25 και 26 Φλεβάρη θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των εργαζομένων στον Δήμο Καλλιθέας.

Οι εκλογές αυτές γίνονται, καθώς η δεξιά κυβέρνηση στοχεύει να αφαιρέσει κι άλλα εργατικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο μπαίνει μπροστά η κυβερνητική προσπάθεια για ιδιωτικοποιήσεις. Οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου επιβεβαιώνουν την απόφαση της κυβέρνησης να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες, και με το νομοσχέδιο πρόκειται να δοθούν υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου και να παραχωρηθούν τεχνικές υπηρεσίες σε ιδιώτες μηχανικούς.

Παράλληλα προχωρά σε απαλοιφή παροχής των ΜΑΠ (Μέτρων Ατομικής Προστασίας), των ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών σε μερίδα εργαζομένων (ΦΕΚ 4584Β\2019), ενώ αφήνει κενά σε υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην έλλειψη προσωπικού, άλλωστε, βασίζεται και για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αφήνοντας τους δήμους χωρίς προσωπικό και χωρίς χρηματοδότηση, είναι εύκολο να λες μετά στον κόσμο ότι, αφού δεν μπορεί ο δήμος να αναλάβει το πράσινο, ας το αναλάβουν οι εργολάβοι για να γίνει η δουλειά. Είναι γνωστό πως το πέρασμα των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το κέρδος των ιδιωτών. Την ώρα μάλιστα που έγινε γνωστό ότι στη Νορβηγία επανήλθαν οι υπηρεσίες από τους ιδιώτες στους δήμους, μετά το αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποίησής τους. 

Αλλά τα προβλήματα στον δήμο Καλλιθέας χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Υπάρχει έλλειψη χώρων υγιεινής, χώρων αποδυτηρίων και χώρων προστασίας από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης δεν έχει γίνει πλήρης εμβολιασμός των εργαζομένων, καθώς και ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων. Σημαντική είναι επίσης η έλλειψη προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών του δήμου. Προβλήματα έχουν και οι παιδικοί σταθμοί (έλλειψη αιθουσών), όπως και η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αφού ο δήμος δεν έχει τόσα νηπιαγωγεία όσα χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. 

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο πεδίο, το ψηφοδέλτιο του ΜΕΤΑ στην Καλλιθέα έρχεται να δώσει την εκλογική μάχη. Μια μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο προεκλογικά ή μέσα από ένα ψηφοδέλτιο, αλλά με τη συνεχή παρουσία στους αγώνες των εργαζομένων και με συνεχή προσπάθεια. Προσπάθεια να καταλάβουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι ότι κανείς δεν είναι σωτήρας, αλλά οι ίδιες και οι ίδιοι με τη συμμετοχή στο σωματείο και τον αγώνα τους θα μπορέσουν να βάλουν φρένο και να ανατρέψουν συγκεκριμένες πολιτικές.

Το ψηφοδέλτιο είναι ακόμα ανοιχτό, καθώς οι εκλογές έχουν καθυστερήσει περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου για την παραμονή των συμβασιούχων στη δουλειά και αναμένονται να διεξαχθούν περίπου στα μέσα του Φλεβάρη. Οι μέχρι τώρα υποψήφιοι με το ΜΕΤΑ είναι: Μάριος Κατσουρός, Κώστας Μάντης, Στέλιος Κισκύρας, Μαίρη Τζεμοπούλου και Ελένη Χριστοπούλου.

*H Ελένη Χριστοπούλου είναι εργαζόμενη στο Δήμο Καλλιθέας

Ετικέτες