όσο και του Νοσηλευτικού προσωπικού, απλώς δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς αφού, για άλλη μία φορά, ο Αξονικός Τομογράφος παρουσιάζει σοβαρή βλάβη.

            Κι όμως. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Για την ακρίβεια, ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί.

            Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχει γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση του Ασκληπιείου, στη 2η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας, ότι επείγει η αντικατάσταση του  Αξον. Τομογράφου, αφού πρόκειται για μηχάνημα παλαιάς τεχνολογίας, για το οποίο δεν παράγονται πλέον ανταλλακτικά. Στις επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Διοικητή του Νοσοκομείου, κο Θεόδωρο Ρούπα, οι απαντήσεις ήταν από ασαφείς, έως φαιδρές. Έφτασε στο σημείο, προχθές, να ρωτάει τους Γιατρούς του Αξονικού, "τι προτείνουν οι ίδιοι" να γίνει, αφού έχει ήδη χαλάσει το μηχάνημα!!!

            Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα μηχανήματα του Ακτινολογικού τμήματος: μηχανήματα παλιά, που συχνά δουλεύουν με "πατέντες", που έχουν αντικατασταθεί μόνο μερικώς και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Τμήματος.

            Σε ένα Νοσοκομείο που γίνονται 15000-17000 Αξονικές Τομογραφίες/έτος, σε ένα Νοσοκομείο που γίνονται περίπου 110000 ακτινογραφίες/έτος, σε ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ για τα ορθοπεδικά περιστατικά, απουσιάζει η επαρκής ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και η τακτική συντήρηση των ήδη επιβαρυμένων μηχανημάτων. Κι αυτά, όπως είναι φυσικό, χαλάνε!

            Ποιος, όμως, θα απολογηθεί στους ασθενείς μας; Ποιος ασχολείται, αλήθεια, με το stress που βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι;

            Απαιτούμε:

  1. την παραίτηση του Διοικητή κου Θ. Ρούπα
  2. την άμεση αντικατάσταση του Αξονικού Τομογράφου, αλλά και
  3. των μηχανημάτων του Ακτινολογικού τμήματος
  4. μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού και Διοικητικού προσωπικού.

Το Δ.Σ.

Ετικέτες