Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της ICAP για την κερδοφορία των Ελλήνων καπιταλιστών, εν μέσω κρίσης: Σύμφωνα με την έρευνα οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρίες είχαν αύξηση του τζίρου κατά 4,5%, το 2012 (σε σχέση με το 2011), ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA (δηλ. κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%!

Τα κέρδη αυτά έφτασαν τα 10 δισ., παρότι το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα παρουσίασαν κέρδη μόλις 2 δισ. (καθώς πολλές μικρές επιχειρήσεις είχαν ζημιές). Ακόμη και αν υπολογιστούν οι τόκοι και οι αποσβέσεις τα κέρδη των «Τοπ 500» ήταν 2,44 δισ., δηλ. μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα κέρδη του 2011! Πρόκειται για πραγματική πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ανέργους αυτής της χώρας που έχουν δει τα εισοδήματά τους να καταρρέουν μέχρι πλήρους εξαφάνισης. Και είναι βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι αυτών των «Τοπ 500» εταιριών υπέστησαν τις ίδιες σχεδόν μειώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (μελέτες για κακοπληρωτές εργοδότες, χρέη στους ασφαλιστικούς φορείς κ.λπ. εκ μέρους των «500», δεν υπάρχουν). Μάλιστα η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο καπιταλισμός δεν παρέχει κινητικότητα –πολλώ δε μάλλον κινητικότητα προς τα πάνω– καθώς αυτοί που κερδίζουν είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι: στην πρώτη εικοσάδα («Τοπ 20») των πλέον κερδοφόρων εταιρειών η πλειονότητα παρέμεινε σταθερή, με τις 16 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2012 όσο και το 2011. Οι «Τοπ 20» εταιρίες μάλιστα είχαν το μισό τζίρο και τσέπωσαν τα μισά από τα κέρδη των «Τοπ 500» (είχαν μερίδιο 45,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών και μερίδιο 48,5% επί των συνολικών κερδών EBITDA).

Όμως το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μας, στοιχείο της έκθεσης ήταν η σύνθεση αυτών των 500 επιχειρήσεων. Γιατί συχνά ακούμε ως αυταπόδεικτη αλήθεια (από δεξιά και από αριστερά) ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε, δεν έχει βιομηχανία κ.λπ. Σε αντιδιαστολή με αυτές τις απόψεις η έκθεση μας πληροφορεί πως «αναφορικά με τα μερίδια συμμετοχής των διαφόρων τομέων στο συνολικό κύκλο εργασιών των 500 εταιρειών της κατάταξης κατά το 2012, ο τομέας της Βιομηχανίας ήταν πρώτος με μερίδιο 34,8%»! Όταν λέμε ότι η Ελλάδα παράγει χημικά, φάρμακα, ορυκτά κ.λπ. δεν θέλουν να το ακούσουν πολλοί, επειδή έχουν καταπιεί την προπαγάνδα της Ψωροκώσταινας που θέλει παραγωγική ανασυγκρότηση. Αλλά τα νούμερα είναι επίμονα… Ένας άλλος μύθος είναι ότι το κράτος δεν είναι κερδοφόρο σε αντιδιαστολή με τους ιδιώτες που δήθεν είναι. Τι μας λέει η έκθεση επ’ αυτού; «Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2012 ανεδείχθη η ΔΕΗ ΑΕ η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον ΟΠΑΠ ΑΕ». Τόσο απλά και κατανοητά. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ιδιώτες καπιταλιστές έρχονται τρίτοι και καταϊδρωμένοι στην κερδοφορία. Οι πλέον κερδοφόρες είναι δύο εταιρίες του Δημοσίου, και γι’ αυτό θέλουν οι ιδιώτες καπιταλιστές να αρπάξουν αυτές τις επιχειρήσεις (βεβαίως για τον ΟΠΑΠ ο Μελισσανίδης τα κατάφερε ήδη).

Αυτά αποκαλύπτει η έκθεση του ICAP, ενός οργανισμού ταγμένου στην υπεράσπιση των Ελλήνων καπιταλιστών.

Ετικέτες