Στα πλαίσια των κινητοποίησεων των συμβασιούχων εργαζόμενων του Δήμου Καλλιθέας, συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι, όπως και αλληλέγγυοι από συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς (ανάμεσά τους και η Λαϊκή Ενότητα) συγκεντρώθηκαν χθες (21/6) στο δημαρχείο Καλλιθέας που θα συζητιόταν η απόφαση της ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου,η οποία στην Καλλιθέα απολύει 130 άτομα από τον χώρο της καθαριότητας.

Με συνθήματα όπως «Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή – Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή» οι παρευρισκόμενοι απαίτησαν το αυτονότητο: το δημοτικό συμβούλιο να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στο δήμο Καλλιθέας και οι συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου χρόνου αντί να καταδικαστούν στην ανεργία.

Όπως δήλωσε και στο rproject, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος:  «Η απόφαση του της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ουσία βάζει ταφόπλακα στη συνέχεια της εργασίας των εργαζομένων συμβασιούχων αλλά κυρίως αμφισβητεί πλέον ανοικτά την καταβολή της μισθοδοσίας για παρερχόμενη υπηρεσία, αυτά που λέμε τα δεδουλευμένα. Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήταν από την αρχή αντίθετοι με την παράταση των συμβάσεων γιατί θέλουν εργαζομένους ολιγόμηνους χωρίς δικαιώματα. Η κυβέρνηση έχει την κυριότερη ευθύνη, γιατί ενώ είχε υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε νομικά το πρόβλημα, δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Έτσι απολύονται 10.000 συνάδελφοι σε όλους τους δήμους τους χώρας, γεγονός που προκαλεί  σοβαρά προβλήματα στους ίδιους και στις οικογένειές τους.  Η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις από την Κυριακή το βράδυ. Αύριο έχουμε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κατευθυνθούμε με πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών  όπου θα καταθέσουμε τα αιτήματά μας που δεν είναι άλλα από: μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ίση αμοιβή για ίση εργασία (μιας και οι συμβασιούχοι έχουν πολύ χειρότερους μισθούς από τους υπόλοιπους εργαζομένους των δήμων), κατάργηση του άρθρου 61 του νόμου 39/79 που δίνει τη δυνατότητα στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να εκχωρούν την ιδιότητα στους ιδιότητες. Με αυτά τα αιτήματα θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθιμένη να δώσει κάποια λύση και μετά και την Πέμπτη θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά μας».

Μετά την χαρακτηριστική αργοπορία με ευθύνη της διοίκησης που θεώρησε θέματα όπως τα αδέσποτα της περιοχής πιο σημαντικά, η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε μετά τις 21.00. Εκπρόσωποι των παρατάξεων της αριστεράς, των συμβασιούχων εργαζόμενων, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ υποστήριξαν με τοποθετήσεις τους τα αιτήματα των εργαζόμενων.

Δείτε το video από την τοποθέτηση εκπροσώπου των συμβασιούχων:

Ο δήμαρχος (που ανήκει σε παράταξη που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία) έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση δηλώνοντας πως ο δήμος έχει ανάγκη τους εργαζόμενους και τους στηρίζει,  αλλά το τωρινό καθεστώς  δεν επιστρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει το ρόλο των μνημονίων και της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη συρρίκνωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στήριξης στους συμβασιούχους, ο αγώνας των οποίων (σύμφωνα με τους ίδιους) θα συνεχίσει και θα κλιμακωθεί.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας:

Ετικέτες