Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και της φεμινιστικής συλλογικότητας «Μωβ», επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Κράτησης Μεταναστριών Ελληνικού, όπου οι κρατούμενες μετανάστριες πραγματοποίησαν, έως την περασμένη, Δευτέρα απεργία πείνας διεκδικώντας την ελευθερία τους, καθώς βρίσκονται φυλακισμένες για πολλούς μήνες χωρίς να συντρέχει κανένας άλλος λόγος πέρα από το γεγονός της «παράτυπης» παραμονής τους στη χώρα, αν και στην πλειοψηφία τους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε ότι στο Ελληνικό κρατούνται σήμερα 55 γυναίκες, αριθμός διπλάσιος απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Οι κρατούμενες μετανάστριες προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται συστηματικά. Ενδεικτικά, υπάρχουν κρατούμενες από το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Καμερούν, το Κονγκό, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Αλβανία. Παρά τις έμφυλες διακρίσεις που υφίστανται στις χώρες προέλευσής τους και παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις αιτούσες άσυλο έχουν επικαλεστεί απειλές ή και κίνδυνο ζωής λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει απορρίπτονται συστηματικά. Η διάρκεια της μέχρι τώρα κράτησής τους φθάνει ακόμα και τον ένα χρόνο, όπως στην περίπτωση της Σάναα Ταλέμπ, εμβληματικής μετανάστριας που κακοποιήθηκε κατά την προσπάθεια απέλασής της, η οποία, επειδή αντιστάθηκε, διώκεται ποινικά.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν στο χώρο του ιατρείου με πέντε γυναίκες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η Σάναα Ταλέμπ, καθώς δεν τούς επιτράπηκε η πρόσβαση στους χώρους των κελιών. Οι κρατούμενες κατήγγειλαν ότι οι μισές υποφέρουν από διάρροια, κακή ποιότητα φαγητού, έλλειψη καθαριότητας στους χώρους κράτησής τους και ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη, ιδίως αυτές που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα. Στο Κέντρο υπάρχει μόνο μία γιατρός, από την ΜΚΟ «Πράξις», η οποία είναι ειδικευόμενη αναισθησιολόγος.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις κρατούμενες γυναίκες. Ο αυξανόμενος αριθμός των προς απέλαση γυναικών, χωρίς τις εγγυήσεις της συνθήκης της Γενεύης, η οποία επιβάλλει την προστασία όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που υπάρχει κίνδυνο να υποστούν διώξεις στις χώρες προέλευσης τους, είναι ενδεικτικός της πλήρους μνημονιακής μεταστροφής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εγκαταλείποντας όλες τις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί στο παρελθόν για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και εφαρμόζοντας, πλέον, το ξενοφοβικό πρόγραμμα των προκατόχων της μνημονιακών κυβερνήσεων, υιοθετεί τους απαράδεκτους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, μεταβαλλόμενη σε πρόθυμο τοποτηρητή της Ευρώπης – Φρούριο και των κοινωνικών αποκλεισμών.