Η συνολική εικόνα είναι αυτή της πόλωσης ανάμεσα στη δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό και την Αριστερά με δυνατότητες καλύτερες για την οργάνωση της αντίστασης και των αγώνων. 

Η κυβερνητική παράταξη διατηρεί τα ποσοστά της με μία μικρή αύξηση. Παρά τα δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης της πανδημίας με την άθλια πολιτική της κυβέρνησης με την υποχρηματοδότηση την εργασιακή εξόντωση και την καθήλωση μισθών, η κυβερνητική παράταξη δεν εμφανίζει φθορά.

Το υπόβαθρο για αυτή την εξήγηση είναι ότι οι δυνάμεις οι συνδικαλιστικές της κυβερνητικής παράταξης δίνουν προοπτικές σε ένα κομμάτι των νοσοκομειακών γιατρών για βελτίωση της κατάστασής τους μέσα από τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των ΣΔΙΤ και των πελατειακών σχέσεων  και από την άλλη, την αόριστη υπόσχεση προς επικουρικούς για τη μονιμοποίηση τους.

Σε αυτό συμβάλλει η εικόνα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει καταφέρει κεντρικά πολιτικά να δώσει μία εναλλακτική διαφορετική λύση. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αυξάνει τη δύναμή της αλλά χάνει 50 ψήφους και ακόμα περισσότερο πέφτει σε ποσοστά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει επίσης την πολιτική συνδιαχείρισης στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ μαζί με την Παγώνη και την ΠΑΣΚΕ.

Σχεδόν το 50% της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών ψήφισαν τις δυνάμεις της Αριστεράς που αναφέρονται στην αντίσταση και τους αγώνες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της ΔΗΠΑΚ- ΠΑΜΕ που από 22% έφτασε στο 29% και άγγιξε την πρώτη θέση. Η ΔΗΠΑΚ ΠΑΜΕ κατάφερε να εκφράσει το μεγαλύτερο μέρος της αγανάκτησης και της οργής των νοσοκομειακών γιατρών. 

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ) στο οποίο συμμετείχαν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ανένταχτοι αγωνιστές είχε μικρή άνοδο (60 ψήφους περισσότερους από το 2019) σε σχέση με την ΔΗΠΑΚ κι αυτό εξηγείται κυρίως  γιατί η αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών  σε πολύ λίγες περιπτώσεις πήρε οργανωμένες μορφές δράσης με γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα μέσα στα νοσοκομεία τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ΔΗΠΑΚ έχει πλέον και ένα σημαντικό κομμάτι νέων γιατρών στα ψηφοδέλτια της από νέους ειδικευόμενους ενώ οι δυνάμεις της  εμφανίζονται πιο ενιαίες και πιο οργανωμένες μέσα στα νοσοκομεία.

Για το προεδρείο στο νέο ΔΣ ΕΙΝΑΠ υπάρχει δυνατότητα για μία πλειοψηφία της Αριστεράς (ΔΗΠΑΚ-ΕΚΑ-ΑΙΣ) που μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις και δυνατότητες για την ενεργοποίηση της βάσης νοσοκομειακών γιατρών για την οργάνωση της αντίστασης και των αγώνων μπροστά στην νεοφιλελεύθερη επέλαση. Το ΕΚΑ απευθύνει μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια από τα οποία τα δύο ήταν μέσα στην πανδημία, η παρουσία και δράση της ΟΕΝΓΕ είχε γενικά θετικό πρόσημο. Κάτι που οφείλεται και στην δική μας συμβολή, στην συμβολή των αγωνιζόμενων νοσοκομειακών γιατρών νεότερων και παλιότερων, στην  δράση των αγωνιζόμενων Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, στην δράση του ΕΚΑ και ανεξάρτητων γιατρών που μπόρεσε αρκετές φορές να πιέσει την ΔΗΠΑΚ να ανταποκριθεί σε ενωτικά καλέσματα. Η ΟΕΝΓΕ με τις θέσεις της και τις αγωνιστικές της πρωτοβουλίες συνέβαλε στην διεκδίκηση τόσο για το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν, δημόσια, ποιοτική περίθαλψη όσο και για τα αυτονόητα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Απαιτείται όμως ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, πιο ενωτικά, πιο συντονισμένα να υπάρξουν περισσότερες αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική νεοφιλελεύθερη επίθεση στη δημόσια υγεία, στους υγειονομικούς και στους γιατρούς, μόνιμους, ειδικευόμενους και επικουρικούς.

*Ο Αντώνης Καραβάς είναι γιατρός

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες